Povežite se s nama

Kultura

„Srijeda u Muzeju“: predavanje o spomenicima starijega željeznog doba u Jalžabetu i Martijancu

Objavljeno:

- dana

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 2. studenoga u palači Herzer GMV-a održat će se predavanje na temu „Monumentalni spomenici starijega željeznog doba u Jalžabetu i Martijancu“, koje je pripremio dr. sc. Saša Kovačević, viši znanstveni suradnik u Institutu za arheologiju.

Na predavanju će se govoriti o potencijalima i izazovima istraživanja, očuvanja i održivog korištenja arheološke baštine na tom prostoru.

U Martijancu i Jalžabetu, naseljima južno od rijeke Drave u Varaždinskoj županiji, smjestio se jedan od najbolje očuvanih kulturnih prapovijesnih krajolika srednje Europe.

Na pet kilometara udaljenosti nalaze se dva velika i važna naselja iz halštatskog razdoblja, starijega željeznog doba, starosti više od 2500 godina. Uz dobro očuvane ostatke naselja u njima se nalaze i pripadajuća groblja, kojima dominiraju dva gigantska pogrebna spomenika: martijanečka Gamula i jalžabetska Gomila, rijetki primjeri pogrebne arhitekture vodećih članova halštatskog društva.

Iako su istraživanja tih dvaju lokaliteta tek počela, iz brojnih drugih istraživanja omogućen je uvid u pogrebne običaje halštatske aristokracije, kao i u prehranu i svakodnevni život ljudi koji su tu živjeli prije više od dva milenija.

Svi znanstveno utemeljeni prikupljeni podaci predstavljaju podlogu za kreiranje niza specifičnih i atraktivnih turističkih proizvoda koji bi mogli doprinijeti razvoju kulturno-znanstvenog turizma.

Uz ostale potencijale u regiji, ideja intenzivnijeg razvoja cjelogodišnjega kontinentalnog turizma u Varaždinskoj županiji ne čini se kao nerealan cilj.

Na predavanju će se ekskluzivno prvi put predstaviti najnoviji rezultati istraživanja Instituta za arheologiju na području općina Jalžabet i Martijanec, ali i dati osvrt na problematiku zaštite i održivoga korištenja iznimno osjetljive arheološke baštine.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

O predavaču:

Dr. sc. Saša Kovačević (r. 1974.) radi u Institutu za arheologiju od 2000. godine, danas u zvanju višeg znanstvenog suradnika. Godine 2012. boravio je na tromjesečnoj istraživačkoj stipendiji na Institutu za prapovijesnu arheologiju u Berlinu. Predaje na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima (Cambridge, Berlin, Barcelona, Budimpešta, Sopron, Ljubljana  itd.) te surađuje s najcjenjenijim europskim istraživačkim centrima za prapovijesnu arheologiju. Jedan je od koautora „Strategije za monumentalne krajolike (pra)povijesnih krajolika Podunavlja“ izrađene u sklopu projekta Iron-Age-Danube Interreg. U ovom projektu, kandidiranom od strane Europske komisije za prestižnu RegioStar nagradu, sudjelovalo je 11 partnera iz pet podunavskih zemalja te se radilo o jednom od najvećih EU projekata proteklih godina koji je povezao istraživanje, očuvanje i održivo/turističko korištenje arheološke baštine.

Znanstveni rad dr. sc. S. Kovačevića usmjeren je k proučavanju prapovijesnih krajolika, lokaliteta i nalaza, prije svega iz razdoblja starijega željeznog doba u južnopanonskom području, posebno uz rijeku Dravu. Od 2017. do 2019. na čelu je tima Instituta za arheologiju koji provodi zaštitna arheološka istraživanja prapovijesne kraljevske grobnice Gomile u Jalžabetu, jedne od najvećih i najkompleksnijih dosad istraženih spomenika te vrste u Europi.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje