Povežite se s nama

Život i društvo

U Jalžabetu je počela sanacija najstarije platane u Varaždinskoj županiji

Foto: Priroda Varaždinske županije/Facebook

Objavljeno:

- dana

Proteklih je dana započela sanacija platane u Jalžabetu, koja je daleke 1963. godine kao pojedinačno stablo zaštićena Zakonom o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture, objavila je 26. listopada JU Priroda Varaždinske županije.

Ova danas golema platana vjerojatno je bila soliterno stablo na livadi (ili uz neki objekt) još i prije izgradnje dvorca, a prema jednoj predaji zasadili su je povratnici iz križarskih ratova još u 13. stoljeću.

Međutim, obzirom da se radi o javorolisnoj platani (Platanus acerifolia), vrsti o čijoj prisutnosti u Europi najstariji poznati podaci sežu u 17. stoljeće, pretpostavljamo da je ova stara dama ipak nešto mlađa.

U svakom slučaju radi se pravom orijašu opsega debla od preko 11 metara, najstarijoj platani u Varaždinskoj županiji te zasigurno jednom od najstarijih sađenih stabala na području Republike Hrvatske.

Procjenom zdravstvenog stanja iz 2021. godine, uz izmjeru dijagnostičkim instrumentom rezistografom, platana je procijenjena kao stabilna, a za njezino su očuvanje predložene određene mjere sanacije čija je provedba započela ovih dana. Zahvat redukcije vršnih dijelova krošnje provoditi će se postepeno tijekom više godina, u cilju rasterećenja oštećenih grana i poticanja razvoja sekundarne krošnje. Također, zamijenjen je postojeći te ugrađen novi sustav stabilizacije krošnje, a sve u cilju dugoročne zaštite i očuvanja ovog vrijednog starog stabla.

Radove sanacije provode djelatnici poduzeća Urbani šumari d.o.o., a financijska sredstva za ovu sanaciju osigurana su kroz suradnju Općine Jalžabet i JU Priroda Varaždinske županije.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje