Povežite se s nama

Međimurje

Sve spremno za tri velika projekta od 17 mil. kuna

Objavljeno:

- dana

GORNJI MIHALJEVEC

Povjerenje koje su mu ukazali birači na posljednjem lokalnim izborima 2013. godine, načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec, u potpunosti je opravdao.

Kao kandidat s nezavisne liste, Lovrec se sa svojim suradnicima od prvog dana ozbiljno uhvatio posla.

EU fondovi

– A početak nije bio nimalo lagan s obzirom da smo zatekli prilično lošu financijsku situaciju. Račun je bio u minusu, a da biste mogli započeti s realizacijom projekata i natjecati za novac iz EU fondova i drugih natječaja, prvo morate u svojoj kući srediti situaciju – priča na početku razgovora načelnik Gornjeg Mihaljevca, Goran Lovrec.
I ne samo da je račun doveden u pozitivu, već se Općina može pohvaliti kako je u nepune četiri godine gotovo učetverostručila proračun, koji sada iznosi više od sedam milijuna kuna, a ako se tom iznosu pribroje i svi novci koji pristižu kroz fondove i natječaje, iznos se penje na vrtoglavih gotovo 24 milijuna kuna, čak deset puta više nego na početku mandata.

Da bi se počeli prijavljivati na natječaje, u Općini su prvo morali sanirati nasljeđena novčana dugovanja

– Možemo reći da smo u prve četiri godine stvorili kvalitetne temelje, odnosno, pripremili teren za sve ono što nas očekuje u narednom razdoblju. Možda napredak nije vidljiv kroz kilometre novih cesta ili biciklistički staza, ali je posao koji je do sada odrađen baziran na projektima koji su osigurali dotok novca za ono što nas očekuje – skromno pojašnjava G. Lovrec, iako je i nakon prve četiri godine mandata stvorio veliki broj “opipljivih” uspjeha. Tako je primjerice za 2016. godinu naknada za novorođene udvostručena te sada iznosi 1.000 kuna, dok se na polovini mandata krenulo i s pomaganjem studentima sa stipendijama u iznosu od 500 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju putem natječaja svim studentima s područja Općine, ali i izravno na koje pravo ostvaruju daroviti studenti, sportaši kao i studenti s fakulteta umjetničkih usmjerenja.

Nova LED rasvjeta

– U ovaj prvi dio priprema spada i ucrtavanje svih nerazvrstanih cesta 1. kategorije, što je jedan od preduvjeta za izgradnju kanalizacije, velikog projekta koji će u punom obliku biti završen do 2020. godine. A riječ je o kanalizaciji koja se temelji na sustavu bio-pročistača, odnosno sustava bazena kroz koje se voda pročišćava po principu drenaže kroz nekoliko slojeva prirodnih materijala, a dobivena voda može se dalje koristiti, primjerice, za zalijevanje polja i vrtova. Usto, općina će sama moći podnijeti cjelokupni trošak održavanja kanalizacijskog sustava jer neće biti prevelikog troška. Gotova je i prva faza postavljanja nove LED rasvjete u naseljima Gornji Mihaljevec i Bogdanovec, za što je od Ministarstva regionalnog razvoja prošle godine dobiveno 100 tisuća kuna, dok bi ove godine za istu namjenu trebao stići dodatnih 400 tisuća kuna, čime bi se pokrila i ostala naselja, odnosno, oko 80 posto potreba općine.

Pomoć Županija

– Onaj manji dio koji se ne može pokriti ovog trenutka odnosi se na raštrkane dijelove u nekim naseljima. No, i taj posao će uskoro doći na dnevni red. Redovito pratimo objavu natječaja. Samo početkom ove godine, od 1. siječnja do 31. ožujka prijavili smo se na 11 natječaja koje su raspisala razna ministarstva. S obzirom na naša dugogodišnja iskustva, vjerujem kako ćemo, ako ne na svim, onda barem na velikoj većini natječaja proći te dobiti novac za nove projekte – otkrio je načelnik G. Lovrec. Sve spomenuto odlična je baza za tri kapitalne investicije koje općinu očekuju u narednom razdoblju – uređenje i dogradnja parka Mladosti, izgradnja tupkovečkog ipsilona, ceste kroz Tupkovec kojom bi se naselju donijela asfaltna prometnica, a općini kvalitetan spoj za susjednom općinom Štrigova.

Tupkovečki ipsilon naselju će donijeti asfaltnu prometnicu, a općini kvalitetnu vezu sa susjednom općinom Štrigova

– Treći veliki projekt je izgradnja školske dvorane. Riječ je o velikim projektima koji iziskuju i mnogo novca tako da se u velikoj mjeri oslanjamo na europske fondove, kao i pomoć Županije, odnosno resornih ministarstava. Dvorane su općenito u ingerenciji Županije, koja ih financira sa 60 posto, dok je ostatak od 40 posto na općini. U proračunu za 2017. godinu naznačeno je zaduženje za ukupni iznos, a kasnije bi se trošak dijelio u omjerima 40-60 posto. Ukupna vrijednost ova tri najveća projekta je više od 17 milijuna kuna – zaključuje načelnik općine Gornji Mihaljevec, Goran Lovrec.Nakon osvajanja prošlih lokalnih izbora sa svojom nezavisnom listom, načelnik Lovrec i na predstojeće izbore izlazi kao nezavisni kandidat. 

Park Mladosti dobiva nove sportske sadržaje

Općina Gornji Mihaljevec zahvaljujući svojem geografskom položaju i netaknutim prirodnim ljepotama, ali i blizini popularnih Toplica sv. Martin, dio svojeg gospodarskog razvitka temelji na turizmu i turističkoj ponudi. Zahvaljujući sve većoj popularnosti biciklističkog turizma, odnosno, cikloturizma, u Općini su donijeli odluku kako će se najveća investicija ove godine, vrijedna 8 milijuna kuna, realizirati u sportskom parku Mladosti. Bez kvalitetne sportske infrastrukture, nemoguće je konkurirati na bigatom i sve zahtjevnijm tržištu. Stoga bi park Mladosti uskoro trebao biti obogaćen brojnim novim sportskim sadržajima – rukometnim igralištem, košarkaški igralištem, teniskim terenom na lešu, igralištem za odbojku na pijesku, pomoćnim igralištem, novim objektom, ali i preuređenim postojećim objektima te proširenim parkom u kojem se nalaze zabavni sadržaji za najmlađe.

Kako već dulje vrijeme živi ideja o izgradnji biciklističke rute koja bi spajala Međimurje sa Slovenijom i Austrijom, Gornji Mihaljevec s obogaćenom sportsko-rekreativnom infrastrukturom, postao bi nezaobilazna postaja zaljubljenika u dvonožna prometala. Cikloturizam najbrže je rastuća turistička grana u kontinentalnim destinacija i prostor u kojem Općina Gornji Mihaljevec vidi prostor za vlastiti napredak i razvoj u budućim godinama.

No, od sportskog parka Mladosti u novom ruhu koristi neće imati samo gosti već i ostali mještani općine, posebno djeca. Naime, park Mladosti mjesto je velikog broja sportkih i društvenih aktivnosti mještana, dok učenici osnovne škole na njemu odrađuju i dio programa na satovima tjelesne i zdravstvene kulture, kao i dio programa vezan uz nastavu u prirodi. U svakom slučaju, ulaganje u obnovu i proširenje sportske infrastrukture, ulaganje je u budućnost općine i budućih generacija.

17 milijuna kuna vrijednost je tri kapitalne investicije u 2017. godini

Izvor:
Foto:

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovom uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijnkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Donji Vidovec: ekipa “Fljojsara II” najpreciznija na 11. Lovu na zlatarski prsten

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji članova Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari”, u Donjem Vidovcu održano je 11. izdanje Lova na zlatarski prsten pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Općine Donji Vidovec.

Manifestacijom se njeguje uspomena na poznate donjovidovske ispirače zlata koji su uvršteni na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na vidovske ratnike – Vidovske voke, koji su se u doba Zrinskih hrabro borili protiv Turaka.

Članovi Moto nautičkog kluba “Vidovski zlatari” ponovno su se iskazali kao odlični domaćini, a brojnim posjetiteljima dobru zabavu i dobrodošlicu u donje Međimurje poželio je predsjednik Zlatara Nenad Lukša. Manifestaciju su otvorili načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Ovogodišnje izdanje ove tradicionalne sportsko-turističke manifestacije okupilo je 18 ekipa koje su imale zadatak pogoditi viseću alku i osvojiti što više bodova. Najpreciznija je bila ekipa “Fljojsar II” iz Donje Dubrave u sastavu Dražen Miser, Tomo Radmanić i Darko Punčikar, koji su odnijeli pobjedu.

Drugo mjesto osvojila je ekipa “Labud II” iz Preloga u sastavu Katarina Novak Božidar Novak i Leo Novak, dok je bronca pripala ekipi “Gorčki voki” koju su činili Mario Moharić, Dubravko Vadlja i Krunoslav Vuk.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!