Povežite se s nama

U fokusu

Sve po starom: Habuš nakon dva dana shvatio što treba da bi u Varaždin povukao EU novac

Objavljeno:

- dana

KASNO PALJENJE

Dva dana su trebala varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu i njegovim suradnicima da shvate da – želi li se pokušati povući novac iz EU fondova za izgradnju novih vrtića u Hrašćici i Donjem Kučanu – moraju priložiti i odluku Gradskog vijeća. 

Na to su u srijedu upozorili gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić, koji su još uvijek aktualnom gradonačelniku predložili da sazove hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se donijela suglasnost da Grad projekt prijavi na nedavno raspisani natječaj.

Habuš, međutim, navodi da ta odluka mora sadržavati i financijski kapacitet korisnika, uključujući prikaz planiranih sredstava i analizu troškova za provedbu projekta.

– Grad ne može preuzimati obveze koje nisu planirane Odlukom o privremenom financiranju, a javnost je već ranije obaviještena da je Odlukom planirano samo ono što je već ranije ugovoreno i troškovi vezani za osnovno funkcioniranje Grada. S obzirom da Grad nema planirana ta sredstva, već smo se početkom siječnja obratili Ministarstvu financija kako bismo dobili odgovor na to možemo li  ipak podnijeti prijavu. Budući da nas je Ministarstvo financija uputilo na Ministarstvo poljoprivrede, isti upit je upućen i njima. Lijepo je što vijećnici brinu, no neka mirno spavaju jer, vjerujte mi, mi u Gradu brinemo mnogo više – tvrdi Habuš.

<< Hitno sazovite Gradsko vijeće: za vrtiće u Hrašćici i Kučanu možemo dobiti 11 milijuna kuna iz EU

Istovremeno se i predomislio.

– U slučaju da bilo koje ministarstvo dostavi potvrdu da je prijava na natječaj moguća, bez obzira što Grad nema proračun, odmah ću tražiti sazivanje sjednice Gradskog vijeća i predložiti donošenje odluke kojom bi se dala suglasnost za izgradnju vrtića. Ako pak ministarstvo smatra da donošenje takve odluke nije moguće, odgovornost za predlaganje odluke kojom Grad dovodim u situaciju da prijava bude nepotpuna ili nevjerodostojna, nije na vijećnicima, nego na meni – istaknuo je u priopćenju.

<< Habuš: Izgradnja vrtića u Hrašćici i Kučanu je prioritet, ali Gradsko vijeće neću sazvati

Suprotna tumačenja

Njegovo tumačenje se, međutim, razlikuje od tumačenja dvojice vijećnika. Oni su, naime, naveli da to što Grad Varaždin nema proračun nije nikakva prepreka da se donesene dokument potreban za prijavu projekata na EU fondove.

– Uvjet za prijavu na natječaj nije da jedinica lokalne samouprave ima osigurana vlastita sredstva – napomenuo je Bunić u srijedu.

Inače, priopćenje koje je poslao u vezi vrtića, Habuš je iskoristio i da bi vijećnike ponovno pozvao da donesu proračun za 2017. godinu. Tvrdi da je to “najbolji i najispravniji put”.

Podsjećamo, već su dva njegova pokušaja da se donese proračun propala, a ne bude li proračun donesen do 31. ožujka, Habuš će biti razriješen dužnosti gradonačelnika, Gradsko vijeće raspušteno, a Grad će do lokalnih izbora u svibnju voditi Vladin povjerenik.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!