Povežite se s nama

Međimurje

Projekt “Budi mi pomoć” SUOSIMŽ-a osigurao četiri pomoćnice u nastavi: ovo su njihove priče

Objavljeno:

- dana

I ove je godine Savez udruga osoba s invaliditetom provodio projekt kojim je osigurao četiri pomoćnice u nastavi za četvero djece s teškoćama u razvoju (troje učenika osnovne škole i jedna učenica srednje škole).

Projekt “Budi mi pomoć” iznosom od 158.500 kuna financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Od veljače, projekt je sufinancirala i Općina Domašinec iznosom od 3.918,44 kuna. Projekt se provodi od početka školske godine 2017./2018., i traje do 30. lipnja.

Predsjednica Saveza, Marija Ciglar, rekla je:

– Nadamo se budućoj suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te da projekt bude uspješan i druge školske godine, na dobrobit djece s teškoćama u razvoju. Želimo i nadalje kvalitetnu i učinkovitu potporu pomoćnika u nastavi, kao oslonca djeci s teškoćama u razvoju u njihovu rastu i ispunjenju potencijala. Projekt ne bi bio moguć bez potpore Međimurske županije, koja financira plaću koordinatorice Saveza – ujedno i voditeljice ovog projekta.

– Svaka pohvala pomoćnicama zaposlenima na ovome projektu: one učenicima pomažu, objašnjavaju nepoznato, motiviraju na trud i uspjeh… O njima se brinu; s njima se nadaju, tuguju, vesele se, surađuju s učiteljima i roditeljima učenike, inspiriraju kolege učenika, kao i širu društvenu zajednicu, na pomoć…

Pomoćnice vjeruju u učenike kojima pomažu. One učenicima „pale svjetlo“ i doprinose njihovoj inkluziji u razredne odjele. Naravno, u tome imaju podršku vodstva i stručnog kadra škole u kojima rade; hvala tim školama na potpori pomoćnicama i djeci s teškoćama u razvoju, kao i na dobroj suradnji s našim Savezom – kaže voditeljica projekta, Maja Vidrač.

U nastavku donosimo četiri priče četiriju pomoćnica.

Valentina

Prije dolaska upalim svjetlo i pomognem joj oko snalaženja u prostoru. Potičem je na rad i samostalnost, nastojim joj skrenuti pažnju da prati nastavu…
Na kemiji zajedno radimo pokuse. Učiteljica i ja joj pokušavamo prilagoditi materijal koji joj je vidljiv. Kad je učenica redar, zajedno obavljamo sve potrebno. Nastojim joj pomoći oko gradiva koje ne razumije.

Učenici pomažem pri izvršavanju dijelova dnevnog rasporeda aktivnosti, kao što su promjena učionice, priprema za sat tjelesnog ili likovnog odgoja, te korištenje školske knjižnice. Pomažem joj kod čitanja, služenja priborom, prepisivanja s ploče, rješavanju matematičkih zadataka, upozorim na pogreške prilikom prepisivanja, objašnjavam nepoznate pojmove, usmjeravam na korištenje udžbenika prilikom rješavanja zadataka i slično. Na Tehničkoj i Likovnoj kulturi praktične zadatke izvršavamo zajedno. Trudim se biti podrška učenici te joj olakšati uključivanje u razredni kolektiv, i aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima.

Pomagala sam joj pripremiti knjige i pribor potreban za praćenje i sudjelovanje u nastavi. Brinula sam se o tome da zapiše sve bilješke i prepisuje s ploče. Pratila sam učenicu na terensku nastavu u Vukovar gdje smo proveli dva dana. Pomagala sam joj oko praćenja i ulaska u muzeje, predavanja, oko jela te svega ostaloga što je bilo potrebno. U školi sam pokušavala učenicu što više motivirati te poticati na izvršavanje zadataka i na učenje. Tijekom najzahtjevnijih predavanja (hrvatski, matematika, engleski, kemija) većinu toga radimo zajedno. Prije nego što učenica dođe u školu obavezno joj sve pripremim. Pratim da sve dobro zapiše u bilježnicu te je upozoravam na pogreške, pojednostavim upute o radu, čitam joj što sama ne vidi, pri kompliciranim zadacima pokušavamo zajedno doći do rješenja.

Početkom mjeseca pratila sam učenicu na terensku nastavu. Posjetili smo Centar za kulturu Čakovec gdje smo gledali film. Učenicu sam vodila kroz Centar te čitala tekst filma. Učenicu usmjeravam na učenje i izvršavanje zadataka. Prilikom ispita pročitam joj sve što ona ne vidi ili joj pomognem pri crtanju s priborom. Na svakom predmetu čitam joj što učitelji pišu na ploču, a ona piše u bilježnicu. Pokušavam joj objasniti što ne razumnije da što više nauči na satu. Geometrija zahtijeva puno crtanja, pa joj učiteljica i ja pokušavamo što više olakšati. Svaki dan je dočekam pred školom i na odlasku, u dogovoru s njezinim roditeljima, otpratim na autobus.

Brinem se o tome da zapisuje sve bilješke i da točno prepiše s ploče, objašnjavam nepoznate riječi u tekstu, pojednostavljujem joj upute u radu. U samostalnom pisanju usmjeravam učenicu na ispravljanje pravopisnih grešaka. Prilikom rješavanja zadataka na nekih zahtjevnijim predmetima, u dogovoru s učiteljima, zajedno rješavamo zadatke, te joj nastojim pojednostaviti i objasniti kako da zajedno dođemo do odgovora. Za svako napredovanje pohvalim učenicu. Zajedno smo bile na školskom događaju
„Supertalent“ gdje sam joj pomogla u snalaženju u prostoru. Pokušavala sam učenicu što više motivirati i poticati na izvršavanje zadataka i na učenje.

Karla

Očekivala sam da će biti sretan i ponosan što je došao u 5. razred, no njegova reakcija je bila totalno suprotna. Osjećala sam se jako tužno… Iznenadilo me koliko je svega zaboravio, srećom brzom je pohvatao i prisjetio se.

Rješavamo njegovu radnu bilježnicu. Tako vježbamo i ponavljamo gradivo. Na ostalim predmetima sam i dalje s njim. Učenik se lijepo i s poštovanjem odnosi prema meni, rijetke su situacije kad je bezobrazan. Najviše sam ponosna na njega u matematici, jer, kad smo počeli s višekratnicima, djeliteljima i podjelom, on se samo okretao i odbijao uopće početi.

Izgledalo mu je teško, no prilagodila sam mu sve zadatke, objašnjavala svaki sat ispočetka, pa je na kraju sve shvatio. Sada jedva čeka matematiku i nove zadatke. Iznimno mi je drago kad vidim njegovu zainteresiranost i želju za radom, po tome vidim da sam nešto postigla. Vidi se napredak kod pisanja, jer sam mu u početku morala sve riječi slovkati, a sada samo neke duže i kompliciranije, ostalu mu samo pročitam i on piše sam. U dosta slučajeva ne stignemo sve prepisati, no meni je najbitnije da se trudi i da je voljan raditi.

Učiteljica i ja ga stalno potičemo na rad. Skoro uvijek napravi sve do kraja. Na svim predmetima, osim Matematike i Hrvatskog jezika, sam bila s njim za vrijeme pisanja ispita, no problem je što očekuje da mu kažem odgovore na sva pitanja. Ljuti se kad mu ih ne želim reći, ali i to se polako smanjuje, jer je valjda shvatio da ne mogu rješavati ispit umjesto njega. Na ispitu mu čitam pitanja, te ih dodatno objašnjavam ako ne razumije. Drago mi je što je iz svih ispita dobio pozitivnu ocjenu.

Jako smo se mučili prvi i drugi tjedan. Engleski mu je slaba točka, umjesto da nešto radimo, on pjeva i odbija raditi. To me jako rastužuje, a ne znamo više kako ga motivirati na rad. Nadam se da je to samo faza, kao i na početku školske godine, te da će dalje biti lakše. Puno smo pregovarali što ćemo i kako. Bilo je dana kad nije mogao biti fokusiran na rad cijeli dan, no većinu vremena smo se super slagali. Baš bih jako htjela kad bih mu mogla objasniti da je pisanje zadaće bitno, kao dodatan oblik učenja, no na lakši način. Trudim se i objašnjavam. Otišao je na proljetne praznike bez zaostataka u gradivu.

Ponosna sam na njega što je konačno shvatio da više nema šale: u školi treba raditi kontinuirano, da bi se izbjegli zaostatci u gradivu. Matematika mu je opet postala najbolji predmet, jer mu trenutno gradivo jako odgovara. Rekao mi je da mu je i prelako, pa sam probala sa zadatcima koje rješavaju ostali učenici: bez problema ih je riješio, tako da sad radi s njima. Iz Hrvatskog jezika je najbolje u razredu napisao ispit, jer smo dosta vježbali, i baš je bio fokusiran na to. Puno tražim od njega.

S mjeseca savršenih rezultata i prekrasnog rada na satovima ušli smo u mjesec totalne nezainteresiranosti, te neobjašnjive ljutnje i umora. Morali smo puno napraviti, no, s obzirom na njegovo stanje, mučili smo se podosta, opet kao i na početku, uz nagovaranje i moljenje. Pokušavala sam iz njega izvući maksimum, da ne bi nastalo puno zaostataka. Najviše sam ponosna na njega zbog uspjeha na matematici, mi sve zadatke rješavamo kao i ostatak razreda jer se baš trudi uvijek slušati kad mu detaljno objašnjavam i shvati ih savršeno.

Ostalo nam je još jako malo vremena i jedan ispit, tako da ću ga morati pritisnuti, da bismo završili zadane zadatke na vrrijeme, i bili zadovoljni na kraju školske godine, jer njega najviše usrećuju dobre ocjene. Super smo se slagali zadnjih dana, i s osmijehom na licu pozdravili do sljedećeg puta. Imali smo puno uspona i padova, no na kraju ipak mogu reći da sam ugodno iznenađena naučenim, i završnim ocjenama. Nadam se da će stečeno znanje prenijeti i u sljedeću školsku godinu.

Dina

Pomogla sam mu pronaći učionice, vodim ga iz jednog razreda u drugi… nastojim mu pojasniti, pomoći mu… Svaki dan očekuju nas novi izazovi. Učenik i ja dobro se razumijemo. Pomažem mu u snalaženju i traženju kontinenata, oceana… Često mu čitam i s ploče diktiram riječi koje ne može pročitati. Nabavili smo jednu bilježnicu u koju zapisujem sve zadatke koje mora riješiti, kao i važne upute od strane učitelja. To mu služi kao podsjetnik, i pokazalo se dobrim rješenjem. Učenik i ja vrlo dobro surađujemo. Svaka pohvala koju dobije od mene ili učitelja puno mu znači, i motivira ga za daljnji rad.

Vrlo dobro smo se upoznali. On razumije što od njega tražim, a ja znam koliko mogu očekivati. Na satu matematike učimo geometriju, pa mu pokazujem kako pravilno držati trokute, kako se koristiti šestarom, te ga podsjetim kad zaboravi označiti točke, dužinu, pravce… Uvijek se trudi riješiti zadatke koje dobije od strane učitelja, uz moju pomoć ide mu puno lakše. Dodatno mu pojasnim što treba raditi, odnosno što učitelji očekuju od njega. Svaka pohvala mu puno znači i motivira ga za daljnji rad. Trudim se što više ga potaknuti na samostalno rješavanje zadataka.

Često je dekoncentriran. U takvim mu trenutcima nastojim usmjeriti pažnju na praćenje nastave. Nastojim mu pružati pomoć i poticaj, objasnim mu dodatno što se traži u zadatku ili rečenici. Luki pomaže kad netko s njim stalno radi, potrebno ga je navoditi na točan odgovor. Kao pomoć može koristiti umne mape koje smo zajedno izradili.
Zbog razigranosti (i, osobito, veselja kod pohvala) mu ponestane koncentracije u praćenju nastave ti izvršavanja školskih obaveza, međutim, uz moju pomoć i usmjeravanje, bolje se snalazi.

Ima poteškoće s organizacijom, snalaženjem i izvršavanjem zadataka bez prisutnosti odrasle osobe. Teško mu je pratiti gradivo i sudjelovati na nastavi. Često ispituje što treba dalje raditi. Upute uvijek prihvaća. Pohvalim ga za svaki dobro odrađeni zadatak, ispit i domaću zadaću. Učitelji se trude olakšati mu gradivo.. Odlazimo zajedno u knjižnicu. Zapisujem mu u bilježnicu sve potrebne i važne informacije te ono što ima za domaću zadaću.

Monika

Ponekad joj zapisujem kada se umori: konzultirala sam se i sa profesoricom. Pokušavam joj što jednostavnije i pristupačnije pojasniti sve nedoumice. Često traži moju pomoć…

Još uvijek imamo iste problematične predmete, u kojima se situacija malo-pomalo popravlja. Dogodila nam se i negativna ocjena, koju smo ispravili. Dosta je bila nesigurna kod ispravka ocjene, ali, uz malo poticaja i ohrabrivanja, uspjela je prebroditi strah i ispravila ocjenu na vrlo dobar. Domaću zadaću provjeravamo zajedno u školi. Matematika je i dalje problematična, pa sam se dogovorila s učenicom da joj pišem zadatke u bilježnicu. Tako lakše prati gradivo, a koncentracija i praćenje nastavnog sadržaja su puno
bolji. Predložila sam i dogovorila se s učenicom da malo ponavlja i uči vokabular stranog jezika kod kuće.

Kod problematičnih predmeta (Matematika, Engleski jezik) vidi se malen pozitivan pomak… Često joj moram skrenuti pozornost na tekst, pa zajedno provjeravamo. Tako joj pokušavam pomoći da dođe do ispravnog zaključka. Dodatno joj pojašnjavam zadatke, jer se često zbuni i izgubi kod redoslijeda računskih operacija. Kod obrađivanja novoga gradiva, i dalje je potrebno dodatno pojašnjavati zadatke. Marijani je tako lakše, pa bolje usvaja nastavni sadržaj.

Iz matematike se vidi pozitivni pomak kad zajedno rješavamo zadatke i domaće zadaće, pa je tako iz zadnjih provjera znanja ocjena bila odličan. Iz Engleskog jezika također se vidi pozitivni pomak – i tu je zadnja ocjena iz pisane provjere bila odličan. Kad ne zna zadaću, napravimo je i provjerimo u školi prije sata.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje