Povežite se s nama

Međimurje

Stipendisti, nakon škole imate siguran posao, a to je jako važno

Objavljeno:

- dana

STIPENDIJE

– Kada smo krenuli u ovaj projekt 2003. godine malo je bilo onih koji su razmišljali da je stipendiranje deficitarnih zanimanja potrebno, a danas svakodnevno čujemo o nedostatku ovih kadrova – rekao je Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na prošlotjednoj svečanosti potpisivanja ugovora sa stipendistima, učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Potrebu za ulaganjem u ovakav vid potpore svojim mladima prije 12 godina prepoznala je i Međimurska županija, te u proračunu osigurala sredstva, svjesna važnosti spoja gospodarstva i obrazovanja te prilagođavanja sustava djeci i mladima.

– Svi oni koji su ove školske godine na popisu nakon završetka školovanja imaju siguran posao, a to nam je prioritet – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio kako smatra da ovi mladi ljudi zaslužuju potporu od 600 kuna mjesečno kao poticaj.

– Mi moramo ulagati u deficitarna zanimanja, jer su to zanimanja gdje se u ovome trenutku može najlakše pronaći radno mjesto, stoga moramo promišljati o drugačijem tržištu rada, prateći gospodarske trendove i pritom ne školovati učenike za Zavod za zapošljavanje, nego za zanimanja koja su lako zapošljiva. Sinergiju obrazovanja i gospodarstva ostvarili smo i promjenama upisnih kvota za iduću školsku godinu, sve kako bi naši mladi u Međimurju imali perspektivu – naglasio je međimurski župan.
Dodao je da u suradnji s poduzećima dogovaraju dodatna stipendiranja učenika te da ih se prati kroz školovanje i nudi zaposlenje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji.

Potpora godinama

Predsjednik međimurske Obrtničke komore Lukovnjak je istaknuo da je ove godine na natječaj pristiglo rekordnih 100 prijava za stipendije.
– Drago nam je da su svi prepoznali potrebu za ulaganje u svoje obrazovanje i u zanimanja koja su perspektivna. Svim učenicima poručujem da budu ozbiljni u školovanju te im želim puno uspjeha – zaključio je Lukovnjak.

Dogovaraju se dodatna stipendiranja učenika u metaloprerađivačkoj industriji

Inače, u dosadašnjih 13 godina provođenja projekta “Obrazovanje u obrtništvu” u Međimurskoj županiji stipendirano je više od 370 učenika, a izravno je na njihove račune uplaćeno je oko 2,5 milijuna kuna. Ove godine ukupno je u sustavu novih 18 stipendista u devet različitih zanimanja – obućar, krojač, bravar, tokar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, slastičar i konobar – iz četiriju škola; to su Tehnička škola Čakovec, Srednja škola Prelog te Gospodarska i Graditeljska škola iz Čakovca.

Suradnja Grada, Županije i obrtnika

I Grad Čakovec već 11 godinu surađuje s Obrtničkom komorom i Međimurskom županijom. – Mislim da je ovo vrlo bitno jer i sami znate da je sjeverozapad Hrvatske, odnosno Čakovec i Međimurje, prepoznatljivi po obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu. Vjerujem da će tako biti i dalje i da mi i na taj način doprinosimo tome, jer svi vi koji potpisujete ugovore, to vam osigurava i vjerujem da ćete se zaposliti na području Grada i Županije – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prelog: treći puta ove godine podijeljene jednokratne naknade za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

U četvrtak, 28. rujna, u prostoru Gradske vijećnice Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek treći puta je ove godine podijelio jednokratne naknade za novorođenčad. Ovom prilikom podijeljeno je ukupno 15 naknada.

Naknada za prvo dijete roditelja podnositelja iznosi 270 eura, za drugo dijete 350 eura, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako sljedeće dijete u obitelji podnositelja zahtjeva naknada iznosi 730 eura.

Roditelji i dalje imaju pravo i na poklon bon za kupnju opreme za novorođeno dijete, a vrijednost poklon bona iznosi 70 eura. Ovom prilikom podijeljeno je pet naknada za prvo, šest naknada za drugo, tri naknade za treće dijete i dvije naknade za četvrto dijete u obitelji, za što je Grad ukupno osigurao 6480 eura.

Kao dodatni poklon podijeljene su i besplatne godišnje članarine za Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga, kao i poklon bonovi Dječjeg kluba SiMS. Grad Prelog ove je godine ukupno podijelio 49 naknada za novorođenčad.

Nastavite čitati

Međimurje

U nedjelju će se održati Jesenski sajam Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 1. listopada 2023. godine, na trgu ispred Doma kulture Mala Subotica organizira se Jesenski sajam Općine Mala Subotica. Sajam počinje u 14 sati.

Jesenskom ugođaju Sajma doprinijet će dječja folklorna sekcija KUU Zvon, Puhački orkestar Općine Mala Subotica te tamburaški sastav „Vragolani“.

Oldtimer klub Međimurje-Čakovec će izložiti svoja oldtimer vozila na parkiralištu ispred Općine Mala Subotica, gdje će se vozila moći razgledati. 

U 18 sati u Domu kulture održat će se predstava „Gola istina“ u izvedbi Aleksandra Lazića koja je za starije od 14 godina. 

Na samom sajmu lokalni OPG-ovi izlagati će svoje proizvode te će biti organizirane jesenske radionice za djecu i roditelje. Na Jesenskom sajmu moći ćete uživati u langošima, pečenim kestenima, domaćim proizvodima lokalnih OPG-ova, itd. 

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje