Povežite se s nama

Život i društvo

Svojim pomaganjem čine ovaj svijet boljim i pravednijim mjestom za život

Objavljeno:

- dana

MALI POMAGAČI

Povodom Međunarodnog dana pomaganja, u varaždinskoj Gradskoj vijećnici dodijeljena su priznanja pojedincima i grupama koji svojim radom, empatijom, ponašanjem i odgovornošću čine dobro drugoj djeci i zajednici.

Priznanje „Veliko srce Varaždina 2017.“ ove je godine dobilo 14 učenika varaždinskih osnovnih škola. Članovi Dječjeg foruma V. osnovne škole također su dobitnici – njima je uručeno grupno priznanje. Vrijedne učenike predložili su učitelji, razrednici, članovi dječjih foruma i članovi Društva „Naša djeca“ Varaždin, koje je prihvatilo sve pristigle prijedloge.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok čestitao je svim dobitnicima ovog priznanja te istaknuo da je počašćen što ima priliku sudjelovati u ovoj dodjeli. Osvrnuo se i na još uvijek nedovoljno razvijenu praksu volontiranja u Hrvatskoj.

– Iako postoje altruistične i karitativne akcije, još uvijek nisu na razini kao u europskim ili američkim državama, gdje se škole čak i natječu koja će više pomoći i gdje ljudi sami dolaze popodne volontirati. Međutim, djeca poput ovih koja su danas okupljena mijenjaju takvu praksu – izjavio je gradonačelnik Čehok.

Vrijedni volonteri, pomagači u nastavi i borci za pravdu ponosno su primili svoja priznanja

Predsjednica Dječjega gradskog vijeća Eva Škerbić treći je put primila ovu nagradu koja joj, kaže, puno znači.

– Ipak je to priznanje za sav dobar rad koji radimo. Sviđa mi se da se na ovakav način to obilježava, jer kada djeca pomažu djeci, bitno je da se za to čuje – rekla je Eva i dodala da je ovakvo priznanje još više potiče da se i dalje trudi u pomaganju.

Osim što je predsjednica Dječjega gradskog vijeća, Eva Škerbić je uzorna i marljiva učenica VI. osnovne škole. Članica je školskog benda, pohađa Glazbenu školu, gdje uči solo pjevanje, te uči talijanski i engleski jezik. Slobodno vrijeme odvaja za sport – članica je Odbojkaškoga kluba „Kitro“. Ove je godine u Hrvatskom saboru održala govor pred saborskim zastupnicima i forumašima iz cijele Hrvatske o zaštiti prava djece.

Osim nje, priznanje iz VI. osnovne škole dobili su i Dora Rodeš i Petar Potočnik.

Dora Rodeš učenica je šestog razreda koja se bavi cheerleadingom. Godinama sudjeluje u radu keramičarske sekcije, članica je Orijentacijskoga kluba Varaždin te novinarske grupe na hrvatskom i engleskom jeziku.

Petar Potočnik učenik je sedmog razreda. Osim što je vrijedan učenik, u slobodno vrijeme igra nogomet i pohađa radionicu sviranja gitare. Sudjelovao je u humanitarnim akcijama i volontirao prikupljajući priloge za Socijalnu samoposlugu u Varaždinu i Udrugu za zaštitu životinja „Spas“.

Iz I. osnovne škole priznanja su primili Dina Hlebar i Josip Ereš. Dina Hlebar odlična je učenica koja u slobodno vrijeme trenira tenis, pleše u Klubu „Vindi“, svira gitaru u DND-u te dodatno uči njemački i francuski jezik. Njezin školski prijatelj Josip Ereš pohađa 2. a razred. Bavi se nogometom, a od prvog je razreda samoinicijativno preuzeo ulogu „pomagača“ u boravku kako bi mogao pomoći svojim prijateljima prilikom pisanja domaćih zadaća i ispunjavanja školskih obveza.

Iz II. osnovne škole priznanje je dodijeljeno učenici 3. a razreda Katarini Krznar, koja se ističe po svojoj dobroti. Nikad joj nije teško uskočiti u pomoć razrednim kolegama, uvijek reagira kada vidi da se u razredu događa nepravda i vrlo je empatična. Učenica Lara Draganić iz III. osnovne škole također je dobitnica priznanja. Prošlog je Božića prikupila novac od džeparca te ga iskoristila kupivši čokolade za djecu koja si ih ne mogu priuštiti. Akciju je provela i za prošli Uskrs, a planira i dalje nesebično pomagati drugima.

Predsjednica Dječjega gradskog vijeća Eva Škerbić treći je put primila priznanje

Na ovogodišnji natječaj iz IV. osnovne škole prijavljeno je dvoje učenika: Vid Ilčič i Patricija Lončarić.

Vid Ilčić omiljen je u razredu jer je uvijek spreman pomoći. Trenira vaterpolo i svira violinu već šestu godinu zaredom. Patricija Lončarić odlična je učenica koja uvijek pomaže u rješavanju razrednih problema, a u plivanju postiže sjajne rezultate.

Iz V. osnovne škole priznanje su dobili Lucija Šavor, Alitas Narančić i Marin Balažinec. Lucija Šavor paralelno pohađa Glazbenu školu, a ističe se dobrotom, odgovornošću i poštovanjem. Alitas Narančić posebno se zalaže za uspjeh onih koji imaju poteškoće u učenju. Marin se također ističe u međuvršnjačkoj pomoći. Da bi pomogao prijateljima, često ostaje jedan sat dulje u školi. Brine se i o šestero braće te je vrlo odgovoran i uspješan učenik. Grupno priznanje dodijeljeno je učenicima V. osnovne škole, članovima Dječjeg foruma. Priznanje im je uručeno za petogodišnje učenje, promicanje, zalaganje i uključivanje u sve projekte Dječjeg foruma i Dječjega gradskog vijeća.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Slobodno počnite pripremati roštilj za Praznik rada, ali izgleda da kiša ipak neće izostati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sljedećeg tjedna u srijedu obilježavamo 1. svibnja, odnosno Praznik rada.

Već tradicionalno to je dan za druženje u prirodi, na otvorenom, a često i za pečenje roštilja ili kuhanje graha. Jedan od ključnih uvjeta za to je lijepo vrijeme.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a 1. svibnja bi na sjeveru Hrvatske uglavnom trebao biti sunčan i topao.

Proteklih dana bilo je hladno i kišovito, ali već od petka, 26. travnja, stiže sunčano vrijeme i temperatura raste. Početkom sljedećeg tjedna danju će biti i 24 °C.

Prema trenutnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području na sam Praznik rada prijepodne će biti sunčano i toplo s temperaturom do 22 °C. Poslijepodne stižu oblaci, moguće je malo kiše, a nešto više kiše trebalo bi pasti poslije 20 sati.

I ostatak sljedećeg trebao bi biti pravi proljetni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Državni inspektorat objavio: U ovim autima uočeni su problemi, javite se trgovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni inspektorat ovog je tjedna objavio je nekoliko obavijesti o tome da su u nekim vozilima uočene određene poteškoće i nedostatci te bi se vlasnici trebali javiti trgovcima kod kojih su kupili svoja vozila.

Osobna vozila / kombi Eos, Golf, Golf Plus, Golf Cabrio, Sharan, Passat CC, Passat, Polo, Fox, Vivo Classic, Crafter

Kada se zračni jastuk vozača aktivira, kvar u generatoru plina zračnog jastuka može dovesti do nekontroliranog napuhavanja i oslobađanja metalnih fragmenata, što može uzrokovati ozljede putnika, piše N1.

Motocikli CBR600RA/RR, CBR1000RA/RR/S1/S2, GL1800/BD/B/DA

Zbog promjene metode izrade impelera pumpe goriva, gustoća impelera je smanjena. Preveliko skupljanje tijkom procesa sušenja je razlog što se impeler iskrivljuje, pa dolazi do pucanja površinskog sloja.

Osobna vozila Honda ZR-V

Naslon za glavu na prednjem desnom sjedalu može biti deformiran i savijen prema naprijed, te ukoliko dođe do sudara neće adekvatno zaštititi putnike.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje