Povežite se s nama

Kultura

U Bednji predstavljen zbornik radova „Bednja – mjesto i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije“

Objavljeno:

- dana

Zbornik radova „Bednja – mjesto i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije“ predstavljen je u nedjelju, 9. kolovoza, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Bednji.

Predstavljanju je prethodila sveta misa zahvalnica koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš u zajedništvu s varaždinskim biskupom u miru Josipom Mrzljakom.

Zbornik su predstavili autorica Ivana Peškan, prof. iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Varaždinu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, autor Ivan Mravlinčić, prof., viši kustos Muzeja Dvora Trakošćan, urednik i autor mr. sc. Anđelko Košćak, svećenik Varaždinske biskupije i rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, autor likovno-grafičkog oblikovanja i karata Ivan Rožmarić te lektorica Danijela Koren.

Zbornik „Bednja – mjesto i župa Uznesenja Blažene Djevice Marije“ donosi radove o povijesti bednjanske župe i trakošćanskog vlastelinstva te povijesno umjetnički prikaz sakralne baštine na području župe Bednja.

Objavljen je u izdanju Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije – Bednja i suizdanju ogranka Matice hrvatske Bednja, a uredio ga je Anđelko Košćak. Riječ je o raskošno opremljenoj zavičajnoj monografiji koja na 432 stranice velikog formata, sa 600 fotografija te brojnim kartama donosi opsežnu bednjansku povijest.

Da je riječ o važnom, povijesnom događaju za župu, kazao je domaćin, župnik župe Uznesenja BDM u Bednji vlč. Neven Blažon, koji je u kolovozu 2013. stigao na službu u tu župu. Dolaskom u župu uvidio je njezinu bogatu i zanimljivu povijest i potrebu da se njezina velika povijest ukoriči u jednom izdanju.

– U želji da bolje upoznam povijest župe, kako zbog sebe osobno, tako i zbog hodočasnika i turista koji ovamo navrate, ali i zbog samih žitelja Bednje, odlučili smo organizirati Znanstveni skup o povijesti župe Bednja. Održan je 11. studenoga 2016. godine u Trakošćanu, a nakon skupa – s mnogo uloženog dodatnog truda i žara marljivih autora, osobito mr. sc. Anđelka Košćaka – nastao je ovaj zbornik – otkrio je župnik Neven Blažon.

– Ovaj zbornik na neki način sakuplja na jednom mjestu sva znanja koja zasada imamo o sakralnoj baštini župe Bednja. Zbornik je važan ne samo za žitelje Bednje da kroz prizmu povijesti nauče nešto novo o svom kraju, da ga više cijene, da ga više vole, važan je i za buduće istraživače kojima može biti osnova i poticaj, inspiracija za daljnje istraživanje i daljnje radove o župi Bednja i bednjanskom kraju – kazala je autorica Ivana Peškan.

– Polazište, susretište i utočište svega jesu dvije okomice ovoga kraja – župna crkva sa svojim kapelama i krajputašima kojih ima 47 te dvorac Trakošćan s plemićkim kurijama i gospodarskim objektima. Tu se oblikovao sav život bednjanskog kraja – onaj vjernički, duhovni i odgojno-obrazovni, ali i društveni, gospodarski i politički – sažeo je autor i urednik zbornika mr. sc. Košćak i dodao kako sve što je napisano u zborniku ima svoju potvrdu u određenom arhivskom gradivu.

Svečanost je svojim stihovima obogatila Barica Pahić-Grobenski, a pjesmom Kulturno-umjetnička društva KUD „Josip Genc“ Bednja, KUD „Cvetlinski zvon“ Cvetlin, KUD „Josip Jedvaj“ Vrbno, Barbara Otman uz pratnju profesora Bernarda Dugana, Mali muški zbor te Zbor mladih župe Uznesenja BDM Bednja.

Kultura

U sklopu programa „Podrum ponedjeljkom“ samostalna izložba slika Mihaela Bađuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon nekoliko mjeseci stanke, udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA nastavlja s programom „Podrum ponedjeljkom“.

U ponedjeljak, 1. ožujka, s početkom u 19 sati u prostorima Centra za mlade i nezavisnu kulturu – P4 svoju samostalnu izložbu slika pod nazivom „Glave“ predstavit će Mihael Bađun.

Izložba predstavlja odabrana djela iz serije radova pod nazivom „Glave“. Navedena serija radova, nastajala tijekom prethodnih dviju godina studija, propitkuje podvojenost između tjelesne vanjštine i nutarnje psihe koja karakterizira svakog pojedinca.

Mihael Bađun rođen je 1996. godine u Varaždinu. Po završetku srednjoškolskog obrazovanja na Prvoj gimnaziji Varaždin, 2015. godine upisuje preddiplomski studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Akademski naziv sveučilišni prvostupnik (baccalaureus) edukacije likovne kulture stječe 2018. godine, završivši u 10 posto najuspješnijih studenata preddiplomskog studija. U svojem umjetničkom radu bavi se slikarstvom, stripom i ilustracijom.

Organizatori mole posjetitelje da se zbog COVID-a 19 pridržavaju protuepidemioloških preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti moguć bez maske.

Nastavite čitati

Kultura

Priroda, čovjek ili erotika: bavite li se haiku pjesništvom, pošaljite svoje radove u Ludbreg

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu i informiranje „D. Novak“ objavio je tradicionalni poziv za sudjelovanje u stvaranju Haiku zbornika – Ludbreg 2021. kojim poziva sve zainteresirane haikuiste da pošalju svoje radove, ističu iz Grada Ludbrega.

Broj haikua koji se mogu poslati na natječaj ograničen je na šest po jednome autoru. Za one koji se bave haikuom erotske tematike bar jedan haiku može biti (u tih 6) s tom tematikom. Za najbolje erotske haikue dodjeljuje se plaketa „Afrodita“.

Radovi se mogu poslati e-mailom na e-adresu [email protected] i/ili na mail urednika: [email protected]

– Molimo da haikue šaljete u Word dokumentu, kao privitak elektroničke pošte, kojeg ćete nazvati svojim prezimenom i imenom (npr. ivić.ivan.docx). Molimo ne šaljite dokumente koji imaju naziv tipa HaikuLudbreg2020.docx i slično. Ako niste u mogućnosti slati elektroničkim putem, radove možete poslati i poštom na našu adresu: Centar za kulturu i informiranje „D. Novak”, Trg sv. Trojstva 19 – 42230 Ludbreg. – poručuju iz Centra za kulturu i informiranje Ludbreg.

Svoje haikue možete poslati zaključno s datumom 30. travnja 2021. godine, za poštanske pošiljke vrijedi datum poštanskoga žiga. Radovi pristigli nakon tog termina neće se uvrstiti u zbornik.

Ove godine novitet je natječaj za haiku na temu „gavran“ u čast Zdenku Oreču.

Prošle godine preminuo je Zdenko Oreč Gavran (1930-2020), utemeljitelj ludbreških haiku-susreta. Njemu u čast i na sjećanje Centar za kulturu i informiranje Ludbreg ove je godine raspisao natječaj za haiku na temu „gavran“.

– Na natječaju mogu sudjelovati svi koji to žele, pa i oni koji neće poslati svoje haikue za ovogodišnji zbornik. Natječajni radovi moraju biti originalni i neobjavljivani (bilo u tiskanom obliku ili na svemrežju, odnosno društvenim mrežama). Haikui se mogu slati na hrvatskom i(li) na engleskom jeziku. Svaki sudionik može poslati samo jedan natječajni haiku potpisan imenom i prezimenom i adresom. – poručuju organizatori.

Rok za slanje haikua je najkasnije do 30. travnja 2021. na e-adresu: [email protected]

Rezultati će biti objavljeni na ovogodišnjim haiku-susretima u Ludbregu i objavljeni u Haiku zborniku – Ludbreg 2021. O datumu održavanja haiku-susreta Centar za kulturu i informiranje Ludbreg obavijestit će naknadno.

Nastavite čitati