Povežite se s nama

Međimurje

Sve spremno za tri velika projekta od 17 mil. kuna

Objavljeno:

- dana

GORNJI MIHALJEVEC

Povjerenje koje su mu ukazali birači na posljednjem lokalnim izborima 2013. godine, načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec, u potpunosti je opravdao.

Kao kandidat s nezavisne liste, Lovrec se sa svojim suradnicima od prvog dana ozbiljno uhvatio posla.

EU fondovi

– A početak nije bio nimalo lagan s obzirom da smo zatekli prilično lošu financijsku situaciju. Račun je bio u minusu, a da biste mogli započeti s realizacijom projekata i natjecati za novac iz EU fondova i drugih natječaja, prvo morate u svojoj kući srediti situaciju – priča na početku razgovora načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec.
I ne samo da je račun doveden u pozitivu, već se Općina može pohvaliti kako je u nepune četiri godine gotovo učetverostručila proračun, koji sada iznosi više od sedam milijuna kuna, a ako se tom iznosu pribroje i svi novci koji pristižu kroz fondove i natječaje, iznos se penje na vrtoglavih gotovo 24 milijuna kuna, čak deset puta više nego na početku mandata.

Da bi se počeli prijavljivati na natječaje, u Općini su prvo morali sanirati nasljeđena novčana dugovanja

– Možemo reći da smo u prve četiri godine stvorili kvalitetne temelje, odnosno, pripremili teren za sve ono što nas očekuje u narednom razdoblju. Možda napredak nije vidljiv kroz kilometre novih cesta ili biciklistički staza, ali je posao koji je do sada odrađen baziran na projektima koji su osigurali dotok novca za ono što nas očekuje – skromno pojašnjava G. Lovrec, iako je i nakon prve četiri godine mandata stvorio veliki broj “opipljivih” uspjeha. Tako je primjerice za 2016. godinu naknada za novorođene udvostručena te sada iznosi 1.000 kuna, dok se na polovini mandata krenulo i s pomaganjem studentima sa stipendijama u iznosu od 500 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju putem natječaja svim studentima s područja Općine, ali i izravno na koje pravo ostvaruju daroviti studenti, sportaši kao i studenti s fakulteta umjetničkih usmjerenja.

Nova LED rasvjeta

– U ovaj prvi dio priprema spada i ucrtavanje svih nerazvrstanih cesta 1. kategorije, što je jedan od preduvjeta za izgradnju kanalizacije, velikog projekta koji će u punom obliku biti završen do 2020. godine. A riječ je o kanalizaciji koja se temelji na sustavu bio-pročistača, odnosno sustava bazena kroz koje se voda pročišćava po principu drenaže kroz nekoliko slojeva prirodnih materijala, a dobivena voda može se dalje koristiti, primjerice, za zalijevanje polja i vrtova. Usto, općina će sama moći podnijeti cjelokupni trošak održavanja kanalizacijskog sustava jer neće biti prevelikog troška. Gotova je i prva faza postavljanja nove LED rasvjete u naseljima Gornji Mihaljevec i Bogdanovec, za što je od Ministarstva regionalnog razvoja prošle godine dobiveno 100 tisuća kuna, dok bi ove godine za istu namjenu trebao stići dodatnih 400 tisuća kuna, čime bi se pokrila i ostala naselja, odnosno, oko 80 posto potreba općine.

Pomoć Županija

– Onaj manji dio koji se ne može pokriti ovog trenutka odnosi se na raštrkane dijelove u nekim naseljima. No, i taj posao će uskoro doći na dnevni red. Redovito pratimo objavu natječaja. Samo početkom ove godine, od 1. siječnja do 31. ožujka prijavili smo se na 11 natječaja koje su raspisala razna ministarstva. S obzirom na naša dugogodišnja iskustva, vjerujem kako ćemo, ako ne na svim, onda barem na velikoj većini natječaja proći te dobiti novac za nove projekte – otkrio je načelnik G. Lovrec. Sve spomenuto odlična je baza za tri kapitalne investicije koje općinu očekuju u narednom razdoblju – uređenje i dogradnja parka Mladosti, izgradnja tupkovečkog ipsilona, ceste kroz Tupkovec kojom bi se naselju donijela asfaltna prometnica, a općini kvalitetan spoj za susjednom općinom Štrigova.

Tupkovečki ipsilon naselju će donijeti asfaltnu prometnicu, a općini kvalitetnu vezu sa susjednom općinom Štrigova

– Treći veliki projekt je izgradnja školske dvorane. Riječ je o velikim projektima koji iziskuju i mnogo novca tako da se u velikoj mjeri oslanjamo na europske fondove, kao i pomoć Županije, odnosno resornih ministarstava. Dvorane su općenito u ingerenciji Županije, koja ih financira sa 60 posto, dok je ostatak od 40 posto na općini. U proračunu za 2017. godinu naznačeno je zaduženje za ukupni iznos, a kasnije bi se trošak dijelio u omjerima 40-60 posto. Ukupna vrijednost ova tri najveća projekta je više od 17 milijuna kuna – zaključuje načelnik općine Gornji Mihaljevec, Goran Lovrec.Nakon osvajanja prošlih lokalnih izbora sa svojom nezavisnom listom, načelnik Lovrec i na predstojeće izbore izlazi kao nezavisni kandidat. 

Park Mladosti dobiva nove sportske sadržaje

Općina Gornji Mihaljevec zahvaljujući svojem geografskom položaju i netaknutim prirodnim ljepotama, ali i blizini popularnih Toplica sv. Martin, dio svojeg gospodarskog razvitka temelji na turizmu i turističkoj ponudi. Zahvaljujući sve većoj popularnosti biciklističkog turizma, odnosno, cikloturizma, u Općini su donijeli odluku kako će se najveća investicija ove godine, vrijedna 8 milijuna kuna, realizirati u sportskom parku Mladosti. Bez kvalitetne sportske infrastrukture, nemoguće je konkurirati na bigatom i sve zahtjevnijm tržištu. Stoga bi park Mladosti uskoro trebao biti obogaćen brojnim novim sportskim sadržajima – rukometnim igralištem, košarkaški igralištem, teniskim terenom na lešu, igralištem za odbojku na pijesku, pomoćnim igralištem, novim objektom, ali i preuređenim postojećim objektima te proširenim parkom u kojem se nalaze zabavni sadržaji za najmlađe.

Kako već dulje vrijeme živi ideja o izgradnji biciklističke rute koja bi spajala Međimurje sa Slovenijom i Austrijom, Gornji Mihaljevec s obogaćenom sportsko-rekreativnom infrastrukturom, postao bi nezaobilazna postaja zaljubljenika u dvonožna prometala. Cikloturizam najbrže je rastuća turistička grana u kontinentalnim destinacija i prostor u kojem Općina Gornji Mihaljevec vidi prostor za vlastiti napredak i razvoj u budućim godinama.

No, od sportskog parka Mladosti u novom ruhu koristi neće imati samo gosti već i ostali mještani općine, posebno djeca. Naime, park Mladosti mjesto je velikog broja sportkih i društvenih aktivnosti mještana, dok učenici osnovne škole na njemu odrađuju i dio programa na satovima tjelesne i zdravstvene kulture, kao i dio programa vezan uz nastavu u prirodi. U svakom slučaju, ulaganje u obnovu i proširenje sportske infrastrukture, ulaganje je u budućnost općine i budućih generacija.

17 milijuna kuna vrijednost je tri kapitalne investicije u 2017. godini

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ljerka Cividini, kandidatkinja za gradonačelnicu Čakovca: “Pred nama su izbori u kojima se biraju ljudi koji imaju viziju i iskustvo!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ljerka Cividini bit će kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Čakovca na predstojećim lokalnim izborima.

Kandidatkinja za njenu zamjenicu je prim. dr. sc. Marina Gradišer, dr. med., spec. interne medicine, supspec. endokrinologije i dijabetologije, voditeljica internističke poliklinike Županijske bolnice Čakovec.
Predstavljajući njihove kandidature, župan Matija Posavec rekao je kako se radi o dvjema iznimnim osobama koje imaju dokazano znanje, volju i entuzijazam razvijati svoju sredinu na najbolji mogući način.

– To su osobe koje su se dokazale u vođenju sustava, koje znaju raditi u timu i imaju rezultate iza sebe. Uklapaju se u viziju Međimurja koje nastojim graditi – istaknuo je Posavec.

– Međimurska županija je puno ulagala u razvoj grada Čakovca. Izgrađen je novi Dom zdravlja, obnovljene gotovo sve srednje škole, učenički dom, revitalizirani su objekti na prostoru bivše vojarne, obnovljen Stari grad Zrinskih. No, prilike će se pružati i dalje i namjeravamo ih iskoristiti. Ljerka Cividini dokazala se vođenjem odgovornog sustava kao ravnateljica Županijske uprave za ceste. Iz te pozicije razumije što znači ravnomjerni razvoj svakog kraja, razumije kako napraviti dobar projekt i za njega povući novac i, što je najvažnije, dio je uspješnog tima u realizaciji brojnih projekata s razine Županije.

O svim problemima i izazovima Čakovca upoznata je uz predan rad vijećnice u Gradskom vijeću Grada Čakovca. Marina Gradišer svakodnevno brine o pacijentima u Županijskoj bolnici u Čakovcu, bavi se znanstvenim radovima, te je u koronakrizi dala veliki doprinos i angažman u održivosti zdravstvenog sustava. Želim da to znanje i iskustvo stave na raspolaganje građanima Čakovca i pokrenu snažno korištenje sredstava EU fondova u gradnji infrastrukture i obnovi, a izvorni prihod proračuna usmjere prema građanima uz niz programa. To je sve što smo kao županijska vlast radili sve ovo vrijeme – rekao je aktualni međimurski župan.

Ljerka Cividini istaknula je u svom predstavljanju kako su svaki izbori prilika da biramo ljude koji su odgovorni i sposobni, kojima je na prvom mjestu Čakovec i interes svih Čakovčanaca.

– Ovo je prilika da zajedno radimo za naš grad, za sigurnost naših roditelja, naše budućnosti i budućnosti naše djece. Glavni razlog moje kandidature je želja za promjenom, ali promjenom na bolje. Želim zajedno s Vama vratiti Čakovec na mjesto koje zaslužuje: biti primjer svima, biti prvi u promjenama na bolje, biti drugima mjerilo. Odluke važne za život građana trebaju biti raspravljanje sa građanima koji moraju imati priliku dati svoje mišljenje o svim onim projektima koji bitno utječu na naše živote.

Vrijeme je da preuzmemo odgovornost i zajedničkim snagama krenemo naprijed. Pred nama je puno izazova i prilika, koje do sada nažalost nisu iskorištene zbog nespremnosti da se služi javnom interesu. To sada možemo zajedno promijeniti.

Spremni smo na promjene koje znače odgovornost, za promjene koje znače razvoj, za promjene koje znače nova radna mjesta. Želim da mi se i vi pridružite u projektu kojem je na prvom mjestu Čakovec, kojem su glavni ciljevi bolji život i standard svih naših građana. Uvjerena sam da jednom novom energijom, entuzijazmom, sposobnostima i iskustvom možemo puno toga napraviti. Zato što volimo svoj Čakovec, volimo živjeti u ovom prekrasnom gradu, a želimo da i naša djeca ostanu živjeti ovdje.
U boljem, uspješnijem, razvijenijem Čakovcu na kojeg ćemo biti ponosni!

Želimo živjeti u novom vremenu kada su dijalog i razmjena ideja jedini način kako možemo osigurati bolju budućnost. Uštedu treba plasirati u daljnji razvoj, a nema većeg ulaganja od obrazovanja.

Moramo vratiti građanima osmijeh na lice, tako što ćemo razvijati grad koji voli svoje ljude, u kojem se ulaže u budućnost naše djece, razvija poduzetništvo, brine o obrtnicima, radnicima, ali i umirovljenicima – to je grad kojeg želimo razvijati.

To je ono što nema veze sa strankama, već samo s ljudima i sa željom da se stvari mijenjaju na bolje. I to je ono po čemu danas nismo, ali ćemo postati prepoznatljivi. Naše okupljanje i naš program zajedništva pokrenut je idejom promjene, idejom odgovornosti, idejom javnog interesa, idejom budućnosti. Znat ćemo iskoristiti europska sredstava, otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti gospodarske zone i značajno unaprijediti infrastrukturu. Želimo vratiti Čakovec na mjesto koje zaslužuje.
Samo znanjem i vrhunskim timom ljudi, te pripremljenim europskim projektima i njihovim apliciranjem, znam da možemo osloboditi dio javnih gradskih sredstava. Značajnu uštedu možemo ostvariti objedinjavanjem funkcije javne nabave u gradskoj upravi te svim ustanovama i poduzećima u vlasništvu Grada.

Udahnimo novu stranicu u život građana našega grada. Sve to bit će lakše realizirati uz dobru suradnju sa Županijom. Puno brže će se rješavati problemi građana, ostvarivati projekti. I na kraju, ne želim skupljati političke bodove, ne želim se baviti bukvalno politikom, želim biti gradonačelnica u kojem se grad neće poistovjećivati mojim imenom ili mojom fotografijama, već grad u kojem će vladati imena projekata, njihova realizacija i zadovoljstvo građana. Svi zajedno to zaslužujemo.

Ovo su izbori u kojima se biraju ljudi koji imaju znanja, viziju i iskustvo. Za naš se Čakovec vrijedi boriti časno i snagom programa i projekata, a ne zaduživanjem. Za mjesec dana birat ćemo nove ljude koji će naš Čakovec voditi slijedeće četiri godine. Želim vam reći da je to dan kad biramo budućnost našega grada.

Drago mi je danas biti u društvu ljudi kojima je na prvom mjestu interes našeg grada. Okupili smo se na zajedničkoj platformi boljeg, uspješnijeg Čakovca, otvorenog svojim građanima i grada u kojemu se prema njegovim vrijednostima i interesima odnosi odgovorno i pošteno – dodala je Cividini u svome predstavljanju.

Podršku kandidaturi dali su predsjednici HNS-a, HSLS-a i Centra – Nenad Hranilović, Josip Grivec i Dejan Drabić, ravnatelj Tehničke škole Dražen Blažeka, poduzetnik Renato Slaviček i mnogi drugi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati