Povežite se s nama

Život i društvo

U atriju Županije ove subote druženje s umirovljenicima i starijim osobama: izlažu svoje proizvode i delicije

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu će se ove subote, 29. rujna, u 10 sati u atriju Županijske palače prvi puta proslaviti Svjetski dan starijih osoba kako bi se, među ostalim, podigla svijest o potrebama umirovljenika kojih samo u ovoj županiji ima preko 42 tisuće.

Najavile su to na današnjoj konferenciji za medije posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

– Županija je inače poduzela cijeli niz koraka u smislu kako pomoći umirovljenicima i osobama starije životne dobi. U ovoj godini u proračunu je podigla sredstva za Udrugu umirovljenika za gotovo trećinu, odnosno 90 tisuća kuna, i ona sada iznose 340.000 kuna kojima omogućavamo kvalitetan rad Udruge – navela je Martinčević.

Drugi važan iskorak je, navodi posebna savjetnica župana, taj što je Varaždinska županija po prvi puta osnovala Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi koje će se baviti isključivo problematikom umirovljenika. Već su, kaže, počeli s projektima.

Besplatne karte

– Jedan od njih je da će građani grada Varaždina imati pravo od ove godine koristiti besplatne karte za putovanje Varaždinom, što sada nije bio slučaj. U opticaju će biti određen broj karata tako da mogu ići u Varaždinske Toplice, posjetiti dvorac u Trakošćanu ili svetište u Ludbregu – navela je Martinčević i dodala:

– Znamo da su umirovljenici veliki korisnici zdravstvenih usluga i da najveće investicije, poput nedavnog otvorenja novog palijativnog centra u Novom Marofu, idu u zdravstvo. I bolnica u Varaždinu je u obnovi, a i u projektu je izrada jednodnevne kirurgije i objedinjenog hitnog prijema, a u obnovu idu i svi Domovi zdravlja – naglasila je Martinčević.

Na sam program u subotu osvrnula se Jadranka Bahlen istaknuvši da Savez umirovljenika okuplja preko 9.000 članova okupljenih u 31 udrugu diljem županije.

– Čim sam dala prijedlog da bismo nastupili u atriju, svih 31 digli su ruke za taj projedlog. No, njih 9.000 ne može stati u taj prostor, pa smo broj ograničili na 11 udruga čime smo zaokružili cijelu županiju – rekla je Bahlen i pozvala sve da dođu i uljepšaju taj dan umirovljenicima.

Oni će, rekla je Bahlen, pokazati ono što rade u udrugama – od oslikavanja stakla i slikanja do toga da će svi posjetitelji moći kušati domaće kolače, čvarke, kruh s krušne peći, likere, mošt i slično. Uz to će građani moći i zaplesati uz glazbu zborova koji će zabavljati okupljene.

Također, posebna savjetnica župana Martinčević pozvala je sve građane, a posebno umirovljenike i osobe starije životne dobi da se pridruže i drugim aktivnostima koje će se provoditi u sklopu obilježavanja ovog datuma.

Provedene će biti sljedeće aktivnosti:

Srijeda, 26. rujna: 17 – 19 sati – Udruga za umirovljenike i osobe starije životne dobi „Solidarnost“ – Besplatni pregled sluha u prostorijama 3. mjesnog odbora u Zagrebačkoj 17 Ponedjeljak, 1. listopada: Posjet župana i suradnika korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu.

Utorak, 2. listopada: 16 sati – Savjet umirovljenika i osoba starije životne dobi Varaždinske županije u Domu za starije i nemoćne –  javna tribina  „Sigurnost starijih osoba“ – prometna sigurnost, opasnost od prevara i krađa.

Dodajmo da se Međunarodni dan starijih osoba svake godine obilježava 1. listopada, i to od 1990. godine kada je taj datum i službeno proglasila Glavna skupština UN-a.

Život i društvo

U sklopu Erasmus + projekta u Varaždinu borave sudionici iz pet zemalja Europske unije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Erasmus + projekta “Knowing Sports, Outdoor Activities and Traditions” u gradu Varaždinu od 18. listopada do 22. listopada 2021. godine borave sudionici iz pet zemalja Europske unije, Francuske, Grčke, Makedonije, Turske i Portugala. 

Riječ je  o „sportskom“ projektu, a ciljevi projekta su razvoj interesa za sportske aktivnosti kod učenika te upoznavanje s kulturom i tradicijom zemalja partnera.

Svaka zemlja kroz ovaj projekt predstavila je sportove tipične za svoju zemlju. Domaćin sudionicima je Privatna varaždinska gimnazija s pravom javnosti, odnosno Gimnazija Žiger.

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u ime Gradonačelnika Grada Varaždina sudionike su jučer, 21. listopada 2021. godine, pozdravile pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Goranka Grgić.

Sudionici iz navedenih pet zemalja izrazili su zadovoljstvo boravkom u Hrvatskoj i Gradu Varaždinu, a posebice ih se dojmila susretljivost i ljubaznost Varaždinki i Varaždinaca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje