Povežite se s nama

U fokusu

Sve po starom: Habuš nakon dva dana shvatio što treba da bi u Varaždin povukao EU novac

Objavljeno:

- dana

KASNO PALJENJE

Dva dana su trebala varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu i njegovim suradnicima da shvate da – želi li se pokušati povući novac iz EU fondova za izgradnju novih vrtića u Hrašćici i Donjem Kučanu – moraju priložiti i odluku Gradskog vijeća. 

Na to su u srijedu upozorili gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić, koji su još uvijek aktualnom gradonačelniku predložili da sazove hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se donijela suglasnost da Grad projekt prijavi na nedavno raspisani natječaj.

Habuš, međutim, navodi da ta odluka mora sadržavati i financijski kapacitet korisnika, uključujući prikaz planiranih sredstava i analizu troškova za provedbu projekta.

– Grad ne može preuzimati obveze koje nisu planirane Odlukom o privremenom financiranju, a javnost je već ranije obaviještena da je Odlukom planirano samo ono što je već ranije ugovoreno i troškovi vezani za osnovno funkcioniranje Grada. S obzirom da Grad nema planirana ta sredstva, već smo se početkom siječnja obratili Ministarstvu financija kako bismo dobili odgovor na to možemo li  ipak podnijeti prijavu. Budući da nas je Ministarstvo financija uputilo na Ministarstvo poljoprivrede, isti upit je upućen i njima. Lijepo je što vijećnici brinu, no neka mirno spavaju jer, vjerujte mi, mi u Gradu brinemo mnogo više – tvrdi Habuš.

<< Hitno sazovite Gradsko vijeće: za vrtiće u Hrašćici i Kučanu možemo dobiti 11 milijuna kuna iz EU

Istovremeno se i predomislio.

– U slučaju da bilo koje ministarstvo dostavi potvrdu da je prijava na natječaj moguća, bez obzira što Grad nema proračun, odmah ću tražiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća i predložiti donošenje odluke kojom bi se dala suglasnost za izgradnju vrtića. Ako pak ministarstvo smatra da donošenje takve odluke nije moguće, odgovornost za predlaganje odluke kojom Grad dovodim u situaciju da prijava bude nepotpuna ili nevjerodostojna, nije na vijećnicima, nego na meni – istaknuo je u priopćenju.

<< Habuš: Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kučanu je prioritet, ali Gradsko vijeće neću sazvati

Suprotna tumačenja

Njegovo tumačenje se, međutim, razlikuje od tumačenja dvojice vijećnika. Oni su, naime, naveli da to što Grad Varaždin nema proračun nije nikakva prepreka da se donesene dokument potreban za prijavu projekata na EU fondove.

– Uvjet za prijavu na natječaj nije da jedinica lokalne samouprave ima osigurana vlastita sredstva – napomenuo je Bunić u srijedu.

Inače, priopćenje koje je poslao u vezi vrtića, Habuš je iskoristio i da bi vijećnike ponovno pozvao da donesu proračun za 2017. godinu. Tvrdi da je to “najbolji i najispravniji put”.

Podsjećamo, već su dva njegova pokušaja da se donese proračun propala, a ne bude li proračun donesen do 31. ožujka, Habuš će biti razriješen dužnosti gradonačelnika, Gradsko vijeće raspušteno, a Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi Vladin povjerenik.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje