Povežite se s nama

Kultura

Uz obljetnicu Gradske vijećnice Grada Varaždina možete razgledati dvije tematske izložbe

Objavljeno:

- dana

U obnovljenoj Gradskoj vijećnici Grada Varaždina, na Trgu kralja Tomislava, u srijedu 7. prosinca otvorene su tri tematske izložbe.  

U salonu vijećnice otvorena je izložba dječjih foto i likovnih radova pristiglih na natječaj povodom 500 godina Gradske vijećnice. U kabinetu gradonačelnika postavljena je izložba starih razglednica kolekcionara Srećka Sačića u organizaciji Varaždinskog kolekcionarskog kluba, a u prizemlju je Državni arhiv Varaždin priredio izložbu starih dokumenata koji govore o bogatoj povijesti Varaždina i same zgrade Gradske vijećnice.

Izložbe je otvorio Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina u nazočnosti pročelnica Anice Mušanović i Danijele Vusić, članova stručnih povjerenstava te građana. Prilikom otvorenja izložbe dječjih likovnih i foto radova, djeci i njihovim mentorima uručene su nagrade.

Na otvorenju izložbe razglednica govorili su predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković i kolekcionar Srećko Sačić. O dokumentima iz Državnog arhiva govorili su ravnatelj Damir Hrelja i arhivistica Karmen Levanić.

Izložbe se mogu razgledati u petak, 8. prosinca u vremenu od 10,00 do 11,00 sati te od 17,00 do 18,00 sati. Nadalje, u vremenu od 11. do 15. prosinca 2023. Gradska vijećnica će biti otvorena građanima svaki dan u vremenu od 10,00 do 11,00 sati te od 17,00 do 18,00 sati.

Kultura

Proslava 70 godina muzeja Dvor Trakošćan uz izložbu, druženje s muzealcima, light show…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dvor Trakošćan s velikim zadovoljstvom poziva sve zainteresirane na službeno otvorenje izložbe „Tko tu koga ženi?” koja predstavlja središnje događanje povodom 70. obljetnice postojanja muzeja Dvor Trakošćan.

Otvorenje će se održati u dvorcu, 24. travnja, u srijedu, s početkom u 19 sati, a izložba će sve prisutne provesti kroz bogatu tematsku priču koja istražuje složene dinamike braka.

Osim službenog otvorenja izložbe, posjetitelje očekuje bogat glazbeni program, impresivan light show te prilika za druženje s muzealcima, što će upotpuniti ovo posebno događanje.

„Povezani kroz vrijeme”, kao slogan kojim Dvor Trakošćan želi obilježiti ovih 70 godina ističe važnost kontinuirane povezanosti s prošlošću, oblikovanje sadašnjosti te zajedničko stvaranje budućnosti.

Nastavite čitati

Kultura

U utorak završni koncert Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na posljednji dan međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix, u utorak 23. travnja, održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja.

Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube stranici Glazbene škole u Varaždinu.

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

Ove godine čak 130 pijanista iz 21 zemlje sudjeluje na ovom prestižnom natjecanju dok će oni najbolji, laureati svake od kategorija, nastupiti na završnom koncertu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje