Povežite se s nama

U fokusu

Tri grada i devet općina dobili tri milijuna kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Objavljeno:

- dana

U Varaždinsku županiju, odnosno tri grada i devet općina, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije stižu tri milijuna kuna za izradu dokumentacije za prijavu projekata na nacionalne natječaje i fondove Europske unije.

Riječ je o sredstvima Ministarstva iz programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova za koje je ugovore u srijedu u Zagrebu potpisala HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac.

Radi se o iznosima namijenjenim za izradu sve potrebne dokumentacije koja je preduvjet da se projekti prijave na natječaje.

Najveći iznos ide Varaždinskoj županiji koja je za Rekonstrukciju i obnovu kompleksa Dvorca i Arboretuma Opeka u Marčanu dobila 800 tisuća kuna.

Općina Bednja je za Rekonstrukciju i prenamjenu postojeće kinodvorane u polivalentni kulturni centar dobila 110 tisuća dok je Općina Sračinec za izradu projektne dokumentacije uređenja parka “Velika Graba” u naselju Sračinec dobila 130 tisuća kuna.

Isti je iznos dobila Općina Maruševec za projekt izgradnje Kulturnog centra Maruševec, dok je Općina Sveti Ilija dobila 250 tisuća za izgradnju male hidroelektrane na rijeci Bednji.

Općina Martijanec dobila je za izradu idejnog i izmjenu glavnog projekta za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Martijanec iznos od 150 tisuća, dok je dvostruko veći iznos, 300 tisuća kuna, dobio Grad Ivanec za izvedbeni projekt faze II – Muzej planinarstva Ivanec.

Općina Jalžabet dobila je za kanalizacijsku mrežu naselja Novakovec 80 tisuća, a Općina Cestica 400 tisuća za izradu projektne dokumentacije za izgradnju kampa Cestica.

Općina Beretinec dobila je 120 tisuća kuna za izgradnju kulturno-sportskog centra u naselju Beretinec, dok je Grad Ludbreg za izradu projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade „Knjižnice Mladen Kerstner“ dobio 200 tisuća.

Općina Mali Bukovec dobila je, za projekt izgradnje Društvenog doma Mali Bukovec, 180 tisuća te Grad Varaždinske Toplice za revitalizaciju Perivoja Marije Ružičke Strozzi u Varaždinskim Toplicama 150 tisuća kuna.

“Vrlo važno za općine”

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je da je oduševljena što je Ministarstvo prepoznalo projekte manjih sredina kojima je vrlo teško samostalno financirati takve projekte. Dodala je da financijska podrška za projektnu dokumentaciju od strane Ministarstva regionalnog razvoja znači i daljnju podršku u realizaciji projekata.

Uz načelnike i gradonačelnike te predstavnike Županije na potpisivanju u Zagrebu bio je i saborski zastupnik HDZ-a Josip Križanić.

– Zahvaljujem predsjedniku Vlade i ministrici Žalac na osiguravanju ovih sredstava za pripremu projekata koji se financiraju iz Europske unije. To je vrlo važno našim malim općinama koje nemaju stručne službe koje bi mogle pripremati velike projekte financirane iz EU-a te tim novcima platiti konzultante ili zaposliti stručnjake u općini. One nisu mogle biti u jednakom položaju kao i veće jedinice lokalne samouprave. To se do sada nije financiralo, pa jedinice lokalne samouprave uz znanje, volju i želju nisu mogle kandidirati takve projekte. Sada se to ispravlja – izjavio je Križanić.

U fokusu

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO Bosilj daje ostavku, Miroslav Marković postaje gradonačelnik!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako ekskluzivno doznajemo, varaždinski gradonačelnik daje ostavku, a njegovu poziciju preuzima zamjenik Miroslav Marković.

Rezultat je to previranja u SDP-u, ali i Bosiljevog nezadovoljstva političkom situacijom u Varaždinu. Ova odluka i ne čudi s obzirom da su nedavno u Nacionalu objavljeni transkripti Bosiljevih razgovora s direktorom Varkoma Brunom Isterom u kojima najavljuje svoju ostavku.

Također, Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Tako je, među ostalim, vidljivo da je nositelj SDP-ove liste Neven Bosilj, a ako uzmemo u obzir da su funkcije gradonačelnika i člana Gradskog vijeća nemoguće i nespojive, sasvim je jasno da se u Gradskoj vijećnici upravo događa velika rošada. Konkretno, Bosilj ne može biti i gradonačelnik i gradski vijećnika jer mu to hrvatski zakoni ne dopuštaju.

Stoga je ovo očita prijevara birača u svakom slučaju. Prvo jer je kao gradonačelnik bio na izborima, a sad daje ostavku. Drugo jer je kao gradonačelnik nositelj liste što je zakonski nespojivo. I treće, tko može garantirati da će uopće biti aktivan u Gradskom vijeću ili će se i od toga maknuti, a varaždinsku politiku će voditi interesi stranačkih kadrova te odlučivati o budućnosti svih građana.

Kako doznajemo, Bosilj je čekao da se stvore zakonski okviri, odnosno da prođe zakonski rok kad njegov zamjenik može preuzeti funkciju gradonačelnika. Također, dosadašnji gradonačelnik, kako doznajemo, još razmišlja hoće li uopće aktivirati svoj mandat u Gradskom vijeću ili će potpuno odustati od politike nakon razočaranja cijelom političkom situacijom i činjenicom da nije uspio riješiti problem baliranog otpada.

Stoga će Grad Varaždin uskoro umjesto Bosilja voditi njegov zamjenik Miroslav Marković.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci će moći birati između devet lista na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina 31. ožujka objavilo je sve pravovaljane kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova Gradskog vijeća Grada Varaždina. Ista je lista objavljena i na stzranici Državnog izbornog povjerenstva.

Podsjetimo radi se o prijevremenim izborima za Gradsko vijeće, a Varaždinci na birališta izlaze 16. travnja.

Predano je ukupno devet lista.

Donosimo ih redom kojim ih je objavilo Gradsko izborno povjerenstvo Grada Varaždina:
1) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Ivan Čehok

2) HDZ i HSU, nositelj liste je Damir Habijan

3) HNS, HSLS, Laburisti, HSS-Braće Radić, nositelj liste je Igor Klopotan

4) Hrvatski suverenisti, nositelj liste je Dominik Klemenčić

5) MOST, nositelj liste je Krunoslav Vorih

6) Reformisti i Stranka hrvatskih umirovljenika – umirovljenici, nositelj liste je Radimir Čačić

7) Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica liste je Dubravka Novak

8) Kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste je Davor Patafta

9) SDP, nositelj liste je Neven Bosilj

Kompletan popis tko se nalazi na čijoj listi nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje