Povežite se s nama

U fokusu

Trebaju li se pacijenti bojati loših lijekova i uskraćivanja pregleda kod bolničkih specijalista?

Objavljeno:

- dana

NAJNOVIJA ZDRAVSTVENA REFORMA

Jesu li krvni tlak i šećer u granicama normale, 67-godišnja umirovljenica Marija Majer prošli tjedan došla je provjeriti u ordinaciju svoje obiteljske liječnice dr. Zrinke Huđek Leskovar u Vinici. Umirovljenica boluje od povišenog krvnog tlaka i dijabetesa, a pred njom je operacija krvnih žila kod vaskularnog kirurga u Općoj bolnici Varaždin.

Budući da je početkom ovog mjeseca Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uveo novi model upućivanja pacijenata na specijalističke preglede, pretrage, ambulantno liječenje i hospitalizaciju, za drugu operaciju gospođa Marija dobit će drugačiju uputnicu.

Uputnice od A do D

Na njoj će biti oznaka „B“, koja označava da je riječ o upućivanju na bolničko liječenje.

S oznakom „A“ označene su pak uputnice za konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, u što spadaju i dijagnostičke pretrage, s oznakom „C“ one za kompletnu ili hitnu specijalističku zdravstvenu zaštitu, dok se “D” odnosi na ambulantno liječenje, što podrazumijeva manje operativne zahvate poput skidanja madeža, fizikalne terapije ili kemoterapije.

“Pacijenti se ne moraju bojati lošeg lijeka, jer su svi s liste HZZO-a prošli potrebnu zakonsku registraciju”

– Ne znam za nove uputnice, jer nisam pratila što se događa u zdravstvu. Kod svoje doktorice rješavam sve, a jedino ako je u pitanju teži zdravstveni problem moram ići u Varaždin – rekla nam je Marija Majer.

To je i jedan od ciljeva najnovije HZZO-ve reforme, kojom, napomenuli su, žele rasteretiti bolnice, smanjiti liste čekanja i uštedjeti proračunski novac.

Posebno su istaknuli da od ovog mjeseca postavljanje dijagnoze, liječenje i praćenje kroničnih bolesti prelazi „u ruke“ obiteljskih doktora. Oni odlučuju i o bolovanjima.

Specijalisti u bolnicama će kao i dosad moći dati preporuke o daljnjoj obradi, terapiji ili lijeku, ali konačnu odluku donosi obiteljski liječnik.

“Za obiteljske doktore nema puno promjena”

Dr. Zrinka Huđek Leskovar, koja je predsjednica županijske podružnice Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM), kaže da se njihov posao nije puno promijenio.

– Na nove uputnice smo se u ova prva tri dana već naviknuli pa mogu reći da ova reforma samo naglašava pravila koja su vrijedila i dosad. Liječnici opće/obiteljske medicine su i dosad liječili pacijente, brinuli se o bolovanjima i racionalno propisivali terapiju – rekla nam je specijalistica obiteljske medicine u srijedu.

Ističe da su specijalisti obiteljske medicine educirani te imaju znanja i vještine brinuti se o najčešćim kroničnim bolestima, a to su povišeni krvni tlak, šećerna bolest, astma i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB).

– Posebno želim naglasiti da se pacijenti ne trebaju bojati da će im biti uskraćena potrebna dijagnostička obrada ili specijalistički pregled za bolesti za koje su naši kolege u bolnicama usko specijalizirani. Naša zadaća je da pacijentima pružimo najbolju moguću skrb uz racionalnu terapiju, ali i racionalnu dijagnostiku – napominje dr. Huđek Leskovar.

Odgovornost i na pacijentima

Kao što smo naveli, specijalist u bolnici i dalje može davati preporuke za uvođenje ili izmjenu lijeka, ali se od njih traži navođenje generičkog naziva lijeka, gdje god je to moguće. To znači da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zahtijeva da se navede naziv djelatne tvari, a ne ime lijeka određenog proizvođača. Kada obiteljski liječnici pacijentu izdaju recept, to mora onaj najjeftiniji na tržištu. Ako će propisati skuplji lijek, to će morati obrazložiti.

– Pacijenti se ne moraju bojati lošeg lijeka, jer su svi lijekovi uvršteni na listu HZZO-a prošli potrebnu zakonsku registraciju – kaže dr. Huđek Leskovar.

No u praksi se u svim ordinacijama još uvijek ne provodi zahtjev za prepisivanjem najjeftinijeg lijeka. To će biti moguće najkasnije do kraja ovoga mjeseca do kada proizvođači programske podrške u sve programe, koji se koriste u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ugrade nove tražilice lijekova.

Kako će sve zamišljeno funkcionirati u praksi, tek će se vidjeti, a uz to je nužno promijeniti zakonske odredbe vezane za prepisivanje lijekova.

– Ako je cilj reforme promjena stavova i percepcije o obiteljskom liječniku, te racionalizacija i preuzimanje odgovornosti za troškove svih čimbenika u zdravstvenom sustavu, a uz nas obiteljske liječnike, kolege iz bolnica i HZZO, to su i pacijenti, onda mi u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine takvu reformu pozdravljamo – zaključila je dr. Zrinka Huđek Leskovar.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje