Povežite se s nama

U fokusu

Stričak: Reformisti su bili ˝mali od palube˝ HDZ-a, a možda bi opet bili žetončići pa se ne žele zamjeriti Plenkoviću

Objavljeno:

- dana

Reformisti su na županijskoj Skupštini predložili dopunu dnevnog reda, odnosno da se stavi prijedlog zaključka o upućivanju prijedloga Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom saboru radi očuvanja regionalnog statusa Opće bolnice Varaždin. Nakon glasovanja prijedlog je odbijen jer nije imao dovoljno ruku za.

No, glasovanju je opet prethodila burna rasprava.

Reformisti tvrde da nam HDZ želi oteti varaždinsku bolnicu: Međimurci su svoju zaštitili

– Taj prijedlog Zakona već je bio u Saboru, a Vi gospođo Martinčević ste saborska zastupnica – možete li reći kako je izgledala Vaša rasprava u Saboru? Naša uvažena zastupnica nije prozborila ni slova. Ni bu ni mu. Ali zato ovdje, zbog nadolazećih izbora za Gradsko vijeće u Varaždinu malo demagoški nastupamo. Upravo su Reformisti podržali takav prijedlog reforme kada su još bili „mali od palube” HDZ-a. Zbog čega zastupnica tu temu nije otvorila u Hrvatskom saboru? Možda opet žele biti „žetončići” pa se ne žele zamjeriti premijeru Plenkoviću, no tu mogu sve. Danas smo imali priliku čuti da bolnica odlično stoji, a prije tri tjedna su ti isti Reformisti govorili da to nije slučaj – istaknuo je Stričak.

Martinčević je pak rekla da do sad u Saboru nije o toj temi raspravljala jerje bila na putu kad je ta točka bila na dnevnom redu. Zato je najavila da će iskoristiti slobodni govor za temu varaždinske bolnice.

Nakon neizglasavanja prijedloga, Reformisti su napustili sjednicu Skupštine.

U fokusu

HŽ: Na dionici Čakovec – Varaždin – Koprivnica vlakovi će voziti 100 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su sastanak s predstavnicima HŽ Infrastrukture, predsjednikom Uprave Ivanom Kršićem i zamjenicom direktora Sektora za razvoj, pripremu i provedbu investicija i EU fondova Janjom Groš na temu kapitalnih projekata u gradu Varaždinu.

Sastanku su prisustvovali i direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister, pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina Vlado Podbrežnički, predstavnici tvrtke Via plan, projektant Igor Mrak te Voditeljica odsjeka za izgradnju i održavanje objekata i komunalne infrastrukture Grada Varaždina Martina Cesar-Kelemen.

Najvažnija tema sastanka bila je rješavanje problema Kućanske rampe stoga je Via plan prezentirao trenutni status izrade glavnog projekta deniveliranog prolaza ispod pruge i rekonstrukcije dvaju raskrižja na ulici Frana Supila te se provela konstruktivna rasprava oko operativnih izazova. Također su otvorena pitanja rješavanja imovinsko pravnih odnosa, odnosno imovine HŽ Infrastrukture koja bi mogla biti interesantna Gradu Varaždinu za dugoročni zakup, kao i problematika rješavanja pružnih prijelaza bez branika ili polubranika u Varaždinu. Predsjednik Uprave pojasnio je predstavnicima Grada Varaždina u kojem smjeru se radi na razvoju i ulaganju u HŽ Infrastrukturi, odnosno rekonstrukciji i modernizaciji željeznica.

Gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je, između ostalog, važnost povezivanja grada Varaždina željezničkim prometom s ostalim dijelovima Hrvatske, posebice Zagrebom. Predsjednik Uprave je izvijestio Grad Varaždin da je u tijeku natječaj za rekonstrukciju regionalnih i lokalnih pruga za dionicu Čakovec – Varaždin – Koprivnica vrijedan 170 milijuna eura čime će se podići brzina na pruzi između navedenih gradova na 100 km/h.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan proglasio elementarnu nepogodu od tuče za Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: posljedice tuče u Podrutama

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče za Grad Novi Marof te za Općinu Breznički Hum.

Naime, Grad Novi Marof i Općinu Breznički Hum dana 16. lipnja 2024. godine pogodila je prirodna nepogoda tuča s velikim razmjerima štete i to prvenstveno na voćarskim, vinogradarskim, povrtlarskim i ratarskim kulturama. Prve procjene šteta na poljoprivrednim kulturama kreću se od 60% do 100%.

Isto tako na nekim dijelovima naselja u općini Breznički Hum velike su štete i na komunalnoj infrastrukturi, cestama i lokalnim putevima.

Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta zaprimilo je 19. lipnja zahtjeve od Grada Novog Marofa i od Općine Breznički Hum za proglašenjem prirodne nepogode.

Uvidom u spomenute zahtjeve utvrđeno je da su isti podnijeti sukladno citiranoj odredbi ZUUPPN te da su ostvareni zakonom propisani uvjeti za proglašenjem prirodne nepogode na navedenom području.

Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko povjerenstvo.

Županijsko povjerenstvo prijavljene konačne procjene štete dostavlja Državnom povjerenstvu i nadležnim ministarstvima u roku od 60 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode putem Registra šteta. Prilikom konačne procjene štete županijsko povjerenstvo prihvaća isključivo procjene koje je obavilo općinsko ili gradsko povjerenstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje