Povežite se s nama

U fokusu

Treća generacija uspješnice

Objavljeno:

- dana

TEST

Jedan od najpopularnijih gradskih automobila na tržište je u svojoj trećoj generaciji stigao prije godinu dana.

Od 2002. godine proizveden je u više od 3,5 milijuna primjeraka te predstavlja najprodavaniji model Citroëna (20% prodaje u Europi). Jasno je da se od nasljednika uvijek očekuje više, a to u žestokoj konkurenciji nije nimalo lako.

Svojim specifičnim dizajnom (posebice sprijeda s povišenim “nosom”) novi C3 donosi svježinu. Odlično se uklopio u postojeću gamu (prvenstveno Picasso i C4 Cactus). Jednostavni oblici i posebni grafički elementi pridonose energičnom stavu. Posebnost ovog modela su i brojne mogućnosti personalizacije s 9 vanjskih boja, tri različite boje krova, s ili bez Airbumpa, tj. ukupno je moguće kombinirati 36 varijanti vanjskog izgleda novog Citroëna C3.

Već pri pogledu u unutrašnjost novog C3 primjetna je prostranost neočekivana za model u ovom segmentu. Iznimno su široka prednja sjedala, a i sama instrumentna ploča je vodoravnih linija, koje dodatno optički daju širinu ovome modelu. Novi je C3 osmišljen Citroënovim planom Advanced Comfort, koji mijenja obilježja udobnosti i donosi novu suvremenost. Cilj je bio postići osjećaj putnika “kao kod kuće”, odabirom boja i materijala te praktičnošću. Uspjeh je postignut, posebice u jačim paketima i dodatnoj opremi. Udobnosti putnika svakako će doprinijeti i mnoštvo praktičnih pretinaca te odlagališta u cijeloj putničkoj kabini. Čak i pretinac koji se zove “za rukavice” ispred suvozača ima obujam od čak 6,25 litara. Prtljažnik osnovnog obujma od 300 litara također premašuje prosjek u ovom segmentu te novi C3 čini praktičnijim. Karoserija ovog modela je samo s petora vrata, što također povećava praktičnost, a dio je novog trenda u ovom segmentu gdje je sve manje karoserija s troja vrata.

Testirani je model bio opremljen snažnijim benzinskim trocilindričnim PureTech pogonskim agregatom, koji iz 1,2 litre obujma razvija 82 KS. Iako ovi suhoparni podaci uz ostale tehničke karakteristike na papiru ne djeluju posebno uvjerljivo, u praksi se C3 opremljen ovime motorom pokazao sasvim solidnim i zadovoljavajućim za potrebe u ovom segmentu. Međuubrzanja, odaziv na papučicu gasa i motor koji se voli zavrtiti u više okretaje čine C3 i zabavnim za vožnju.

Srednji paket od ponuđenih (Feel) razuman je odabir i predstavlja jako dobar odnos uloženo/dobiveno, s tim da je testirani model bio još i dodatno opremljen svjetlima za maglu (1000 kn), rezervnim kotačem (700 kn), ukrasnim 3D poklopcima kotača od 16” (1500 kn) i crnim Airbump oblogama (1500 kn). Sa svom ovom opremom cijena testiranog Citroëna C3 nije prešla magičnu granicu od 100.000 kn (98.237 kn). Spomenuti Feel paket opreme nudi vam sve nužno potrebno, ali ako želite panoramski krov, navigacijski uređaj ili, primjerice, Citroënovu inovaciju ConnectedCAM, ugrađenu kameru visoke razlučivosti koja omogućuje dijeljenje slika i videa, a predstavljena je prvi put u svijetu upravo na ovome modelu, onda se morate poigrati konfiguratorom te složiti C3 upravo po svom ukusu.

Već smo pri spominjanju pogonskog agregata dali do znanja da su vozne karakteristike u praksi bolje od onih na papiru. Ovjes i podvozje u ovom slučaju na 16” kotačima (sa zimskim gumama) samo potvrđuju navedeno. Motor se brzo zavrti u visoke okretaje, mjenjač je nešto sporiji i ne voli okretaje, ali je ovjes dobro pogođen. Sjedala su nešto mekša te čine vožnju udobnijom, posebno sprijeda.

Kompaktnost novog Citroëna C3 još je jedan detalj koji je ugodno iznenađenje. Nema čudnih zvukova karoserije na platformi A PSA grupacije koja je dodatno optimirana je za ovaj model, uz dobru zvučnu izolaciju. Upravo se zato novi C3 odlikuje izvrsnim omjerom kompaktnosti i prostranosti. Spoj pseudoMcPherson ovjesa i torzione osovine nudi jedinstveno prigušivanje, što je svojstveno marki Citroën.
 

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje