Povežite se s nama

Međimurje

Stipendisti, nakon škole imate siguran posao, a to je jako važno

Objavljeno:

- dana

STIPENDIJE

– Kada smo krenuli u ovaj projekt 2003. godine malo je bilo onih koji su razmišljali da je stipendiranje deficitarnih zanimanja potrebno, a danas svakodnevno čujemo o nedostatku ovih kadrova – rekao je Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na prošlotjednoj svečanosti potpisivanja ugovora sa stipendistima, učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Potrebu za ulaganjem u ovakav vid potpore svojim mladima prije 12 godina prepoznala je i Međimurska županija, te u proračunu osigurala sredstva, svjesna važnosti spoja gospodarstva i obrazovanja te prilagođavanja sustava djeci i mladima.

– Svi oni koji su ove školske godine na popisu nakon završetka školovanja imaju siguran posao, a to nam je prioritet – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio kako smatra da ovi mladi ljudi zaslužuju potporu od 600 kuna mjesečno kao poticaj.

– Mi moramo ulagati u deficitarna zanimanja, jer su to zanimanja gdje se u ovome trenutku može najlakše pronaći radno mjesto, stoga moramo promišljati o drugačijem tržištu rada, prateći gospodarske trendove i pritom ne školovati učenike za Zavod za zapošljavanje, nego za zanimanja koja su lako zapošljiva. Sinergiju obrazovanja i gospodarstva ostvarili smo i promjenama upisnih kvota za iduću školsku godinu, sve kako bi naši mladi u Međimurju imali perspektivu – naglasio je međimurski župan.
Dodao je da u suradnji s poduzećima dogovaraju dodatna stipendiranja učenika te da ih se prati kroz školovanje i nudi zaposlenje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji.

Potpora godinama

Predsjednik međimurske Obrtničke komore Lukovnjak je istaknuo da je ove godine na natječaj pristiglo rekordnih 100 prijava za stipendije.
– Drago nam je da su svi prepoznali potrebu za ulaganje u svoje obrazovanje i u zanimanja koja su perspektivna. Svim učenicima poručujem da budu ozbiljni u školovanju te im želim puno uspjeha – zaključio je Lukovnjak.

Dogovaraju se dodatna stipendiranja učenika u metaloprerađivačkoj industriji

Inače, u dosadašnjih 13 godina provođenja projekta “Obrazovanje u obrtništvu” u Međimurskoj županiji stipendirano je više od 370 učenika, a izravno je na njihove račune uplaćeno je oko 2,5 milijuna kuna. Ove godine ukupno je u sustavu novih 18 stipendista u devet različitih zanimanja – obućar, krojač, bravar, tokar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, slastičar i konobar – iz četiriju škola; to su Tehnička škola Čakovec, Srednja škola Prelog te Gospodarska i Graditeljska škola iz Čakovca.

Suradnja Grada, Županije i obrtnika

I Grad Čakovec već 11 godinu surađuje s Obrtničkom komorom i Međimurskom županijom. – Mislim da je ovo vrlo bitno jer i sami znate da je sjeverozapad Hrvatske, odnosno Čakovec i Međimurje, prepoznatljivi po obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu. Vjerujem da će tako biti i dalje i da mi i na taj način doprinosimo tome, jer svi vi koji potpisujete ugovore, to vam osigurava i vjerujem da ćete se zaposliti na području Grada i Županije – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati