Povežite se s nama

Život i društvo

Studentski dom kao knjižnica: knjige s polica studenti mogu uzeti, pročitati, pa vratiti!

Objavljeno:

- dana

MJESEC HRVATSKE KNJIGE

“Divlji uzvik ljubavi”, “Vježbanje života”, “Vrela krv” samo su neki naslovi od ukupno 400-tinjak knjiga, uglavnom beletristike, koje su prošlog tjedna osvanule na policama postavljenim u hodnicima varaždinskog Studentskog doma.

Riječ je o projektu “Knjige su našle svoj dom – Studentski dom!” koji je započeo 27. listopada.

Nema evidencije, samo savjest!

– Do projekta koji je organiziran u povodu Mjeseca hrvatske knjige je došlo sasvim slučajno, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom “Metel Ožegović”, knjižnicom Fakulteta organizacije i informatike, te knjižnicom Geotehničkog fakulteta. Knjižnice spomenutih institucija donirale su nam knjige koje smo postavili na 10 polica koje se nalaze u hodnicima Studentskog doma. Te knjige studenti, ali i djelatnici Studentskog doma, mogu slobodno uzeti, a nakon što ih pročitaju, vraćaju ih natrag na mjesto – rekao je Nenad Milijaš, ravnatelj SC-a Varaždin.
Projekt je realiziran s namjerom da svi korisnici posuđuju knjige bez evidencije posudbe, s ciljem razonode i opuštanja u slobodno vrijeme.
– Ako korisnici u svojim privatnim zbirkama posjeduju knjige koje im više nisu potrebne, također ih mogu staviti na police Studentskog doma i dati im priliku da i dalje budu čitane. Otkako je projekt započeo, svakog jutra dopunjujemo police s knjigama, što dokazuje da je projekt pokrenut u Mjesecu hrvatske knjige uspio. Nadamo se samo da će korisnici knjige vraćati baš kao što ih posuđuju – zaključio je na kraju Milijaš.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Sanirano klizište u Lepoglavskoj Vesi, investicija vrijedna 424.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Asfaltiranjem saniranog dijela lokalne ceste završili su radovi sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Riječ je o jednom klizišta na području Grada Lepoglave koja su unatrag nekoliko godina prouzročila brojna oštećenja na gradskoj komunalnoj infrastrukturi.

– Kontinuirano radimo na sanaciji klizišta koja su u velikom broju slučajeva, kao i ovo u Lepoglavskoj Vesi, oštetila cestovnu infrastrukturu onemogućivši građanima normalno kretanje. Na žalost, osim cestovne infrastrukture ugrozila su i pojedine obiteljske kuće. Za sanaciju klizišta Grad Lepoglava izdvaja značajna proračunska sredstva koja druge jedinice lokalne samouprave, koje nemaju problema s klizištima, ulažu u daljnji razvoj dok ih mi ulažemo kako bi, praktički, nešto vratili u stanje kakvo je bilo prije pojave oštećenja nastalih klizanjem tla. Unatoč tome, nastavljamo s njihovom sanacijom i to prvenstveno zbog potreba građana odnosno zadržavanja visokog komunalnog standarda na području Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić koji je s predsjednikom Mjesnog odbora Lepoglavska Ves Ivanom Dubovečakom i gradskim vijećnikom Milanom Pavlekovićem obišao završne radove sanacije klizišta u Lepoglavskoj Vesi.

Sanacija klizišta obuhvatila je potpunu rekonstrukciju oštećenog dijela zemljišta s postojećom cestom, postavljanje drenažnog sustava, izgradnju potpornog zida te asfaltiranje dijela sanirane lokalne ceste u dužini 65 metara. Radove je izvela tvrtka TTG iz Donje Višnjice.

Ukupan trošak radova, s PDV-om, iznosio je 423.970 kuna. Dio sredstava Grad Lepoglava je osigurao iz svog proračuna, a dio na natječaju Hrvatskih voda.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Ljubešćici pokrenut novi EU projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Ljuba voda iz Ljubešćice 23. lipnja održana je početna konferencija ESF projekta „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“.

Okupljenim gostima, predstavnicima Općine Ljubešćica i KUD-a „Toplice“ te članovima KUD-a Ljuba voda, njihovim roditeljima i projektnim partnerima projekt su predstavile predsjednica KUD-a Danijela Barjaktarević i voditeljica projekta Simona Štriga.

Konferencija je održana u prostoru Protupožarnog centra u Ljubešćici.

Sudionici konferencije su upoznati s ciljem, svrhom i projektnim aktivnostima – književnim, tamburaškim i plesnim radionicama za djecu i mlade. Radionice su besplatne za sve polaznike i u cijelosti će se izvoditi online. Detaljni sadržaj svih radionica okupljenima su predstavili njihovi voditelji, Valentina Mikulčić, Robert Štorga i Tim Hrvaćanin.

Prvi desetodnevni ciklus tamburaških radionica kreće s provedbom već ovog ponedjeljka, 28. lipnja.

Projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti“ provodi Kulturno umjetničko društvo Ljuba voda u partnerstvu s Hrvatskim društvom inženjera geotehnike. Ukupna mu je vrijednost 487.121,54 kune, od čega 85 % sufinancira Europski socijalni fond, a 15 % državni proračun Republike Hrvatske. Provodi se od 24. ožujka 2021. godine i trajat će godinu dana. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti 55 djece i mladih kroz sudjelovanje u online kulturnim radionicama putem kojih će se kod polaznika razvijati kreativne, komunikacijske, interkulturalne, interpersonalne, glazbene i ritmičke vještine te potaknuti njihov intelektualni i mentalni razvoj.

Detaljne informacije o projektu, programi radionica, kalendari aktivnosti i najnovije vijesti mogu se pronaći na internetskoj stranici https://projekt.kudljubavoda.hr/.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!