Povežite se s nama

U fokusu

Turisti će dolaziti u Jalžabet gledati kako se živjelo u starom željeznom dobu

Objavljeno:

- dana

Svijet u Jalžabetu

U Jalžabetu se provodi jedan od najvećih kulturno-arheoloških projekata u srednjoj Europi,  Iron –Age- Danube

Projekt je vrijedan 2,5 milijuna eura i istražuje lokalitete starijeg željeznog doba u  pet podunavskih zemalja – Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Istraživanje je počelo s početkom ove godine, a završetak se očekuje u svibnju.

-Nalazište u Jalžabetu je svjetskog glasa. To je lokalitet koji zaslužuje međunarodnu pozornost  –rekao je u razgovoru s novinarima danas na nalazištu, 14. ožujka, jedan od vodećih ljudi na projektu, arheolog Saša Kovačević.

U Općini Jalžabet smatraju da osim kulturnog značaja, arheološko nalazište ima veliki gospodarsko – turistički potencijal. Zbog toga su sa Institutom za arheologiju potpisali ugovor o partnerstvu.

Namjera je otvoriti turističko-poučnu-informativna staza, koja bi posjetiteljima predstavila razdoblje iz starijeg željeznog doba te putem modernih medija rekonstruirala izgled krajolika iz tog doba.

Uslijedilo bi i otvaranje Zavičajnog muzeja u kojemu bi se predstavila sva arheološka nalazišta u Županiji. Smatra se da bi kurija u kojoj se nekad nalazio starački dom bila idealna lokacija za takvo što.

Ostvarivanjem svih ovih ideja pridonijelo bi življem jalžabetskom gospodarstvu. – Posla bi  mogli imati zanatlije, seljačka domaćinstva, vinari … To bi u konačnici dovelo do kompletnog turističkog proizvoda od kojeg bi seljačka domaćinstva mogla pristojno živjeti.

Saborski zastupnik i predsjednik Općinskog vijeća Jalžabeta, Josip Križanić kaže kako je svjestan da je za sve planirano potrebna potpora s nacionalne razine. – Hrvatska mora čvrsto stati iza tog projekta  – rekao je Josip Križanić i najavio svoj maksimalan angažman po tom pitanju.

Saša Kovačević je potvrdio da je Ministarstvo kulture pokazalo interes za ova istraživanja i da je pridruženi partner na projektu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!