Povežite se s nama

U fokusu

Sprema se rekonstrukcija Vlade? U igri za nove ministarske pozicije Čačić i Habijan

Objavljeno:

- dana

Premijer Andrej Plenković u subotu je razriješio Darka Horvata dužnosti ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, i to na osobni zahtjev. Kasnije istog dana Horvatu je određen istražni zatvor.

Tako hrvatsku Vladu potresa još jedna u nizu afera, a Horvata se tereti se da je, dok je još bio ministar gospodarstva, sređivao poticaje mimo zakonskih kriterija, ili kako bi to narodski rekli, po babi i stričevima.

Premijeru, koji tvrdi da je parlamentarna većina stabilna, Horvat nije jedini problem. Postoje tri opcije za koje se ovih dana mora odlučiti u dogovoru s članovima Vlade, koalicijskim partnerima i HDZ-om. Ili će naći zamjenu Horvatu u Ministarstvu graditeljstva, ili ide šira rekonstrukcija Vlade. Treća su opcija novi parlamentarni izbori, koji doduše oporba zaziva ˝po difoltu˝, iako realno takav ishod ne odgovara nikome.

Rekonstrukcija Vlade?

Prema našim izvorima, najizglednija je šira rekonstrukcija Vlade jer premijer trenutno ni sam ne zna što će se događati narednih dana, odnosno hoće li se istraga proširiti i na druge ministre.

Istragom je, naime, obuhvaćen i  potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji je u ponedjeljak stavio svoj mandat na raspolaganje.

Osim toga, u kontekstu istražnih radnji bio je spomenut i ministar Aladrović zbog sumnjivog zapošljavanja u razdoblju od 2017. do 2019. kada je obnašao dužnost ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Međutim, njega se za sad službeno ne tereti.

Ministar gospodarstva Tomislav Čorić je pak prije nekoliko dana rekao da je na raspolaganju svim tijelima Republike Hrvatske, nakon što ga se povezivalo s istragom koju Uskok vodi protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac zbog pogodovanja pri izgradnji vjetroelektrane Krš-Pađene.

Čačić ili Habijan?

U kontekstu rekonstrukcije Vlade spominje se više imena sa sjevera Hrvatske. Među njima je i bivši varaždinski župan Radimir Čačić, koji je danas sam za sebe rekao da bi mogao biti dobar ministar. Kad bi on zaista od Plenkovića dobio ministarsku funkciju, bio bi to nož u leđa varaždinskom HDZ-u koji je Čačića porazio na izborima.

Kao mogući kandidat za ministarsku poziciju spominje se i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan. On za razliku od brojnih dosadašnjih HDZ-ovih ministara i dužnosnika iza sebe nema nikakvih mrlja.

Međutim, za sad nije sigurno hoće li doći do šire rekonstrukcije Vlade ili će premijer na Horvatovo mjesto postaviti novog ministra. Privremeno će funkciju ministrice graditeljstva i državne imovine obnašati Dunja Magaš, dosadašnja državna tajnica.

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje