Povežite se s nama

Međimurje

Sve spremno za tri velika projekta od 17 mil. kuna

Objavljeno:

- dana

GORNJI MIHALJEVEC

Povjerenje koje su mu ukazali birači na posljednjem lokalnim izborima 2013. godine, načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec, u potpunosti je opravdao.

Kao kandidat s nezavisne liste, Lovrec se sa svojim suradnicima od prvog dana ozbiljno uhvatio posla.

EU fondovi

– A početak nije bio nimalo lagan s obzirom da smo zatekli prilično lošu financijsku situaciju. Račun je bio u minusu, a da biste mogli započeti s realizacijom projekata i natjecati za novac iz EU fondova i drugih natječaja, prvo morate u svojoj kući srediti situaciju – priča na početku razgovora načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec.
I ne samo da je račun doveden u pozitivu, već se Općina može pohvaliti kako je u nepune četiri godine gotovo učetverostručila proračun, koji sada iznosi više od sedam milijuna kuna, a ako se tom iznosu pribroje i svi novci koji pristižu kroz fondove i natječaje, iznos se penje na vrtoglavih gotovo 24 milijuna kuna, čak deset puta više nego na početku mandata.

Da bi se počeli prijavljivati na natječaje, u Općini su prvo morali sanirati nasljeđena novčana dugovanja

– Možemo reći da smo u prve četiri godine stvorili kvalitetne temelje, odnosno, pripremili teren za sve ono što nas očekuje u narednom razdoblju. Možda napredak nije vidljiv kroz kilometre novih cesta ili biciklistički staza, ali je posao koji je do sada odrađen baziran na projektima koji su osigurali dotok novca za ono što nas očekuje – skromno pojašnjava G. Lovrec, iako je i nakon prve četiri godine mandata stvorio veliki broj “opipljivih” uspjeha. Tako je primjerice za 2016. godinu naknada za novorođene udvostručena te sada iznosi 1.000 kuna, dok se na polovini mandata krenulo i s pomaganjem studentima sa stipendijama u iznosu od 500 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju putem natječaja svim studentima s područja Općine, ali i izravno na koje pravo ostvaruju daroviti studenti, sportaši kao i studenti s fakulteta umjetničkih usmjerenja.

Nova LED rasvjeta

– U ovaj prvi dio priprema spada i ucrtavanje svih nerazvrstanih cesta 1. kategorije, što je jedan od preduvjeta za izgradnju kanalizacije, velikog projekta koji će u punom obliku biti završen do 2020. godine. A riječ je o kanalizaciji koja se temelji na sustavu bio-pročistača, odnosno sustava bazena kroz koje se voda pročišćava po principu drenaže kroz nekoliko slojeva prirodnih materijala, a dobivena voda može se dalje koristiti, primjerice, za zalijevanje polja i vrtova. Usto, općina će sama moći podnijeti cjelokupni trošak održavanja kanalizacijskog sustava jer neće biti prevelikog troška. Gotova je i prva faza postavljanja nove LED rasvjete u naseljima Gornji Mihaljevec i Bogdanovec, za što je od Ministarstva regionalnog razvoja prošle godine dobiveno 100 tisuća kuna, dok bi ove godine za istu namjenu trebao stići dodatnih 400 tisuća kuna, čime bi se pokrila i ostala naselja, odnosno, oko 80 posto potreba općine.

Pomoć Županija

– Onaj manji dio koji se ne može pokriti ovog trenutka odnosi se na raštrkane dijelove u nekim naseljima. No, i taj posao će uskoro doći na dnevni red. Redovito pratimo objavu natječaja. Samo početkom ove godine, od 1. siječnja do 31. ožujka prijavili smo se na 11 natječaja koje su raspisala razna ministarstva. S obzirom na naša dugogodišnja iskustva, vjerujem kako ćemo, ako ne na svim, onda barem na velikoj većini natječaja proći te dobiti novac za nove projekte – otkrio je načelnik G. Lovrec. Sve spomenuto odlična je baza za tri kapitalne investicije koje općinu očekuju u narednom razdoblju – uređenje i dogradnja parka Mladosti, izgradnja tupkovečkog ipsilona, ceste kroz Tupkovec kojom bi se naselju donijela asfaltna prometnica, a općini kvalitetan spoj za susjednom općinom Štrigova.

Tupkovečki ipsilon naselju će donijeti asfaltnu prometnicu, a općini kvalitetnu vezu sa susjednom općinom Štrigova

– Treći veliki projekt je izgradnja školske dvorane. Riječ je o velikim projektima koji iziskuju i mnogo novca tako da se u velikoj mjeri oslanjamo na europske fondove, kao i pomoć Županije, odnosno resornih ministarstava. Dvorane su općenito u ingerenciji Županije, koja ih financira sa 60 posto, dok je ostatak od 40 posto na općini. U proračunu za 2017. godinu naznačeno je zaduženje za ukupni iznos, a kasnije bi se trošak dijelio u omjerima 40-60 posto. Ukupna vrijednost ova tri najveća projekta je više od 17 milijuna kuna – zaključuje načelnik općine Gornji Mihaljevec, Goran Lovrec.Nakon osvajanja prošlih lokalnih izbora sa svojom nezavisnom listom, načelnik Lovrec i na predstojeće izbore izlazi kao nezavisni kandidat. 

Park Mladosti dobiva nove sportske sadržaje

Općina Gornji Mihaljevec zahvaljujući svojem geografskom položaju i netaknutim prirodnim ljepotama, ali i blizini popularnih Toplica sv. Martin, dio svojeg gospodarskog razvitka temelji na turizmu i turističkoj ponudi. Zahvaljujući sve većoj popularnosti biciklističkog turizma, odnosno, cikloturizma, u Općini su donijeli odluku kako će se najveća investicija ove godine, vrijedna 8 milijuna kuna, realizirati u sportskom parku Mladosti. Bez kvalitetne sportske infrastrukture, nemoguće je konkurirati na bigatom i sve zahtjevnijm tržištu. Stoga bi park Mladosti uskoro trebao biti obogaćen brojnim novim sportskim sadržajima – rukometnim igralištem, košarkaški igralištem, teniskim terenom na lešu, igralištem za odbojku na pijesku, pomoćnim igralištem, novim objektom, ali i preuređenim postojećim objektima te proširenim parkom u kojem se nalaze zabavni sadržaji za najmlađe.

Kako već dulje vrijeme živi ideja o izgradnji biciklističke rute koja bi spajala Međimurje sa Slovenijom i Austrijom, Gornji Mihaljevec s obogaćenom sportsko-rekreativnom infrastrukturom, postao bi nezaobilazna postaja zaljubljenika u dvonožna prometala. Cikloturizam najbrže je rastuća turistička grana u kontinentalnim destinacija i prostor u kojem Općina Gornji Mihaljevec vidi prostor za vlastiti napredak i razvoj u budućim godinama.

No, od sportskog parka Mladosti u novom ruhu koristi neće imati samo gosti već i ostali mještani općine, posebno djeca. Naime, park Mladosti mjesto je velikog broja sportkih i društvenih aktivnosti mještana, dok učenici osnovne škole na njemu odrađuju i dio programa na satovima tjelesne i zdravstvene kulture, kao i dio programa vezan uz nastavu u prirodi. U svakom slučaju, ulaganje u obnovu i proširenje sportske infrastrukture, ulaganje je u budućnost općine i budućih generacija.

17 milijuna kuna vrijednost je tri kapitalne investicije u 2017. godini

Izvor:
Foto:

Međimurje

Potpisivanje ugovora o potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općinskoj vijećnici Općine Mala Subotica upriličeno je u ponedjeljak, 26. veljače, potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za udruge koje provode aktivnosti na području Općine Mala Subotica, a temeljem Javnih poziva za financiranje javnih potreba Općine Mala Subotica u 2024. godini.

Javni pozivi bili su objavljen 8. studenog 2023. godine te su bili otvoreni do 8. prosinca 2023. godine, a udruge su mogle svoju prijavu podnijeti u prioritetnim područjima: odgoj, obrazovanje i tehnička kultura, socijalna skrb i zdravstvo, turizma i zaštita okoliša i prirode, zaštita potrošača, razvoj i demokratizacija društva, razvoj mjesne samouprave, kultura te ostala područja društvenih djelatnosti.

Ukupan iznos dodijeljenih sredstava je 31.150 eura za 30 odobrenih projekata.

Ugovore je sa predstavnicima udruga potpisao načelnik Valentino Škvorc, koji im je poručio da imaju značajnu ulogu u sredini jer okupljaju ljude i generalno su odgovorne za opće zadovoljstvo zajednice: “Javni pozivi provedeni su na transparentan način te je prijedloge aktivnosti i programa udruga ocijenilo povjerenstvo te predložilo iznose sufinanciranja. Želim Vam da ustrajete u svom radu i pozivam Vas da još aktivnije kreirate što više društvenog, kulturnog, sportskog ili obrazovnog sadržaja te se u što većem broju uključite u sadržaj koji kreira Općina Mala Subotica.”

Nastavite čitati

Međimurje

Veleposlanik Indije prisustvovao obilježavanju 163. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec 27. veljače u Palači turizma u Čakovcu sastao se s veleposlanikom Indije u Republici Hrvatskoj, NJ. E. Rajem Kumarom Srivastavom, koji je u Međimurju prisustvovao programu posvećenom 163. obljetnici rođenja utemeljitelja biodinamike i antropozofa, doktora Rudolfa Steninera.

O ovoj prigodi, župan Posavec i veleposlanik Kumar Srivastava otvorili su teme koje se tiču mogućnosti suradnje Međimurja i Indije. Veleposlaniku je prezentiran gospodarski i turistički potencijal ovog kraja, te se razgovaralo o potencijalnim ulaganjima indijskih investitora u Međimurju na području proizvodnje sigurne hrane te farmacije: „Indija kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta ima nesaglediv potencijal kada je riječ o suradnji i investiranju, a s druge strane je Međimurje, razvijena europska regija koja teži upravo povezivanju u svojoj strategiji razvoja. Naš Centar dr. Rudolfa Steinera s Veleposlanstvom Indije u Republici Hrvatskoj već je razvio suradnju. Poveznice pronalaze i u temeljima ayurvede te njezinim dodirnim točakama s biodinamičkom proizvodnjom hrane po Steineru, koju godinama uspješno promovira naš Centar, čuvajući Steinerovo nasljeđe.“

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava složio se da prostora za gospodarsku suradnju, osobito u svjetlu činjenice da i u Hrvatskoj raste broj indijski investitora. Iskazao je veliki interes za proširenje suradnje s Centrom dr. Rudolfa Steinera te nasljeđu tog europskog velikana antropozofije i biodinamike.

Veleposlanik Indije u nastavku posjeta, razgledao je i postav Eknomuzeja Međimurje malo, koji mu je prezentirao direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te se upoznao s daljnjim projektima Međimurske županije vezanima uz promoviranje baštine i obnovom objekata u Centru znanja, kao jednom od oglednih primjera revitalizacije u Hrvatskoj.

Potom je sudjelovao u centralnom dijelu programa u Centru dr. Rudolfa Steninera u Donjem Kraljevcu gdje je održao predavanje o Indiji kao kolijevci civilizacije. Svečanosti je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr.sc. Anita Perešin.

– Naša suradnja je s veleposlanikom je intenzivna i zato nam je drago što smo ga mogli ugostiti na našem programu. Proslavu 163. obljetnice Steinerova rođenja te 100 godina biodinamike izložbom svojih radova uveličali su nam i učenici Graditeljske škole Čakovec, iz smjera dizajna keramike, s kojima godinama njegujemo iznimnu suradnju – rekla je ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera Dijana Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje