Povežite se s nama

U fokusu

U “dimnjak“ zgrade FOI-a sakrili antenu iznad dječjeg igrališta i glava studenata

Objavljeno:

- dana

SPORNO

Već više od deset godina se na zgradi Fakulteta organizacije i informatike u Pavlinskoj ulici nalazi antenski prihvat jednog teleoperatera.

Antena se ne može vidjeti jer se nalazi u “dimnjaku”, konstrukciji na krovu zgrade koja je postavljena, kako poručuju s Fakulteta, “sukladno konzervatorskim standardima kako bi se uklopila u vizuru krovova objekata uže gradske jezgre”.

Zaštićeni pojas

I dok je “skrivanje antene u dimnjak” napravljeno u skladu s pravilnikom važećega Prostornog plana Varaždinske županije, jedna druga stvar izvedena je mimo toga istog pravilnika. Naime, u Prostornom planu Varaždinske županije, na koji se poziva i Generalni urbanistički plan Grada Varaždina, piše: “Samostojeći antenski stupovi ne mogu se smještavati na parceli ili u neposrednoj blizini (unutar pojasa od 50 m) postojećih/planiranih lokacija škola, dječjih vrtića, bolnica i sličnih sadržaja, te zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara.” Ove izmjene Prostornog plana na snazi su od 2009. godine.

2016. godine istekao je najam prostora za postavljanje stanice i antenskog prihvata, ali je teleoperater nastavio koristiti prostor zgrade Fakulteta organizacije i informatike

Drugim riječima, postavljanje antena teleoperatera zabranjeno je na svim obrazovnim i zdravstvenim ustanovama. No, unatoč jasnim navodima u Pravilniku, antena na FOI-ju, obrazovnoj instituciji, nalazi se odmah iznad glava studenata i zaposlenika varaždinskog FOI-ja, ali i iznad dječjeg igrališta s dvorišne strane Fakulteta u Ulici Jurja Habdelića.
Na naša pitanja o točnosti ovih navoda upućena dekanu FOI-ja Nevenu Vrčeku dobili smo sljedeći odgovor:

“Istina je da se na zgradi Fakulteta organizacije i informatike nalazi antenski prihvat jednog od teleoperatera koji je postavljen sukladno svim važećim pravnim i tehničkim uvjetima gotovo prije deset godina. Također su provedena i sva potrebna mjerenja koja udovoljavaju uvjetima koje propisuje Ministarstvo zdravstva. Sam antenski prihvat nije “skriven” već je sukladno konzervatorskim standardima uklopljen u vizuru krovova objekata uže gradske jezgre. Ugovor o najmu prostora za postavljanje stanice sklopljen je prije više godina i bez obzira na činjenicu da je istekao prošle godine sukladno Zakonu o obveznim odnosima njegovo se važenje nastavilo”, stoji u odgovoru koji potpisuje dekan Vrček.

Odluka Vijeća

Nakon što je 2016. godine istekao najam prostora, fakultetsko Vijeće je trebalo donijeti odluku o eventualnom produljenju ugovora s teleoperaterom. Tada je krenula inicijativa djelatnika FOI-ja da se zbog štetnosti rada cijelog sustava od teleoperatera zatraži da ukloni spornu stanicu, ali to do dan-danas nije učinjeno.

Unatoč činjenici da je ugovor istekao, sukladno Zakonu o obveznim odnosima njegovo se važenje nastavilo, poručuju s Fakulteta

Pred Vijeće je stavljen i Pravilnik Prostornog plana. Odlučeno je da će se zatražiti dodatna mišljenja, a glasanje o eventualnom produljenju ugovora odgođeno je za jednu od budućih sjednica fakultetskog Vijeća. Iako je od toga prošlo već gotovo godinu dana, izglasavanje novog ugovora nije dočekalo svjetlo dana, a antena se i dalje nalazi na krovu FOI-ja.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje