Povežite se s nama

Međimurje

Svima narasle zazubice od mesa iz tiblice i bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

KAJKAVCI NA OKUPU

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu pet kajkavskih županija je, uz Grad Zagreb i Radio Kaj, partnerski organiziralo izložbeno-prodajni, odnosno turističko-gospodarski, poljoprivredni i kulturološki susret pod nazivom “Kajkavci u Lisinskom“.

Uz koncert, otvoren je  izložbeno prodajni prostor izlagača pristiglih iz kajkavskih županija koji je bio izrazito dobro posjećen! Nastupi izvođača te predstavljanje turističke ponude Međimurske županije nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Manifestacija je završila večernjim koncertom probranih popevki

– U Lisinskom smo prikazali posebnosti najsjevernije hrvatske županije i jedine koja se može podičiti dvostrukom titulom Europske destinacije izvrsnosti. S nama su bili izrađivači suvenira, proizvođači bučinog ulja, mesa iz tiblice, žene koje pletu cekere, peku tradicijske međimurske kolače. Izložili smo naša međimurske vina i predstavili se kulturno umjetničkim programom – izjavila je županova zamjenica Sandra Herman.

Na nju se nadovezao koprivničko-križevački župan Darko Koren rekavši da bi svaki predstavnik iz svih pet županija mogao tvrditi da dolazi iz “najkajkavskije“ od njih. Inače, u popodnevnim satima organiziran je susret pjesnika, recitatora te glazbenika, a pozornost posjetitelja izazvali su pripadnici čakovečke Zrinske garde obučeni u svoje prepoznatljive odore i članovi KUD-a Belica. Susret “Kajkavci u Lisinskom“ završio je svečanim večernjim koncertom probranih kajkavskih popevki, najpopularnijim skladbama nastalima u proteklih pedeset godina.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje