Povežite se s nama

Život i društvo

Tko će skuhati najbolji ričet s grahom na Ravnoj gori?

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Planinarsko društvo Ravna gora Varaždin 3. rujna organizira 19. Planinarski kotlić na Ravnoj gori.

Tema ovogodišnjeg natjecanja u Filićevom domu na Ravnoj gori je kuhanje ričeta s grahom.

Natjecati se mogu sva planinarska društva i ostale udruge koja prijave sudjelovanje do 31. kolovoza 2022. Iz pojedine udruge mogu se prijaviti najviše dvije ekipe, a svaka ekipa može imati po dva člana.

I ove godine posebna komisija će ocjenjivati uređenost natjecateljskog stola uz svaki kotlić, te će se dodijeliti diplome za prva tri mjesta. Cilj pripremanja jela u okviru Planinarskog kotlića prvenstveno je uživanje u skuhanom jelu te druženje planinara.

Tokom i poslije natjecanja predviđeno je planinarsko druženje i zabava uz živu muziku.

Život i društvo

U Županijskoj palači otvorena izložba fotografija „Tako lijepa i bogata naša…Varaždinska županija“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Adventskoj čaroliji i blagdanskom duhu u Varaždinu zasigurno će pridonijeti izložba fotografija pod nazivom „Tako lijepa i bogata, naša… Varaždinska županija“, koju je moguće razgledati u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Izložbu je organizirao Radio Megaton uz pokroviteljstvo Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice. Na natječaj koji je trajao od 25. kolovoza od 3. listopada pristigla je čak 101 fotografija, dok je izloženo njih 25.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novi Marof dodijelio rekordnih 95 učeničkih stipendija, slijedi natječaj za studente

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Školovanje nije jeftino i svaka kuna pomoći učenicima i roditeljima itekako dobro dođe. Znaju to i u Gradu Novom Marofu, stoga su i ove godine u gradskom proračunu osigurana značajna sredstva za učeničke i studentske stipendije.

Dok studenti tek očekuju raspisivanje natječaja, ugovore o stipendiranju s učenicima i njihovim roditeljima gradonačelnik Siniša Jenkač potpisao je u subotu, 3. prosinca, u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin”, ne krijući zadovoljstvo što Grad ovoga puta dodjeljuje rekordnih 95 stipendija.

– Započeli smo s njih 15, prošle smo godine imali 44, godinu ranije 35 stipendija, a ove godine, na naše i zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja, stigli smo do rekordne brojke od čak 95 stipendista. Raspisali smo natječaj za 55 stipendija, ali javilo nam se više od stotinu učenika, pa sam odlučio da se ipak poveća financijski iznos za naše stipendije koje su dobili svi koji su zadovoljili kriterije natječaja – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Podsjetio je da su deficitarna zanimanja itekako potrebna na tržištu rada te da se oni koji ih završe lako zapošljavaju.

– Mi na ovaj način doprinosimo tržištu rada i povećanju broja zainteresiranih učenika da upisuju upravo ta deficitarna zanimanja – istaknuo je novomarofski gradonačelnik.

Među učenicima stipendistima Grada Novog Marofa je Jana Golubić, učenica 2. razreda Strojarske i prometne škole u Varaždinu, smjer automehatroničar, a stipendiju je dobila drugi put.

– Svima nama koji smo dobili stipendije to puno znači jer nam pomaže kod školovanja i nabavke svih materijala potrebnih za školu – rekla je Jana.

Njezin školski kolega Nikola Meštrić koji se školuje za CNC operatera gradsku je stipendiju dobio prvi put.

– To će mojim roditeljima malo olakšati situaciju jer mi neće trebati davati džeparac. Ne izlazim često, a stipendiju ću utrošiti uglavnom na hranu – rekao je Nikola.

Za učeničke stipendije koje iznose 500 kuna Grad je iz proračuna izdvojio oko pola milijuna kuna.

– Za studentske će stipendije taj iznos biti nešto veći jer one iznose 600 i 800 kuna. Pretpostavljam da ćemo ove i iduće godine za to izdvojiti oko 1,3 milijuna kuna za naše stipendiste. To me posebno veseli i nadam se da će ovo ulaganje društva u naše mlade uroditi plodom – naglasio je Jenkač te najavio da će natječaj za studentske stipendije biti raspisan sljedećeg tjedna.

– Budući da od prošle godine imamo stipendije za sva zanimanja, uspjeh na natječaju ovisi samo o ocjenama, a mogućnost dobivanja stipendije bit će otvorena za studente svih fakulteta – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje