Povežite se s nama

Međimurje

Stipendisti, nakon škole imate siguran posao, a to je jako važno

Objavljeno:

- dana

STIPENDIJE

– Kada smo krenuli u ovaj projekt 2003. godine malo je bilo onih koji su razmišljali da je stipendiranje deficitarnih zanimanja potrebno, a danas svakodnevno čujemo o nedostatku ovih kadrova – rekao je Boris Lukovnjak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na prošlotjednoj svečanosti potpisivanja ugovora sa stipendistima, učenicima koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Potrebu za ulaganjem u ovakav vid potpore svojim mladima prije 12 godina prepoznala je i Međimurska županija, te u proračunu osigurala sredstva, svjesna važnosti spoja gospodarstva i obrazovanja te prilagođavanja sustava djeci i mladima.

– Svi oni koji su ove školske godine na popisu nakon završetka školovanja imaju siguran posao, a to nam je prioritet – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio kako smatra da ovi mladi ljudi zaslužuju potporu od 600 kuna mjesečno kao poticaj.

– Mi moramo ulagati u deficitarna zanimanja, jer su to zanimanja gdje se u ovome trenutku može najlakše pronaći radno mjesto, stoga moramo promišljati o drugačijem tržištu rada, prateći gospodarske trendove i pritom ne školovati učenike za Zavod za zapošljavanje, nego za zanimanja koja su lako zapošljiva. Sinergiju obrazovanja i gospodarstva ostvarili smo i promjenama upisnih kvota za iduću školsku godinu, sve kako bi naši mladi u Međimurju imali perspektivu – naglasio je međimurski župan.
Dodao je da u suradnji s poduzećima dogovaraju dodatna stipendiranja učenika te da ih se prati kroz školovanje i nudi zaposlenje, posebice u metaloprerađivačkoj industriji.

Potpora godinama

Predsjednik međimurske Obrtničke komore Lukovnjak je istaknuo da je ove godine na natječaj pristiglo rekordnih 100 prijava za stipendije.
– Drago nam je da su svi prepoznali potrebu za ulaganje u svoje obrazovanje i u zanimanja koja su perspektivna. Svim učenicima poručujem da budu ozbiljni u školovanju te im želim puno uspjeha – zaključio je Lukovnjak.

Dogovaraju se dodatna stipendiranja učenika u metaloprerađivačkoj industriji

Inače, u dosadašnjih 13 godina provođenja projekta “Obrazovanje u obrtništvu” u Međimurskoj županiji stipendirano je više od 370 učenika, a izravno je na njihove račune uplaćeno je oko 2,5 milijuna kuna. Ove godine ukupno je u sustavu novih 18 stipendista u devet različitih zanimanja – obućar, krojač, bravar, tokar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, kuhar, slastičar i konobar – iz četiriju škola; to su Tehnička škola Čakovec, Srednja škola Prelog te Gospodarska i Graditeljska škola iz Čakovca.

Suradnja Grada, Županije i obrtnika

I Grad Čakovec već 11 godinu surađuje s Obrtničkom komorom i Međimurskom županijom. – Mislim da je ovo vrlo bitno jer i sami znate da je sjeverozapad Hrvatske, odnosno Čakovec i Međimurje, prepoznatljivi po obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu. Vjerujem da će tako biti i dalje i da mi i na taj način doprinosimo tome, jer svi vi koji potpisujete ugovore, to vam osigurava i vjerujem da ćete se zaposliti na području Grada i Županije – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Na Belici zanimljiva retro izložba: još danas možete razgledati stare radio aparate, satove, gramofonske ploče…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još danas do 20 sati imate prilike na Belici u dvorani društvenog doma razgledati izložbu starih radio uređaja, televizora, gramofonskih ploča i satova.

Naći će se tu i prastari fotoaparat iz 1887. godine, pokoji stari gramofon, tranzistor… Možda se i kod vas kod kuće skriva kakav RIZ ili Portorož. Organizatori izložbe, Josip Habijan Đus i Josip Merlak, kažu da su navedene predmete već duže planirali izložiti.

– Htjeli bismo pokušati i drugdje te vidjeti kakav će izložba polučiti interes… Možda negdje vani – kaže Josip Merlak. Najstariji radio aparat koji je izložen marke je Kosmaj, a dolazi čak iz 1948. godine. nadovezuje se Josip Habijan.

– Imamo i dvjestotinjak satova marke Delbana, od kojih jedan gotovo da je star čitavo stoljeće. Najveći interes i najviše posjetitelja očekujemo upravo danas, na Veliku Gospu – dodaje.

Impresivna kolekcija gramofonskih ploča uključuje neke češće viđene, poput best of kompilacije Simona i Garfunkela, albuma Elvisa Presleyja, ABBE, Krunoslava Kiće Slabinca, Ambasadora, Chucka Berryja, Srebrnih krila, ali i prave bisere kao što su starije izdanje “Meddlea” Pink Floyda ili “Flying Colours” Matchboxa.

Organizatori, inače dragovoljci Domovinskog rata, htjeli su podsjetiti posjetitelje, osobito svoje vršnjake, na jedno drugo doba prije četrdeset-pedeset godina, kad su sami iskusili mladenaštvo. Zahvaljuju Općini i načelniku Zvonimiru Taradiju na ustupljenom izložbenom prostoru, a poznatomu međimurskom vinaru Bojanu Štamparu na vinskoj kapljici kojom ih je darivao kako bi mogli počastiti goste i posjetitelje izložbe.

Danas u 15 sati posjetit će ih i članovi Oldtimer kluba Međimurje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog: knjižničarke će djeci pričati priče u blizini postavljenih kućica za knjige

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Grad Prelog/Studio VIPRO (arhiva)

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u suradnji s volonterima Društva „Naša djeca“ Prelog, organizira ciklus zabavnih, veselih i edukativnih aktivnosti koje će se održavati u blizini postavljenih kućica za knjige.

Priče biraju knjižničarke, a dodatni edukacijski materijali vezani uz pročitano djelo (bojanke, križaljke, labirinti, tražilice) nalaze se u samim malim knjižnicama.

– Priče će čitati volonterke DND-a, koje će ujedno organizirati zabavne aktivnosti poput igara u prostoru i društvenih igara. Pozivaju se svi zainteresirani mališani da se pridruže ovoj veseloj pričo-čitateljskoj mini turneji po našem Gradu! Napominjemo da će se u svakom naselju čitati druga knjiga pa svi oni željni zanimljivih priča, mogu doći na sva druženja i saznati nešto novo te sudjelovati u jedinstvenim aktivnostima – pozivaju organizatori.

Pričaonice će se održati u gradskim naseljima u popodnevnom terminu od 16 do 17 sati prema sljedećem rasporedu: 16. kolovoza u Draškovcu, 19. kolovoza u Oporovcu, 23. kolovoza u Hemuševcu, 25. kolovoza u Čukovcu, 30. kolovoza u Cirkovljanu, 1. rujna u Čehovcu, 2. rujna na Otoku te 8. rujna u Prelogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje