Povežite se s nama

U fokusu

Sve po starom: Habuš nakon dva dana shvatio što treba da bi u Varaždin povukao EU novac

Objavljeno:

- dana

KASNO PALJENJE

Dva dana su trebala varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu i njegovim suradnicima da shvate da – želi li se pokušati povući novac iz EU fondova za izgradnju novih vrtića u Hrašćici i Donjem Kučanu – moraju priložiti i odluku Gradskog vijeća. 

Na to su u srijedu upozorili gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić, koji su još uvijek aktualnom gradonačelniku predložili da sazove hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se donijela suglasnost da Grad projekt prijavi na nedavno raspisani natječaj.

Habuš, međutim, navodi da ta odluka mora sadržavati i financijski kapacitet korisnika, uključujući prikaz planiranih sredstava i analizu troškova za provedbu projekta.

– Grad ne može preuzimati obveze koje nisu planirane Odlukom o privremenom financiranju, a javnost je već ranije obaviještena da je Odlukom planirano samo ono što je već ranije ugovoreno i troškovi vezani za osnovno funkcioniranje Grada. S obzirom da Grad nema planirana ta sredstva, već smo se početkom siječnja obratili Ministarstvu financija kako bismo dobili odgovor na to možemo li  ipak podnijeti prijavu. Budući da nas je Ministarstvo financija uputilo na Ministarstvo poljoprivrede, isti upit je upućen i njima. Lijepo je što vijećnici brinu, no neka mirno spavaju jer, vjerujte mi, mi u Gradu brinemo mnogo više – tvrdi Habuš.

<< Hitno sazovite Gradsko vijeće: za vrtiće u Hrašćici i Kučanu možemo dobiti 11 milijuna kuna iz EU

Istovremeno se i predomislio.

– U slučaju da bilo koje ministarstvo dostavi potvrdu da je prijava na natječaj moguća, bez obzira što Grad nema proračun, odmah ću tražiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća i predložiti donošenje odluke kojom bi se dala suglasnost za izgradnju vrtića. Ako pak ministarstvo smatra da donošenje takve odluke nije moguće, odgovornost za predlaganje odluke kojom Grad dovodim u situaciju da prijava bude nepotpuna ili nevjerodostojna, nije na vijećnicima, nego na meni – istaknuo je u priopćenju.

<< Habuš: Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kučanu je prioritet, ali Gradsko vijeće neću sazvati

Suprotna tumačenja

Njegovo tumačenje se, međutim, razlikuje od tumačenja dvojice vijećnika. Oni su, naime, naveli da to što Grad Varaždin nema proračun nije nikakva prepreka da se donesene dokument potreban za prijavu projekata na EU fondove.

– Uvjet za prijavu na natječaj nije da jedinica lokalne samouprave ima osigurana vlastita sredstva – napomenuo je Bunić u srijedu.

Inače, priopćenje koje je poslao u vezi vrtića, Habuš je iskoristio i da bi vijećnike ponovno pozvao da donesu proračun za 2017. godinu. Tvrdi da je to “najbolji i najispravniji put”.

Podsjećamo, već su dva njegova pokušaja da se donese proračun propala, a ne bude li proračun donesen do 31. ožujka, Habuš će biti razriješen dužnosti gradonačelnika, Gradsko vijeće raspušteno, a Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi Vladin povjerenik.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati