Povežite se s nama

Život i društvo

Tušek, Jenkač i Pavić na Interparlamentarnoj konferenciji o strateškoj gospodarskoj autonomiji EU u Parizu

Objavljeno:

- dana

Saborski zastupnici Žarko Tušek, predsjednik Odbora za gospodarstvo, Siniša Jenkač, član Odbora za poljoprivredu, i Željko Pavić, član Odbora za gospodarstvo, prisustvovali su Interparlamentarnoj konferenciji o strateškoj gospodarskoj autonomiji Europske unije u Parizu.

Riječ je o konferenciji u sklopu francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije u organizaciji Senata i Narodne skupštine koja naglasak stavlja na tri strateške teme; autonomiju u industrijama budućnosti, energetskom sektoru na primjeru rijetkih metala i izazovima europskog prehrambenog suvereniteta.

S obzirom na ovisnost Europske unije o ostatku svijeta, fokus konferencije je rasprava o europskoj strateškoj autonomiji, osiguravanju potpore za nastanak novih industrijskih aktivnosti, razvoju europskih poduzeća, jačanju otpornosti u lancima vrijednosti kroz raznolika partnerstva, energetskoj tranziciji i povećanju europskog poljoprivrednog potencijala.

Zastupnik Tušek naglasio je da iako je Europska unija početkom 2020. godine usvojila novu industrijsku strategiju koja je zbog posljedica pandemije koronavirusa dopunjena 2021. godine, najnoviji događaji upućuju na to da Europa mora radikalnije djelovati.

Saborski zastupnik Jenkač istaknuo je kako iskustva i posljedice dvogodišnje zdravstvene krize, kao i rast cijena energenata i poljoprivrednih troškova traže snažan i solidaran odgovor Europe. S obzirom da su Europski zeleni plan, Strategija od polja do stola i Strategija o bioraznolikosti postavili visoku ambiciju koja zahtijeva transformaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, postoji i bojazan poljoprivrednika o utjecaju ovako visoko postavljenih zelenih ciljeva koju treba shvatiti ozbiljno.

– Zaokret na održivu proizvodnju ima svoju cijenu i neće biti dobro ako istu prebacimo samo na poljoprivrednike, a da im pri tome ne osiguramo prepoznatljivost njihovih proizvoda na tržištu i ne osiguramo potporu koja će ublažiti pritisak ostvarivanja planiranih ciljeva – rekao je Jenkač dodavši kako su Europskoj uniji upravo zbog toga potrebne mjere za krizno upravljanje u sektoru hrane te ambicioznije mjere za rješavanje kriza na tržištu.

S obzirom da su se kratki lanci opskrbe hranom na početku zdravstvene krize pokazali kao najbrži opskrbni put s najmanjim okolišnim otiskom, zaključio je Jenkač, te je lance u budućnosti potrebno nadograđivati, poticati poljoprivrednike na udruživanje, povećavati opseg proizvoda koji se u njima nude te ojačati prepoznatljivost europskih proizvoda.

Da Republika Hrvatska podržava jačanje europske autonomije u opskrbi rijetkim metalima potvrdio je zastupnik Pavić naglasivši kako je potrebno uložiti dodatne napore i sredstva u revitalizaciju rudarstva.

Republika Hrvatska kao kratkotrajno rješenje u vezi poremećaja u opskrbi poluvodičima, naglasio je Pavić, vidi jačanje suradnje s Južnom Korejom, Tajvanom i SAD-om.

– Dugoročno, EU će morati raditi na jačanju proizvodnih kapaciteta, te u tom kontekstu Republika Hrvatska pozdravlja prilagodbu okvira za državne potpore za podršku strateškoj autonomiji i podržava smjer najavljenog Akta o čipovima – rekao je Pavić te se osvrnuo i na sigurnost i zaštitu informatičkih sustava i podatkovnih resursa naglasivši kako svi zajedno moraju raditi na uvođenju višestruke aktivne i pasivne komunikacijske opreme.

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje