Povežite se s nama

Novosti

U 10 godina Varaždinska županija izgubila je grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Hoće li Varaždinsku županiju od izumiranja u sljedećem desetljeću spašavati doseljenici iz dr

Broj novorođenih prošle je godine prvi put pao ispod 1.600, a vitalni indeks najniži je u posljednjih pet godina.

Hoće li broj stanovnika u Varaždinskoj županiji i dalje drastično padati? Prvi rezultati popisa stanovništva 2011. godine pokazali su da je u deset godina izgubljen grad veličine Ludbrega.

Negativni prirast

U Varaždinskoj županiji, prema popisu, živi 176.046 stanovnika, što je čak 8.723 stanovnika ili 4,72 posto manje nego prije jednog desetljeća. Negativni trend se, nažalost, nastavlja. Izvješće o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske u 2011. godini, koji je objavio Državni zavod za statistiku, pokazuje da se i dalje rađa sve manje djece. I dok se u razdoblju od 2007. do 2010. rađalo više od 1.700 djece godišnje, lani je broj prvi put pao ispod 1.600.
 
S 1.594 novorođenih i 2.187 umrlih u Varaždinskoj županiji ne samo da je opet zabilježen negativni prirodni prirast, nego i najniži vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih) u posljednjih pet godina. Vitalni indeks je 72,9, dok je 2009., primjerice, bio 78,1, a 2010. godine 75,5.

Pozitivan saldo

I dok svi ti podaci “zovu” na uzbunu, dobra je vijest da je Varaždinska županija jedna od najatraktivnijih za život! Na to upućuju podaci Državnog zavoda o migraciji stanovništva 2011. u Republici Hrvatskoj.
 
U županiju se prošle godine doselilo ukupno 789 osoba, od čega njih čak 649 iz druge županije, a 140 iz inozemstva. Istovremeno, iz županije su se odselile 723 osobe: njih 625 u druge županije, a 98 u inozemstvo. Saldo ukupne migracije (razlika između ukupnog broja doseljenih iz druge županije i inozemstva i ukupnog broja odseljenih u drugu županiju i inozemstvo) je pozitivan i iznosi 66.
 
Od 22 hrvatske županije, s takvim podacima mogu se pohvaliti još samo četiri županije i Grad Zagreb. U glavni grad se, sukladno očekivanjima, doselilo više stanovnika nego što ih je odlučilo odseliti se (saldo ukupne migracije je 2.139), a na drugome mjestu je Zagrebačka županija. U “pozitivi” su još samo Zadarska županija (saldo ukupne migracije 742), Primorsko-goranska (139) i Splitsko-dalmatinska županija (32).
 
Susjedne županije bilježe negativni saldo ukupne migracije. Iz Međimurske županije odselilo se 148 stanovnika više nego što ih je tamo odlučilo doći živjeti. Slično je i u Krapinsko-zagorskoj (saldo ukupne migracije -120) i Koprivničko-križevačkoj županiji (-145).
 
Gleda li se samo koliko se osoba doselilo iz drugih županija, a koliko je otišlo u druge županije, Varaždinska županija je također u plusu – saldo je pozitivan i iznosi 24. Još bolje stojimo kada je u pitanju “okršaj” s inozemstvom: Varaždinsku županiju za svoj su dom izabrale 42 osobe više nego što ih je odlučilo živjeti izvan Hrvatske.
 
Nastave li se takvi trendovi i dalje, Varaždinsku županiju od izumiranja mogli bi spasiti doseljenici, posebice ako će biti riječ o mladim parovima koji će ovdje odlučiti zasnovati svoje obitelji.

Od šest gradova i 22 općine u Varaždinskoj županiji pozitivan prirodni prirast prošle godine zabilježen je u samo jednoj općini.

Riječ je o Petrijancu u kojem se rodilo 74 djece, a umrlo je 57 stanovnika pa je vitalni indeks (broj rođenih na 100 umrlih) 129,8, što je daleko najviše u cijeloj županiji. Iza njih je Sveti Ilija, u kojem je prirodni prirast 0, a vitalni indeks 100, jer se rodilo 28 djece, a toliko osoba je i umrlo. Nulti prirodni prirast je zabilježen u još samo osam općina i gradova u Hrvatskoj.
 
Za razliku od toga, pozitivan prirodni prirast imaju 101 grad i općina. Gleda li se vitalni indeks, Petrijanec je na solidnom 43. mjestu u Hrvatskoj. Time je u toj općini nastavljen pozitivan trend. Oni su, naime, pozitivan prirodni prirast imali i 2010. godine zajedno s Gornjim Knegincem, Sračincem i Breznicom. Pritom je Sračinec po vitalnom indeksu bio na visokom petom mjestu u cijeloj Hrvatskoj. No prošle godine je u Sračincu rođeno 48 djece, a umrla je 51 osoba pa je vitalni indeks pao ispod 100. U Knegincu je situacija lošija, jer je rođeno 21 dijete manje  nego što je umrlo stanovnika, pa je vitalni indeks pao na 68,6. Slično je i u Breznici u kojoj je prirodni prirast negativan (-9,) a vitalni indeks iznosi 69.

Breznički Hum

Zanimljivo je da među gradovima najbolji vitalni indeks imaju Varaždinske Toplice, grad koji je između dva popisa, dakle od 2001. do 2011. godine, izgubio najveći broj stanovnika, 8,23 posto. No lani je u tom gradu rođeno 63 djece, a umrla su dva stanovnika više pa je vitalni indeks 96,9, daleko viši nego u preostalih pet gradova. Slijedi Ivanec s vitalnim indeksom od 77,5 (138 rođenih, 178 umrlih), dok je Varaždin s 403 rođena i 522 umrla (vitalni indeks 77,2) na trećem mjestu.
 
Najnižni vitalni indeks u županiji lani je imao Breznički Hum (32,4), a slijede Bednja (39,2) i Beretinec (39,2). (vms)

Ispod nacionalnog prosjeka

Po negativnom prirodnom prirastu Varaždinska županija nije iznimka u Hrvatskoj. – Stopa prirodnog prirasta u prošloj godini u cijeloj državi bila je negativna i iznosila je -2,2 (-9.822 osobe). Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks koji je iznosio 80,7 – navedeno je u priopćenju Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva Republike Hrvatske.

 
U usporedbi s nacionalnim indeksom, Varaždinska županija ima nešto niži vitalni indeks, iznosi 72,9. No znatno niži indeks ima usporedi li se sa susjednom Međimurskom županijom. U Međimurju je lani rođeno 1.253 djece, a umrle su 1.254 osobe pa je vitalnih indeks visokih 99,9.
Kako je u cijeloj državi? U Hrvatskoj je 2011. godine zabilježen pad broja živorođene djece za pet posto u odnosu na prethodnu godinu, tj. rođeno je 2.164 djece manje nego u 2010., piše u izvješću Državnog zavoda.
 
Međutim, 2011. je istovremeno zabilježen pad umrlih osoba: u odnosu na prethodnu godinu umrlo je 1.077 osoba ili 2,1 posto manje. Od ukupnog broja umrlih osoba (51.019) u 2011., 49,4 posto odnosilo se na muške osobe i 50,6 posto na ženske osobe. Stopa mortaliteta iznosila je 11,6, navode u Zavodu.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje