Povežite se s nama

Međimurje

Sve spremno za tri velika projekta od 17 mil. kuna

Objavljeno:

- dana

GORNJI MIHALJEVEC

Povjerenje koje su mu ukazali birači na posljednjem lokalnim izborima 2013. godine, načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec, u potpunosti je opravdao.

Kao kandidat s nezavisne liste, Lovrec se sa svojim suradnicima od prvog dana ozbiljno uhvatio posla.

EU fondovi

– A početak nije bio nimalo lagan s obzirom da smo zatekli prilično lošu financijsku situaciju. Račun je bio u minusu, a da biste mogli započeti s realizacijom projekata i natjecati za novac iz EU fondova i drugih natječaja, prvo morate u svojoj kući srediti situaciju – priča na početku razgovora načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec.
I ne samo da je račun doveden u pozitivu, već se Općina može pohvaliti kako je u nepune četiri godine gotovo učetverostručila proračun, koji sada iznosi više od sedam milijuna kuna, a ako se tom iznosu pribroje i svi novci koji pristižu kroz fondove i natječaje, iznos se penje na vrtoglavih gotovo 24 milijuna kuna, čak deset puta više nego na početku mandata.

Da bi se počeli prijavljivati na natječaje, u Općini su prvo morali sanirati nasljeđena novčana dugovanja

– Možemo reći da smo u prve četiri godine stvorili kvalitetne temelje, odnosno, pripremili teren za sve ono što nas očekuje u narednom razdoblju. Možda napredak nije vidljiv kroz kilometre novih cesta ili biciklistički staza, ali je posao koji je do sada odrađen baziran na projektima koji su osigurali dotok novca za ono što nas očekuje – skromno pojašnjava G. Lovrec, iako je i nakon prve četiri godine mandata stvorio veliki broj “opipljivih” uspjeha. Tako je primjerice za 2016. godinu naknada za novorođene udvostručena te sada iznosi 1.000 kuna, dok se na polovini mandata krenulo i s pomaganjem studentima sa stipendijama u iznosu od 500 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju putem natječaja svim studentima s područja Općine, ali i izravno na koje pravo ostvaruju daroviti studenti, sportaši kao i studenti s fakulteta umjetničkih usmjerenja.

Nova LED rasvjeta

– U ovaj prvi dio priprema spada i ucrtavanje svih nerazvrstanih cesta 1. kategorije, što je jedan od preduvjeta za izgradnju kanalizacije, velikog projekta koji će u punom obliku biti završen do 2020. godine. A riječ je o kanalizaciji koja se temelji na sustavu bio-pročistača, odnosno sustava bazena kroz koje se voda pročišćava po principu drenaže kroz nekoliko slojeva prirodnih materijala, a dobivena voda može se dalje koristiti, primjerice, za zalijevanje polja i vrtova. Usto, općina će sama moći podnijeti cjelokupni trošak održavanja kanalizacijskog sustava jer neće biti prevelikog troška. Gotova je i prva faza postavljanja nove LED rasvjete u naseljima Gornji Mihaljevec i Bogdanovec, za što je od Ministarstva regionalnog razvoja prošle godine dobiveno 100 tisuća kuna, dok bi ove godine za istu namjenu trebao stići dodatnih 400 tisuća kuna, čime bi se pokrila i ostala naselja, odnosno, oko 80 posto potreba općine.

Pomoć Županija

– Onaj manji dio koji se ne može pokriti ovog trenutka odnosi se na raštrkane dijelove u nekim naseljima. No, i taj posao će uskoro doći na dnevni red. Redovito pratimo objavu natječaja. Samo početkom ove godine, od 1. siječnja do 31. ožujka prijavili smo se na 11 natječaja koje su raspisala razna ministarstva. S obzirom na naša dugogodišnja iskustva, vjerujem kako ćemo, ako ne na svim, onda barem na velikoj većini natječaja proći te dobiti novac za nove projekte – otkrio je načelnik G. Lovrec. Sve spomenuto odlična je baza za tri kapitalne investicije koje općinu očekuju u narednom razdoblju – uređenje i dogradnja parka Mladosti, izgradnja tupkovečkog ipsilona, ceste kroz Tupkovec kojom bi se naselju donijela asfaltna prometnica, a općini kvalitetan spoj za susjednom općinom Štrigova.

Tupkovečki ipsilon naselju će donijeti asfaltnu prometnicu, a općini kvalitetnu vezu sa susjednom općinom Štrigova

– Treći veliki projekt je izgradnja školske dvorane. Riječ je o velikim projektima koji iziskuju i mnogo novca tako da se u velikoj mjeri oslanjamo na europske fondove, kao i pomoć Županije, odnosno resornih ministarstava. Dvorane su općenito u ingerenciji Županije, koja ih financira sa 60 posto, dok je ostatak od 40 posto na općini. U proračunu za 2017. godinu naznačeno je zaduženje za ukupni iznos, a kasnije bi se trošak dijelio u omjerima 40-60 posto. Ukupna vrijednost ova tri najveća projekta je više od 17 milijuna kuna – zaključuje načelnik općine Gornji Mihaljevec, Goran Lovrec.Nakon osvajanja prošlih lokalnih izbora sa svojom nezavisnom listom, načelnik Lovrec i na predstojeće izbore izlazi kao nezavisni kandidat. 

Park Mladosti dobiva nove sportske sadržaje

Općina Gornji Mihaljevec zahvaljujući svojem geografskom položaju i netaknutim prirodnim ljepotama, ali i blizini popularnih Toplica sv. Martin, dio svojeg gospodarskog razvitka temelji na turizmu i turističkoj ponudi. Zahvaljujući sve većoj popularnosti biciklističkog turizma, odnosno, cikloturizma, u Općini su donijeli odluku kako će se najveća investicija ove godine, vrijedna 8 milijuna kuna, realizirati u sportskom parku Mladosti. Bez kvalitetne sportske infrastrukture, nemoguće je konkurirati na bigatom i sve zahtjevnijm tržištu. Stoga bi park Mladosti uskoro trebao biti obogaćen brojnim novim sportskim sadržajima – rukometnim igralištem, košarkaški igralištem, teniskim terenom na lešu, igralištem za odbojku na pijesku, pomoćnim igralištem, novim objektom, ali i preuređenim postojećim objektima te proširenim parkom u kojem se nalaze zabavni sadržaji za najmlađe.

Kako već dulje vrijeme živi ideja o izgradnji biciklističke rute koja bi spajala Međimurje sa Slovenijom i Austrijom, Gornji Mihaljevec s obogaćenom sportsko-rekreativnom infrastrukturom, postao bi nezaobilazna postaja zaljubljenika u dvonožna prometala. Cikloturizam najbrže je rastuća turistička grana u kontinentalnim destinacija i prostor u kojem Općina Gornji Mihaljevec vidi prostor za vlastiti napredak i razvoj u budućim godinama.

No, od sportskog parka Mladosti u novom ruhu koristi neće imati samo gosti već i ostali mještani općine, posebno djeca. Naime, park Mladosti mjesto je velikog broja sportkih i društvenih aktivnosti mještana, dok učenici osnovne škole na njemu odrađuju i dio programa na satovima tjelesne i zdravstvene kulture, kao i dio programa vezan uz nastavu u prirodi. U svakom slučaju, ulaganje u obnovu i proširenje sportske infrastrukture, ulaganje je u budućnost općine i budućih generacija.

17 milijuna kuna vrijednost je tri kapitalne investicije u 2017. godini

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na sjednici GV-a Čakovca smijenjen ravnatelj CZK-a Romano Bogdan, uređen način sufinanciranja vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz prvu točku Dnevnog reda odrađena je verifikacija mandata vijećnika, umjesto preminulog vijećnika MDS-a Josipa Požgaja u vijeće je imenovana nova vijećnica, Željka Novak. Pritom je doneseno Rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Čakovca, a u Odbor je imenovana Tihana Zak Tompoš.

Očekujemo više od države!

Usvojen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Čakovca za razdoblje od 01.01.2022. do 30.06.2022. i polugodišnje izvješće o radu Gradonačelnice Grada Čakovca Ljerke Cividini. Tako je istaknuto kako je prihodovna strana realizirana s 41,85 posto, a rashodovna s 41,48 posto. To je u skladu s planiranom dinamikom, ali i uobičajenim kretanjima kod naplate poreza i transfera iz drugih proračuna s jedne, te početka građevinskih radova te ispostavljanjem računa za pojedine situacije s druge strane.

– Zadovoljna sam što smo krajem lipnja uspjeli smanjiti dug prema dobavljačima koji je iznosio preko milijun kuna. Uspjeli smo podmiriti sve obveze iz prethodne godine koje smo imali temeljem Javnog poziva, te svima isplatiti pola ugovorenog iznosa za ovu godinu. Zadovoljna samo i što je minus rezultata poslovanja smanjen za 3 i pol milijuna kuna, u odnosu na 30. lipnja iznosio je 6.684.072,73 kune – objasnila je gradonačelnica na konferenciji za medije netom održanoj prije same sjednice i dodala kako ono čime nije zadovoljna je svakako odnos države prema Gradskim projektima.

– Do danas, a danas je 5. listopada, nemamo potpisan Sporazum o financiranju izgradnje Regionalnog edukacijsko-rehabilitacijskog centra, unatoč tome što je Grad još na proljeće napravio sve što je od nas traženo. Također, imamo i poteškoća oko ugovaranja izvođača za veće investicije, dosta njih kasni ili se odvija otežano, zbog nedostatka radne snage. Problem su i poskupljenja, koja također otežavaju planiranje i izvedbu – dodala je Cividini, a vezano uz polugodišnje izvješće o radu dodala kako je iza nje izuzetno dinamično razdoblje, u kojem su završene neke ranije započete investicije te započete nove.

– Ono što smatram najvažnijim je da smo počeli dobivati i privlačiti europski novac za investicije. Toga će u budućnosti biti sve više, a to će nam oslobodili proračunska sredstva za druge projekte i programe – objasnila je.

Usvojeni uvjeti za gradnju stambeno-poslovnih sadržaja u Ivanovcu i razriješen ravnatelj Centra za kulturu Čakovec

Gradsko vijeće usvojilo je i nekoliko prostorno-planskih dokumenata, prvi je vezan uz izmjenu i dopunu Prostornog plana Gospodarske zone Istok koja je vezana za uređenje budućeg novog gradskog parka na prostoru bivšeg vojnog hipodroma, dok je drugi za sjeverni dio Čakovca i Odluku o donošenju UPU Vojni vrtovi sjever, II. etapa, konkretno prostor gdje će se, prema planu graditi nova IV. osnovna škola.

– To je mahom neizgrađeno zemljište, odredit će se prometni koridori i zelene površine te je potrebno otkupiti zemljište. Uz to je vezana i točka oko rješavanja imovinsko-pravnih pitanja, jer je potrebno otkupiti dio zemljišta koji je u privatnom vlasništvu, a na njemu će se nalaziti škola, dvorana i otvorena sportska borilišta – o točki je rekla Cividini.

Vijećnici na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Čakovca Josipom Vargom glasovali su i o pokretanju postupka za prodaju zemljišta u Ivanovcu, nasuprot tamošnje osnovne škole, gdje postoji interes za gradnju stambeno-poslovnih sadržaja, donesena je Odluka o ukidanju statusa javnog dobra u k.o. Čakovec, ali i imenovani članovi Povjerenstva za provedbu javnog nadmetanja i javnog prikupljanja ponuda za prodaju nekretnina koje čine predsjednica Tatjana Horvat te članovi Neda Šarić i Vedran Jalšovec.

Osnovano je Kulturno vijeće Grada Čakovca te se na sjednici temeljem novog Zakona utvrdio djelokrug, broj, sastav i prava članova, zadaće i način rada i odlučivanja te rješavanje drugih pitanja značajnih za njegovo djelovanje.

Nakon što je Upravno vijeće Centra za kulturu na čelu s predsjednikom Damirom Klaićem na 12. sjednici donijelo većinom glasova odluku kojom se predlaže razrješenje ravnatelja CZK, Gradsko vijeće to je potvrdilo te je Romano Bogdan s 12 glasova za i 7 protiv razriješen funkcije ravnatelja. Na sjednici je usvojena Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Grada Čakovca, donesena Odluka o prihvaćanju teksta Aneksa II. Ugovora o pravu korištenja i realizaciji projekta obnove postojeće dvorane i montaže balon dvorane, a dana je i suglasnost na Opće uvjete isporuke komunalne usluge obavljanja dimnjačarskih poslova.

Uređuje se način financiranja predškolskih ustanova na području Čakovca

Jedne od važnijih odluka na sjednici Gradskog vijeću bile su one vezane uz predškolski odgoj. Naime, Grad Čakovec nakon niza godina uređuje način financiranja predškolskih ustanova na svom području. Ovim odlukama diže se ekonomska cijena s 1120 na 2000 kuna za vrtić i s 1500 na 2300 kuna za jaslice. U njoj će za vrtićki osnovni program roditelji plaćati 700, što je 140 kuna više nego dosad, a za jaslički 900 kuna, što je 150 više nego je danas. Kako je objasnila gradonačelnica, ekonomska cijena nije mijenjana već dvadeset godina, isto tako i iznos koji plaćaju roditelji.

– U tom razdoblju znatno je podignut standard u našim ustanovama, danas sva djeca u vrtićima imaju svoje mjesto, a vjerujem da će dogodine takva situacija biti i za jasličke programe. Cijene energenata, prehrane, plaća i ostalih troškova rada ustanova u tom razdoblju povećane su nekoliko puta i jednostavno ovakav način financiranja više nije održiv. Napominjem da su ovime prvi put izjednačeni troškovi boravka u javnim i privatnim ustanovama, a kod javih vrtića propisano je što sve ulazi u ekonomsku cijenu – dodala je.

Navedene ekonomske cijene, 2000 za vrtić i 2300 za jaslice, odnose se isključivo na 7-10 satne osnovne programe, dok će dodatne i alternativne programe roditelji plaćati ovisno o odlukama pojedine ustanove. Važno je da će roditelji čija djeca idu u privatne i vjerske predškolske ustanove, a takve djece je u Čakovcu više od 25 posto, za te osnovne programe plaćati isto kao i u javnim vrtićima – 700 odnosno 900 kuna mjesečno.

– Vjerujem da ćemo na ovaj način dobiti održiv sustav predškolskog odgoja, koji ćemo moći transparentno financirati i unaprjeđivati. Za ilustraciju, predškolski odgoj Gradski proračun trenutačno stoji više od 30 milijuna kuna, dok su naši izvorni prihodi oko 85 milijuna kuna – zaključila je Cividini.

Uz temu, donesene su Odluke o sufinanciranju boravka djece s područja Grada Čakovca u predškolskim ustanovama, o visini ekonomske cijene usluge za Dječji vrtić Cipelica i Dječji vrtić Cvrčak, o visini ekonomske cijene usluge i omjeru sufinanciranja za predškolske ustanove kojima Grad Čakovec nije osnivač te je izglasan Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće Cipelica i Cvrčak sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Vijećnici su usvojili Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o demografskim mjerama Grada Čakovca, ali i izglasali Odluku o izmjeni Plana mreže predškolskih ustanova.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: Grad učenicima i studentima osigurao više novca putem jednokratnih potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Grad Mursko Središće još od 2016. godine tijekom srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, učenicima i studentima jednom godišnje isplaćuje jednokratne novčane pomoći. 

– Svjesni da svako povećanje cijena bilo koje usluge ili proizvoda stvara novi udar na budžete građana, Grad će dodatno isplatiti 100 kuna za srednjoškolce pa će tako umjesto dosadašnjih 400 kuna dobiti 500 kuna, a zbog većih troškova studiranja studentima će se isplatiti 700 umjesto dosadašnjih 500 kuna. Demografskim mjerama potrebno je ciljano djelovati na kvalitetu života ljudi. Ulaganje u demografske mjere, usluge namijenjene obitelji, djeci i mladima dugoročne su socijalne investicije u najvažniji stup našeg društva – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje