Povežite se s nama

Život i društvo

Toplički osmaši i njihovi prijatelji iz Ljutomera obišli Varaždinske Toplice i obilježili Dan Europe

OŠ Varaždinske Toplice erasmus1

Objavljeno:

- dana

Osnovna škola Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica i OŠ Ivana Cankarja iz slovenskog Ljutomera, zajedno sudjeluju u projektu Erasmus+.

U sklopu projekta još početkom školske godine toplički su osmaši odlaskom na terensku nastavu u Ljutomer obilježili, zajedno sa slovenskim učenicima, Europski dan jezika. Tada je ujedno dogovoren ponovni susret 9. svibnja 2019. godine u Varaždinskim Toplicama, kako bi se obilježio Dan Europe.

– Nakon srdačnog prijema gostiju iz Ljutomera, toplički učenici kroz zanimljivo su izlaganje predstavili svoju školu, grad Varaždinske Toplice i Republiku Hrvatsku. Nakon izlaganja učenici su bili podijeljeni u tri skupine i za njih je bila organizirana radionica „Matematičko putovanje mojim gradom“, koju su pripremili učiteljica matematike Nevenka Bareta i učitelj matematike Zlatko Čmigović. Učenici su rješavajući matematičke zadatke upoznavali kulturno – povijesne znamenitosti Varaždinskih Toplica – rekla je Mara Malenica, učiteljica njemačkog jezika i voditeljica ovoga projekta u topličkoj školi.

Potom su gosti iz Slovenije sa svojim hrvatskim domaćinima prošetali Varaždinskim Toplicama uz stručno vodstvo direktorice gradske Turističke zajednice Lane Husnjak pritom nalazeći lokalitete koje su označavali na karti tijekom radionice.

Vidjeli su i ostale znamenitosti Toplica, a posjetili su i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice kojim ih je provela ravnateljica Spomenka Vlahović. Prigodno uz obilježavanje Dana Europe, ravnateljica muzeja pokazala im je mramorni reljef koji prikazuje Otmicu Europe, a jedan je od vrjednijih nalaza s lokaliteta Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.

OŠ Varaždinske Toplice erasmus1

 

Život i društvo

Vatrogasci iz Varaždinske županije su brzi i efikasni, te ulijevaju sigurnost građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Vatrogasne zajednice Varaždinske županije u Novom Marofu održana je prezentacija dijela operativnih snaga i mogućnosti Vatrogasne zajednice, a osim promocije opreme održana je i prigodna vježba u kojoj su sudjelovali DVD Ivanec, DVD Gornji Kneginec, DVD Novi Marof, DVD Donja Voća, DVD Varaždinske Toplice i Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina.

Bila je to prilika da se građanima pokaže oprema kojom raspolaži naši vatrogasci, a osim njih u to su se uvjerili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivica Labaš, a prezentaciju kao i vježbu vodio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nađ.– Predstavili smo dio opreme i tehnike kojom raspolažemo, prezentirali smo vježbu spašavanja iz dubina i visina, izložili smo i vozilo za akcidente, auto ljestve, šumsko vozilo, a od noviteta prezentirali smo vatrogasne dronove. Također smo predstavili i natjecateljske ekipe, od onih malih pa sve do ženske ekipe – rekao je Nađ.Župan Anđelko Stričak pohvalio je organizaciju spomenute prezentacije te je naglasio kako su naši vatrogasci brzi, efikasni i ulijevaju sigurnost građanima, a to su pokazali mnogo puta.

– Prezentacija čime sve vatrogasci raspolažu od vatrogasnih vozila do opreme, te prikaz njihove obuke i vježbi vjerujem da je oduševila sve posjetitelje. Svime pokazanim ulijevaju sigurnost, a najveći test su imali prije dva tjedna kada je područje županije pogodila jaka kiša koja je prouzročila poplave i brojna klizišta. Na teren je tada izašlo 57 vatrogasnih postrojbi sa 1065 vatrogasaca te 245 vatrogasnih vozila. Hvala vam na toj požrtvovnosti i pomoći našim građanima. DVD-u Novi Marof čestitam na organizaciji ove prezentacije za koju pretpostavljam da je uvod u 100 obljetnicu društva, koja će se održati krajem rujna – rekao je župan.Gradonačelnik Grada Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač je izrazio zadovoljstvo prikazanom opremom i spremnošću vatrogasaca.

– Povodom stote obljetnice svog rada i postojanja koju DVD Novi Marof ove godine obilježava organizirana je ova prezentacija na kojoj smo se mogli uvjeriti u spremnost vatrogasnih snaga. Stoga možemo zaključiti kako su vatrogasne snage naše Županije od svih intervencijskih postrojbi najspremnije i najbolje opremljene za sve situacije – rekao je Jenkač.


Svim vatrogascima, te svim gostima zahvalio se predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović napomenuvši pritom važnost dobre organiziranosti i opremljenosti vatrogasnih snaga, ali i suradnje s Varaždinskom županijom za koju je rekao kako je izuzetno dobra i korektna.

Nastavite čitati

Život i društvo

I ove godine Udruga mladih V.U.K. poziva na okupljanje sve koji podržavaju žene i njihovu autonomiju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hoda za život u subotu, 3. lipnja, održat će se u Varaždinu.

S ovom inicijativom i njihovim porukama ne slaže se varaždinska Udruga mladih V.U.K. Istog dana s početkom u 10:30 sati na Starom gradu kod kule organiziraju drugu “Subotu za slobodu” u našem Varaždinu.

– Novim okupljanjem šaljemo staru poruku: Varaždin i njegovi građani i građanke uvijek su bili otvoreni, tolerantni, uključivi i želimo da tako ostane! Na “Subotu za slobodu” pozivamo sve koji vjeruju u jednakost i ravnopravnost, koji podržavaju žene i njihovu autonomiju, slobodu i pravo na izbor. Pozivamo sve sugrađane i sugrađanke koji zajedno s nama žele grad u kojem nema mjesta netoleranciji, osudama i diskriminaciji. Pridružite nam se! Dok drugi kleče protiv ljudskih prava, mi ustajemo za slobodu. Nakon okupljanja, šećemo do dvorišta P4. Vidimo se u subotu! – poručili su organizatori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje