Povežite se s nama

Novosti

Trnovec, Petrijanec, Ilija i Vinica zatrpani smećem?

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin najavljuje brza rješenja za smeće, a 4 općine žive u neizvjesnosti

Gdje će Varkom zbrinuti otpad nakon što 12. srpnja inspekcija zaštite okoliša zatvori ilegalno odlagalište u varaždinskom Brezju, u općinama nemaju nikakve informacije. Iako su tražili sastanak, u Varkomu ih ignoriraju.

Hoće li nakon 12. srpnja ulice u općinama Trnovec, Petrijanec, Sveti Ilija i Vinica biti pune smeća? 

I dok se stalno raspravlja o tome gdje će biti zbrinuto smeće iz varaždinskih domaćinstava, u javnosti se jedva spominje da bi se u velikim problemima mogle naći i četiri općine.

Piše im inspekcija

Varkom je raspisao natječaj za preuzimanje komunalnog otpada, ali nije jasno čijeg

Trnovec, Petrijanec, Sveti Ilija i Vinica su, naime, s Varkomom potpisale ugovor o odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada, a komunalna tvrtka smeće iz tih naselja odvozi u Brezje i tamo ga balira zajedno s onim iz varaždinskih domaćinstava i tvrtki.
 
Kao što je poznato, sredinom srpnja na ilegalno odlagalište u Brezju više se neće moći dovoziti otpad iz Varaždina, ali ni iz susjednih općina, jer će, nakon jednomjesečne odgode, na snagu stupiti rješenje inspekcije zaštite okoliša o zatvaranju tog odlagališta.
 
I dok Grad Varaždin najavljuje brza rješenja, u općinama nemaju nikakve informacije.
 
– Nitko iz Varkoma nije nas kontaktirao, a unatoč našem traženju nije održan niti nikakav sastanak. Kontaktirali smo direktora Varkoma nakon što je u općine stiglo rješenje inspekcije zaštite okoliša o zabrani odlaganja komunalnog otpada u varaždinskom Brezju. Sastanak nije održan tada, a niti nakon što je stiglo i drugo inspekcijsko rješenje kojim se zabrana odgađa na rok od 30 dana. S obzirom na to da do sastanka nije došlo te da nas nitko nije kontaktirao, možemo zaključiti samo to da Varkom očito sve ima pod kontrolom – doznali smo u općinama.

Pod kontrolom?

Ima li Varkom, odnosno njegov većinski vlasnik Grad Varaždin sve pod kontrolom? Varkom je prošli utorak u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavio natječaj kojim traži tvrtku koja će zbrinuti 2.100 tona komunalnog otpada u roku od godinu dana. Nejasno je, međutim, o kojem otpadu se radi. 
 
Prema podacima prijedloga Plana gospodarenja otpadom u Varaždinskoj županiji za razdoblje 2008. – 2015. godine, koji će se ovaj utorak naći pred županijskim vijećnicima, Varkom je 2010. godine skupio 16.172 tona otpada. 
 
S obzirom na to da se u natječaju traži zbrinjavanje daleko manjih količina otpada, 2.100 tona, može se pretpostaviti da ovim natječajem Varkom traži tvrtku koja će preuzeti i zbrinuti komunalni otpad iz četiriju općina. 
 
Informacije o tome nismo uspjeli dobiti u Gradu, a ni u Varkomu.
 
I dok oni znaju a šute, u općinama nikakve informacije nemaju. O natječaju o preuzimanju komunalnog otpada, nitko ih nije obavijestio. 
No ne znaju ni to gdje će Varkom zbrinuti smeće nakon zatvaranja ilegalnog odlagališta u Brezju.
 
– Ne, nitko nas nije kontaktirao i obavijestio o tome što će biti poduzeto, što smatramo sramotnim, jer su i općine suvlasnici Varkoma. Međutim, o svemu odlučuje Grad Varaždin koji ima 51-postotni udio, a sve ostale općine, koje su također dioničari, kao da ne postoje – nezadovoljni su u općinama. 
 

Natječaj, citat i postupak…

Gradu Varaždinu smo 19. lipnja uputili upit kako bismo dobili više informacija o natječaju koji je raspisao Varkom, kao i o raspisivanju najavljenog koncesijskog natječaja te o novoj lokaciji za odlaganje varaždinskog otpada. U cijelosti donosimo pitanja i odgovore, koje smo primili 20. lipnja.
 
REGIONALNI TJEDNIK: 
1. Varkom je danas, 19. lipnja, raspisao natječaj za preuzimanje komunalnog otpada, u kojem je navedeno da je predmet natječaja 2.100 tona otpada. Odnosi li se to na mjesečnu količinu ili na ukupnu količinu otpada koji će biti preuzet u 12 mjeseci?
 
2. Postoje li projekcije o tome hoće li građanima nakon natječaja računi za prikupljanje, odvoz i zbrinjavanje otpada poskupjeti, pojeftiniti ili ostati isti?
 
GRAD VARAŽDIN:  
Na pitanja 1. i 2. upućujemo Vas da ih postavite predstavnicima Varkoma.
(Pitanje broj 1 smo uputili i Varkomu, ali odgovor do zaključenja broja nismo primili, op. a.) 
 
REGIONALNI TJEDNIK: 
3. Gradonačelnik Goran Habuš je u priopćenju od 13. lipnja naveo da će Grad Varaždin raspisati koncesijski natječaj za zbrinjavanje varaždinskog otpada. Zašto nije raspisan koncesijski natječaj? (Priopćenje od 13. lipnja: “Grad je već jučer započeo postupak za raspisivanje koncesijskog natječaja kojim će u najkraćem roku biti izabran najpovoljniji ponuđač za rješavanje novonastalog otpada.”)
 
GRAD VARAŽDIN: 
3. Raspisivanje natječaja je dio natječajnog postupka, a u skladu s odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu, Zakona o otpadu i Zakona o koncesijama. Citat gradonačelnika od 13. lipnja točno ste prenijeli.
 
REGIONALNI TJEDNIK: 
4. Gradonačelnik Goran Habuš je u priopćenju naveo da je “s tvrtkom Varkom također dogovoreno da se u sljedećih mjesec dana pronađe i pripremi rezervna lokacija za odlaganje otpada bez obzira na to tko će biti odabran na natječaju.” U PPUG-u i GUP-u Grada Varaždina su kao lokacije za dovoz otpada određene Brezje, Poljana Biškupečka i Motičnjak. Jesu li započele pripreme za pribavljanje potrebnih dozvola za odlaganje, odnosno zbrinjavanje komunalnog otpada na jednoj od tri lokacije? Koja lokacija je izabrana?
 
5. Ako nije izabrana niti jedna od tri lokacije, što Grad Varaždin planira u tom slučaju? Hoće li se krenuti u izmjene prostorno-planske dokumentacije ili Grad Varaždin očekuje da novonastalni komunalni otpad iz Varaždina bude zbrinut izvan Varaždina s obzirom na to da na području grada ne postoji legalno odlagalište komunalnog otpada?
 
GRAD VARAŽDIN: 
Odgovor na 4. i 5. pitanje: Postupak je u tijeku, a o rezultatima će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Računi skuplji 300 posto?!

Varkom je prošli utorak objavio natječaj kojim traži tvrtku koja će zbrinuti 2.100 tona komunalnog otpada u roku od godinu dana. Po navedenoj količini otpada može se pretpostaviti da je riječ o otpadu iz četiri općine. Međutim, u oči upada cijena. Procijenjena vrijednost poslova je čak 2,8 milijuna kuna, što znači da u Varkomu procjenuju da će tonu otpada zbrinuti po 1.333 kuna bez PDV-a. Usporedi li se to s cijenom koju je za zbrinjavanje u tvornici MBO ponudio T7 VIS, ispada da je to gotovo 50 posto skuplje u odnosu na kompromisnu cijenu koja iznosi 700 kuna bez PDV-a. U odnosu na postojeće račune, riječ je o mogućem poskupljenju od čak 300 posto.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje