Povežite se s nama

Međimurje

Socijalna Zadruga Humana Nova na tragu da postane Centar za inovativna rješenja ekoloških pitanja i radne integracije

Objavljeno:

- dana

Poslovni koncept Zaklade Humane Nove (ZHN) jedinstven je u svijetu jer na jedinstven način integrira sve djelatnosti vezane uz recikliranje tekstila, a ZHN čini jedinom „Zero Waste“ organizacijom koja se bavi gospodarenjem otpadom.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Dubravko Ponoš i upravitelj Zaklade Humana Nova Čakovec Ivan Božić potpisali su ugovor u vrijednosti 241.630 kuna, kojeg s 40 posto sufinancira Fond. Time je potvrđena višegodišnja vizija Zaklade Humana Nova.

Dva projekta

– Prijavili smo dva projekta koji su odobreni. Jedan je širenje modela sakupljanja tekstila po kućanstvima u Čakovcu i Varaždinu u vrijednosti 98.630 kuna, dok je drugi razvoj i dizajn pet novih tekstilnih proizvoda od starog tekstila čija je vrijednost 143.000 kuna. Projekti će omogućiti nove inovativne pristupe rješavanja tekstilnog otpada. Cilj Humane Nove je da postane regionalni, međudržavni Centar za inovativna rješenja nekih od prioritetnih ekoloških pitanja te radne integracije – rekao je upravitelj Zaklade Humana Nova Ivan Božić i zahvalio međimurskom županu Matiji Posavcu na kontinuiranoj podršci.

Projekt je pohvalio i Dubravko Ponoš, naglasivši da Fond podržava cirkularnu ekonomiju i socijalno poduzetništvo te je ukazao na nastavak suradnje sa Zakladom u budućnosti.
Socijalna Zadruga Humana Nova bilježi rast prihoda i zaposlenih, a istovremeno radi s najranjivijim i marginaliziranim društvenim skupinama i to na rješavanju ekoloških te socijalnih problema zajednice. ZHN je podržao i župan, rekavši da je to jedina socijalna zadruga u RH koja zapošljava 60 posto osoba s invaliditetom i prepoznavši važnost socijalnog poduzetništva koje na inovativan i održiv način sa sustavnim promjenama nadilazi sve nedostatke tržišta.

ZHN je prepoznata još 2016. godine, kada je dobila nagradu „Ponos Hrvatske“ i ušla u top 15 poduzeća u Europi za radnu integraciju. Također, u svibnju ove godine primit će značajno priznanje za ulazak u top tri najposlodavca za osobe s invaliditetom u RH.

Međimurje

Obiteljski centar CZSS-a Čakovec dobio na korištenje nove prostore

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnoga dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja, Centar za socijalnu skrb Čakovec – Podružnica Obiteljskog centra u parku Centra znanja MŽ održao je druženje sa svojim korisnicima putem interaktivnih aktivnosti namijenjenih roditeljima i djeci.

Aktivnosti koje provodi Obiteljski centar nužne su za društvo i pravilan psihološki razvoj djece, što je prepoznala i Međimurska županija te je povodom Međunarodnog dana obitelji župan Međimurske županije Matija Posavec s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Čakovec Alenkom Bilić potpisao Ugovor o korištenju nekretnine u vlasništvu Županije na adresi Ulica Matice hrvatske 18 u Čakovcu.

– Nakon što smo izgradili novu zgradu Doma zdravlja Čakovec u kojoj su na jednom mjestu, u blizini ostalih zdravstvenih ustanova, smještene ambulante i usluge primarne zdravstvene zaštite, zgrade u kojima su bile smještene ambulante u samom centru Čakovca ostale su prazne. Kako bismo na najbolji način iskoristili taj prostor, odlučili smo u svrhu jačanja Obiteljskog centra darovati zgradu Centru za socijalnu skrb Čakovec – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, dodavši da će novi prostori omogućiti kvalitetnije odvijanje aktivnosti i pružanje većeg broja usluga.

Darovanim prostorima zadovoljna je i ravnateljica CZSS-a Alenka Bilić.

– Drago nam je što je Županija prepoznala potrebu jer će veći prostor olakšati komunikaciju između djelatnika i korisnika našeg Obiteljskog centra – istaknula je ravnateljica Bilić.

Nastavite čitati

Međimurje

Obilježen Tjedan Crvenoga križa: na Trgu Republike mjerili tlak, šećer, vježbali pružanje prve pomoći…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec obilježavanju se priključilo s nekoliko aktivnosti.

U ponedjeljak, 10. svibnja, na Trgu Republike u Čakovcu održani su kratka edukacija prve pomoći te mjerenje tlaka i šećera u krvi.

– Dan i Tjedan Crvenoga križa obilježili smo konačno među ljudima, s našim građanima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Učenici Srednje škole Čakovec, smjer medicinske sestre i tehničari, održali su edukacijske, praktične vježbe pružanja prve pomoći u hitnim stanjima – bočni položaj, oživljavanje ili reanimacija, upotreba AVD uređaja, zaustavljanje krvarenja iz nosa i upotreba kompresijskog zavoja kod jakog krvarenja. Osim toga, mjerili su se tlak i šećer u krvi, za što je interes građana uvijek velik – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec.

Davali savjete

S obzirom na to da se u ponedjeljak, 10. svibnja, ujedno obilježavao i Svjetski dan kretanja, volonteri su iskoristili priliku da građanima, uz osmišljene edukativne aktivnosti, daju savjete i preporuke kako živjeti zdravo.

– Građanima smo isticali važnost kretanja, bilo pješice ili biciklom, priroda uvijek zove. Prehrana je vrlo bitna, a kroničnim bolesnicima davali smo savjete o redovitom uzimanju terapije i kontroli zdravstvenog stanja. Razveselili su nas vrićari koji su pomno upijali naše savjete, a također su i vježbali. Uskoro ćemo i diljem Međimurja organizirati takve aktivnosti u dogovoru s udrugama i općinama – istaknula je volonterka Novak.

Kao svake godine u ovo doba, i ovog je puta organizirana humanitarna akcija, u sklopu koje su se prikupljale donacije u trgovini Kaufland Čakovec, namijenjene korisnicima Socijalnog dućana.

Osim toga, volonteri su stalno prisutni na sportskim događanjima, gdje Interventni tim pruža podršku i, u slučaju potrebe, prvu pomoć. Dodajmo da Crveni križ pomaže i u organizaciji cijepljenja te i dalje odlazi u pomoć u potresom pogođena područja.

– Već 15 tjedana volonteri GDCK-a Čakovec daju veliki doprinos masovnom cijepljenju na tri punkta u Nedelišću, Murskom Središću i Prelogu. Ponosni smo i na naše volontere koji su odmah nakon potresa bili u Banovini, a još i danas odlaze u Sisak, Petrinju, Glinu… to je neka nova životna priča – zaključila je Novak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!