Povežite se s nama

Život i društvo

Trnovčancima brončana medalja na Vjeronaučnoj olimpijadi

Objavljeno:

- dana

VJERONAUČNA OLIMPIJADA

Učenici OŠ Trnovec Dominik Hrupek, Eleonora Trstenjak, Jelena Toljan i Emanuel Balentović  pod vodstvom mentorice, vjeroučiteljice Ljiljane Mišak sudjelovali            su na Vjeronaučnoj olimpijadi u Opatiji koje je održano početkom travnja. 

Na natjecanju s temom “Brak i obitelj u Božjem naumu” sudjelovalo je 17 osnovnih i 14 srednjih škola  iz 15 biskupija i nadbiskupija iz cijele Hrvatske. 

Pismeni dio, pa foto slagalica

Na početku natjecanja učenike je pozdravio premijer Tihomir Orešković te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Hrvoje Šlezak.  
Natjecanje se sastojalo od pismenog dijela ispita, nakon čega su učenici znanje, ali i spretnost trebali pokazati u foto slagalici koju su morali složiti u roku od tri minute i odgovoriti na 10 pitanja. Nakon što su objavljeni rezultati, pet najboljih ekipa sudjelovalo je u finalnom dijelu natjecanja “Tko želi biti Isusov milijunak?” na kojem su Trnovčanci osvojili treće mjesto.
Učenici su prije završnice natjecanja posjetili Marijansko svetište na Trsatu, Gradinu i katedralu sv. Vida, a o važnosti braka i obitelji govorio im je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.  
Izvrsnim rezultatom Trnovčanci su svoju školu, župu i čitavu Varaždinsku županiju. Najbolji natjecatelji dobili su priznanja, a svi natjecatelji i njihovi mentori zlatne medalje kao simbol jednakosti, što je bilo svojevrsno iznenađenje Riječke biskupije za natjecatelje ovogodišnje olimpijade.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

U sklopu Erasmus + projekta u Varaždinu borave sudionici iz pet zemalja Europske unije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Erasmus + projekta “Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions” u gradu Varaždinu od 18. listopada do 22. listopada 2021. godine borave sudionici iz pet zemalja Europske unije, Francuske, Grčke, Makedonije, Turske i Portugala. 

Riječ je  o „sportskom“ projektu, a ciljevi projekta su razvoj interesa za sportske aktivnosti kod učenika te upoznavanje s kulturom i tradicijom zemalja partnera.

Svaka zemlja kroz ovaj projekt predstavila je sportove tipične za svoju zemlju. Domaćin sudionicima je Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti, odnosno Gimnazija Žiger.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ime Gradonačelnika Grada Varaždina sudionike su jučer, 21. listopada 2021. godine, pozdravile pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić.

Sudionici iz navedenih pet zemalja izrazili su zadovoljstvo boravkom u Hrvatskoj i Gradu Varaždinu, a posebice ih se dojmila susretljivost i ljubaznost Varaždinki i Varaždinaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje