Povežite se s nama

Međimurje

Službeni posjet novoizabranog župana Baranje, Madaras Zoltana, Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

U prvom službenom posjetu Međimurskoj županiji 9. srpnja su boravili Zoltán Madaras, novoizabrani župan županije Baranja (Baranya Megye) i András Göndöc, direktor Europske grupacije za teritorijalnu suradnju Pannon EGTC koji su održali inicijalni sastanak sa Matijom Posavcem, županom Međimurske županije, Sandrom Herman, zamjenicom župana, Darkom Radanovićem, pročelnikom UO za gospodarske djelatnosti i Marijom Stanković, višom stručnom suradnicom za europske poslove, regionalni razvoj i međunarodnu suradnju.

Matija Posavec, istaknuo je kako Međimurska županija već godinu dana ima Sporazum o suradnji i prijateljstvu sa županijom Baranjom, što je potvrda boljih regionalnih veza, pogotovo na pograničnom području, a ujedno i rezultat jačanja pozitivnih odnosa Hrvatske i Mađarske.

– Naša suradnja ide u nekoliko smjerova, jedna od njih je povijesna i kulturna suradnja na području županije Baranye, grad Szigetvar koji ima utvrdu Zrinski. Bitno je spomenuti da brojne međimurske i mađarske Općine surađuju na europskim projektima. Jedna od misija je i povezivanje gospodarstvenika i poduzetnika, tzv. B2B koncept na području Mađarske i Hrvatske, što ćemo realizirati u narednom periodu – rekao je Posavec, te istaknuo da sa županijom Baranya sudjelujemo u B Light projektu, koji dodjeljuje bespovratna sredstva. Njima se financira više od 1000 malih i srednjih poduzeća na pograničnom području Mađarske i Hrvatske u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Sinergijom Međimurske županije i županije Baranya, kandidirat će se za povlačenje sredstva iz europskih fondova za vidikovac na Mađerkinom bregu, a ujedno će biti kandidiran i projekt za obnovu mauzoleja u Šenkovcu za Zrinske. Potvrda dosadašnje dobre suradnje očituje se u zajedničkom projektu “Attractour”, čija je vrijednost više od 4 milijuna kuna.

– Kada govorimo o suradnji, svaka implementacija europskih sredstava može ići puno lakše ukoliko imamo partnera s druge strane granice. Izuzetno sam ponosan što nam je županija Baranja partner – zaključio je župan Posavec.

Zoltán Madaras, župan Baranye, zahvalio je na pozivu te istaknuo kako je Hrvatska izuzetno važan partner Mađarskoj.

– Voljeli bismo pojačati suradnju, trenutačno imamo odličnu suradnju sa hrvatskim školama, vrtićima, kazalištima, a moja želja je povezati Međimursku županiju i županiju Baranyu u B2B konceptu, te spojiti mađarske i međimurske poduzetnike. Kao osoba iz Szigetvara, ponosan sam jer imamo povijesnu vezu Zrinskih što je još jedna dodatna vrijednost za našu prekograničnu suradnju. Odličnim gospodarskim potencijalima, ojačat ćemo i dosadašnju povijesnu i kulturološku vezu, što dokazuje i bogata dosadašnja suradnja – zaključio je Madaras.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje