Povežite se s nama

prazno

Svečana sjednica Vijeća Varaždina: Plenković i Čehok se javili putem aplikacije Zoom

Objavljeno:

- dana

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina, povodom Dana grada, održana je pod uvjetima zadanim epidemijom.

U zgradi varaždinskog HNK-okupili su se danas, 5. prosinca, samo dobitnici priznanja te predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar. Svi su nosili maske i rukavice.

Gradonačelnik Ivan Čehok, pa čak i premijer Andrej Plenković, koji je zaražen koronavirusom, javili su se putem aplikacije Zoom. Na jednak način su sudjelovali gradski vijećnici, pročelnici i svi drugi.

Damir Habijan je u svom govoru naglasak stavio na epidemiju koronavirusa, ali i to da su brojni važni projekti u Varaždinu nastavljeni; uređenje Gradske knjižnice, obnove sinagoge, uređenje gledališta HNK i razvoj Varaždina kao sveučilišnog grada. Spomenuo je pomoć Vlade Varaždinu. Ipak, predsjednik Gradskog vijeća razočaran je da nije postignut konsenzus oko ključnih pitanja oko razvoja Varaždina, a zasmetala ga je i politika podmetanja nogu za što smatra da dovodi do zastoja u rješavanja problema.

Gradonačelnik Čehok se javio putem Zooma, iako je bilo najavljeno njegovo sudjelovanje na sjednici u HNK-u u Varaždinu. Također, tehničke poteškoće su bile privremeno prekinule njegov govor.

Govoreći o koronakrizi Čehok je rekao da smo globalno bili uljuljkani u uvjerenju da nam ništa ne može stati na put napretka.

– U Varaždinu smo shvatili da je svaka kriza za sposobne nova šansa ili mogućnost, a za nesposobne je svaka šansa nova kriza. Sve kapacitete smo podigli u protekle tri godine – istakao je gradonačelnik te naglasio ulaganja u gospodarstvo, apsorpciju sredstava Europske unije, gradnju aglomeracije Varaždin, izgradnju novog vrtića nakon 40 godina i drugo.

Među projektima je naglasio ulaganje u zonu Brezje te proširenje Tehnološkog parka, nove investicije privatnika, osnivanje Centra mladih, ulaganje u sport i drugo. Varaždinski gradonačelnik je najavio nastavak projekata optičke infrastrukture, plinogradnje, vodogradnje i kanalizacije. Čehok je zahvalio Vladi na pomoći, ali i kritizirao Varaždinsku županiju za koju je kazao da uopće ne pomaže.

Premijer Plenković građanima je čestitao Dan Grada i blagdan svetoga Nikole. Plenković je nekoliko puta kratko kašljao za svog govora.

– Jasno je da Varaždin i njegovi stanovnici, unatoč pandemiji nastoje biti okrenuti budućnosti. Na impresivnoj prošlosti gradite grad koji je kulturno, sveučilišno i gospodarsko središte sjeverozapada Hrvatske. Bit ćemo uz vas, bit partneri i pomoći da se Hrvatska ravnomjerno razvija – rekao je premijer i dodao da država nastoji pomoću Općoj bolnici Varaždin u borbi protiv koronavirusa te je zahvalio svim medicinskim djelatnicima i najavio dodatak na plaće za sve njih.

Damir Habijan i Zlatan Avar dodjeli su javnih priznanja Grada Varaždina u 2020. godini prisutnim dobitnicima. Nekoliko njih iz opravdanih razloga nisu bili prisutni.

Povelju počasnog građanina Varaždina dobio je dekan Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, zbog iznimnog doprinosa unaprjeđenju i promicanju znanosti te razvoju visokoškolskih ustanova. Poznati glumac Ljubomir Kerekeš, primarijus i ugledni kirurg Branislav Kocman te Stjepan Talan iz Solvisa trebali primili su nagrade za životno djelo.

Ostale dobitnike već smo ranije objavili.

>> Nagrade za životno djelo Grada Varaždina Ljubomiru Kerekešu, Branislavu Kocmanu i Stjepanu Talanu

U ime svih dobitnika zahvalio se Marin Milković, koji je rekao da ga je ovo priznanje koje se ne dodjeljuje svake godine posebno dirnulo te da je to pohvala i za rad Sveučilišta Sjever.

 

prazno

Gradsko vijeće usvojilo rebalans proračuna kao tehnički preduvjet za realizaciju Integralne nagodbe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon aktualnog sata, 31. sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina obilježile su rasprave o Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Varaždina za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.

https://regionalni.com/cehok-bosilju-kad-budemo-postavljali-spomenik-marxu-ili-lenjinu-budite-uvjereni-da-cemo-i-vas-kooptirati-u-to-povjerenstvo/

S dvije izmjene i dopune Proračuna Grada na nove razdjele ukupno se došlo do 1,7 milijuna kuna za komunalno održavanje i upravljanje imovinom Grada, dok je Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o izvršavanju Proračuna Grada za 2020. godinu, prema riječima gradonačelnika Čehoka, bio samo tehnička odluka kojom bi se predvidjela realizacija svih projekata, smatrajući da su se u Gradu još i dobro snašli, uzimajući u obzir što se sve na gospodarskom planu događalo u ovoj godini, uz sve isplaćene poticaje koliko se moglo, pa je postojeći rebalans zapravo realna slika stanja.

Zaiskrilo je u raspravi o Proračunu kada je SDP-ov Neven Bosilj istaknuo da će očekivani iznos duga Grada, danih jamstava bez kamata, na kraju 2020. godine iznositi 271 milijun kuna, bez obzira što ta jamstva u ovom trenutku nisu aktivirana, no da će Čistoća jednoga dana morati platiti teret zbrinjavanja bala.

Odgovorio mu je Mario Lešina, predsjednik Odbora za financije i proračun, da je u rečenici koju spominje Bosilj ključno spomenuti „danih jamstava i suglasnosti“ – osim ukupnog duga koji nitko ne spori. – Ja sam već na jednoj od ranijih sjednica rekao da Grad više ne može eksproprijacijom dolaziti do imovine, nego ako nešto treba mora to kupiti – rekao je Lešina te nastavio vezano uz Čistoću i 147 milijuna jamstava da još tu postoji mogućnost sufinanciranja države za što imamo potpisan ugovor, te mogućnost sufinanciranja iz fonda EU, ali da cijeli posao krene morala su se izdati jamstva da se uopće krene u posao.

Davor Patafta iz Lige za Varaždin se nadovezao komentarom da smatra ako će se tim poslom baviti Čistoća, novac koji će ona morati platiti nekome treba osigurati Grad Varaždin i Fond za zaštitu okoliša. Jednako tako Grad će morati Čistoći nadoknaditi i manipulativne troškove, pa smatra da će to biti za njih dobar posao, ako se gleda kao trgovačko društvo.

Gradonačelnik je prije glasanja istaknuo da ovdje nije riječ o efektivnom zaduživanju Grada, nego nešto što se u financijskom računu uz izvršenje proračuna mora predvidjeti. Pri tom je potpuno jasno da se to odnosi na krajnje zbrinjavanje bala i investiciju u Zoni Brezje, nakon čega je je većinom glasova vijećnika prihvaćena odluka o izvršavanju Proračuna.

Prihvaćen je na sjednici i prijedlog odluke o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Varaždina, koje sada postaje savjetodavno tijelo Grada.

Izmijenjene su i dopunjene Odluke o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Grada, kao i poticanju gospodarskih investicija na području Varaždina.

Predstavljena je i Strategija razvoja sporta Grada Varaždina, kao planski dokument koji će se tek trebati ispuniti, koja je jednoglasno prihvaćena. Temeljem snimke stanja predstavljene su kratkoročne i dugoročne potrebe koje će trebati ispuniti u razdoblju do 2028. godine. – Dobro je da imamo puno aktivnih sportaša, ali i puno rekreativaca, sada još moramo završiti sa svim infrastrukturnim detaljima kako bi mogli svima njima pružiti što bolje uvjete za bavljenje sportom, te uložiti više u sportski marketing – naglasio je Čehok.

Vijećnici su, također jednoglasno, prihvatili i Strategiju pilot područja i Akcijskog plana za održivost zelenih površina u Gradu u okviru projekta HICAPS.

Nastavite čitati

prazno

Čehok Bosilju: „Kad budemo postavljali spomenik Marxu ili Lenjinu budite uvjereni da ćemo i Vas kooptirati u to povjerenstvo!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Aktualni sat 31. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina obilježila su pitanja vijećnika uglavnom vezana uz komunalne teme, no zanimljivi su bili odgovori koje je, na sebi svojstven način, davao gradonačelnik Ivan Čehok.

Na početku sjednice Tatjana Kušter, iz Grupe kandidata Ivana Čehoka, prisegnula je na dužnost gradske vijećnice umjesto Denisa Mladenovića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje. Nakon toga su uslijedila vijećnička pitanja.

SDP-ov vijećnik Damir Laljek komentirao je loše stanje ulica u Hrašćici, posebno u vrijeme velikih kiša i nedostatak parkirališta kod sportskog centra. Postavio je pitanje zašto se ulazilo u realizaciju projekata koji nisu tako nužni, poput rotora, a nisu se dovršili projekti od životne važnosti mještana Hrašćice. Gradonačelnik je na to odgovorio da nigdje u Gradu nije uloženo više nego u Hrašćici, ali sada zbog nedostatka operative nije u mogućnosti sve napraviti, pa će se prebaciti za proljeće.

Reformist Darko Detelj komentirao je da na Banfici još uvijek nema dovoljno terena za rekreaciju građana, te je naveo i problem da u Zbelavi nisu napravljeni nogostupi. Gradonačelnik je u odgovoru rekao da će se na današnjoj prezentaciji vidjeti da nema Grada koji ima toliko igrališta, a da kod 5. OŠ nisu nikada puna igrališta, a to spada na Banficu. U Zbelavi će nakon oborinske odvodnje biti napravljeni nogostupi.

SDP-ov Neven Bosilj je postavio pitanje gradonačelniku slaže li se da je danas lošija epidemiološka situacija nego je bila na prošloj sjednici kada su se on-line donosile najvažnije odluke u ovom mandatu. Zanimalo ga je i je li struka uključena u odlučivanje i tko točno odlučuje o tome od kojeg će se umjetnika postaviti skulpture i gdje će se postaviti. Postavljene su tri skulpture od Lupina, sad je najavljeno da će se postaviti još jedna skulptura od Vudraga, a najavljen je i veliki kip Franje Tuđmana, pa je pitao na koji način se odlučuje tko će biti osoba koja će izraditi skulpture. Postavio je i pitanje hoće li ikada dobiti troškove intelektualnih usluga i promidžbe Grada za prošlu godinu koje je već davno tražio? Gradonačelnik mu je, na svoj osebujni način, odgovorio da je razlog održavanja on-line sjednice bila procjena epidemiološke opasnosti, povodeći se i primjerom SDP-ovog gradonačelnika u Čakovcu, što je bila dobra odluka kada vidimo da se u Bjelovaru zarazio vijećnik. – Ne daj Bože da smo vas zarazili ovdje, to si nikada ne bi oprostio – rekao je Čehok te nastavio odgovor za pitanje vezano uz skulpture da postoji povjerenstvo koje se bavi s postavljanjem skulptura i svi naši umjetnici su pozvani da o tome diskutiraju. – Svatko tko ponudi svoju ideju Gradu besplatno, mi ćemo napraviti ono što treba, a povjerenstvo će pogledati što će se i gdje postaviti. Kada budemo postavljali spomenik Marxu ili Lenjinu, onda budite uvjereni da ćemo i Vas kooptirati u to povjerenstvo – komentirao je Čehok. Istaknuo je i vezano uz uvid u tražene troškove da je Varaždin dobio posebno priznanje za transparentnost i u svakom trenutku se može dobiti uvid u svaki račun.

SDP- ova vijećnica Ljubica Križan tražila je informaciju o zaposlenima i novozaposlenima u Gradskoj upravi u zadnje dvije godine, obzirom da je najavljeno smanjenje zaposlenih, i pitala zašto se tako dugo čekalo s odabirom pročelnika odjela. Gradonačelnik je odgovorio da je s današnjim danom zaposleno 108 ljudi, što je manje nego je bilo prije, iako je danas puno više posla zbog EU projekata. S pročelnicima se čekalo donošenje novog Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, no obzirom da do njega još nije došlo odlučili su sada raspisati natječaj.

Ističući da se o zaštiti okoliša kod nas premalo razgovara, SDP-ov Bruno Ister postavio je pitanje prometa i neovlaštenog dovoženje smeća uz Dravski kanal. Komentirao je i Ispuštanje otpadnih voda u Dravu uz kritiku tvrtka koje ispuštaju dimne plinove i otpadne vode, a inspekcijski nadzor je ustanovio da nije bilo propusta, te postavio pitanje misli li se Grad uključiti. Gradonačelnik je odgovorio sa su u kontaktu s HEP-om i zajednički će taj cijeli potez privesti svrsi. – Na žalost ne uspijevamo, osim redara i kazni, spriječiti takva djela i dalje se dovozi smeće – rekao je gradonačelnik dodajući, vezano uz tvrtke koje navodno zagađuju, da ne zna kako bi se netko tko zagađuje okoliš mogao za jedan dan popraviti kada mu dođe inspekcija. Ako postoje ozbiljne sumnje u zagađenje okoliša neka slobodno prijavi.

Vijećnik Lige za Varaždin, Davor Patafta, potaknuo je inicijativu vezanu uz Kučansku rampu i pothodnik, da se konačno nešto tamo počne raditi. Ističući kako nema osobe u Gradskom vijeću koja nije rekla u kampanji da je to problem koji se mora riješiti što prije, a još uvijek, osim idejnih projekata, nema nikakvih aktivnosti, a kamoli radova, naglasio je da bi bilo jako loše kada bi zakasnili na natječaj za EU fond koji je otvoren do 30. studenog, s kojom bi se moglo dobiti 175 milijuna kuna s povratom od 85%. Gradonačelnik mu je odgovorio da se radi projekt i čeka se dozvola, pa ćemo vidjeti na koji način ćemo se prijaviti kao partneri, jer se službeno na projekt može prijaviti HŽ. Patafta se s tim složio, ali je rekao da mora Grad pokazati inicijativu i zato je ukazao na to.

Zanimalo ga je i zašto se više neće davati popusti investitorima za dolazak u poduzetničku zonu, jer se time destimuliraju ulagači. Gradonačelnik je rekao na to da je za Grad najspornije vezati olakšice uz broj zaposlenih, jer je to nemoguće nadzirati. Ostale povlastice će ostati – komunalna naknada i doprinosi, te dodao da se ne treba brinuti jer je veliki interes za Brezje i neće poduzetnici zbog toga odustati.

Zadnje Pataftino pitanje bilo je koliko je ukupno vrijedna investicija za kupnju, uređenje i opremanje Gradske knjižnice, na što mu je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica odgovorila da je 11.4 milijuna kuna utrošeno za kupnju zagrade i do će se još do 16 milijuna kuna potrošiti za uređenje i opremanje knjižnice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje