Povežite se s nama

U fokusu

Smanjuju se troškovi liječničkih pregleda operativnih vatrogasaca

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači jučer, 8. veljače, potpisan je Sporazum o sufinanciranju specijalističkih liječničkih pregleda operativnih vatrogasaca.

Sporazum su potpisali župan Varaždinske županije Radimir Čačić, ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović.

Kako je istaknuo župan Čačić, Varaždinska se županija uključila u sufinanciranje specijalističkih pregleda sa 150.000 kuna, a uz redovito sufinanciranje rada DVD-ova s 780.000 kuna, Županija će s dodatnih 300.000 kuna financirati traženu vatrogasnu opremu.

– Uključili smo se u ovu priču jer na području naše Županije imamo oko 10.000 dobrovoljnih vatrogasaca od kojih je 2000 operativno sposobnih na razini Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Oni mogu sudjelovati u vatrogasnim intervencijama, a njihov broj se mijenja godišnje ovisno o tome hoće li zadovoljiti kriterije specijalističkog pregleda, stoga je bitno da idu na redovite preglede. Želim istaknuti kako ovim sufinanciranjem za 50 % smanjujemo troškove za liječničke preglede DVD-ovima, dakle Županija sufinancira specijalističke preglede u iznosu do 150 kuna po operativnom vatrogascu – istaknuo je župan Čačić.

Ujedno je pohvalio angažman vatrogasaca prilikom sanacije posljedica nedavnih potresa koji su zadesili područje Sisačko-moslavačke županije, a dotaknuo se i uloge vatrogasaca koju su imali kod realizacije projekta „Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja“.

Ravnatelj Doma zdravlja Renato Podbojec je istaknuo kako Dom zdravlja osigurava ordinaciju specijalističke medicine rada i popust od 50 kuna po specijalističkom pregledu operativnog vatrogasca.

– Drago mi je da smo dio ove pozitivne priče, vatrogasci imaju svake četiri godine puni pregled koji stoji 400 kuna, a svake dvije godine dodatni pregled. Prosječno imamo oko 1000 pregleda godišnje – rekao je Podbojec.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović istaknuo je da vatrogasci s područja naše županije sudjeluju u skoro svim velikim intervencijama diljem Hrvatske, pomažu prilikom nedavnih potresa, sudjeluju u gašenju požara, a istaknuli su se i u  humanitarnim akcijama.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje