Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju 263 nova slučaja zaraze koronavirusom, hospitalizirano je 85 pacijenata

koronavirus

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirane su 552 osobe,od čega su evidentirana 263 slučaja osoba pozitivnih na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 21. studenoga Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

U protekla 24 sata oporavile su se 104 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1368.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 20.396 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec u ovom trenutku hospitalizirano je 85 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 7 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušten 21 pacijent, dio njih zbog premještaja u drugi bolnički centar.

Na respiratoru se nalazi 10 covid pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata nisu evidentirane preminule COVID-19 pozitivne osobe.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 je pozitivno 10 liječnika i 14 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 3 liječnika, 15 medicinskih sestara i 1 bolničar.

Za hospitalizirane pacijente pozitivne na COVID-19 skrbi 35 liječnika i 95 medicinskih sestara.

S obzirom na nove mjere koje su donesene za Republiku Hrvatsku, a stupaju na snagu od ponoći, Stožer civilne zaštite Međimurske županije donosi popis svih epidemioloških mjera koje su već na snazi u Međimurskoj županiji.

Epidemiološke mjere koje su na snazi za Međimursku županiju do 30. studenoga 2020.:

– Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od 20 osoba na jednom mjestu, izuzev sportskih natjecanja na kojima smije biti najviše 50 osoba

– Na vjerskim okupljanjima može biti najviše 50 osoba uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

– Na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama može biti prisutno najviše 50 osoba uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

– Sve vrste ugostiteljskih objekata mogu biti otvoreni najduže do 22,00 sata, osim kada se u njima održavaju svadbene svečanosti, kada za goste koji su na svadbenoj svečanosti mogu biti otvoreni do 24,00 sata (novom odlukom Stožera RH propisano je radno vrijeme do 22 sata)

– Obustava korištenja sportskih terena, sportskih centara i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta (nogomet, rukomet, košarka i dr.), izuzev za sportske ekipe koje se nalaze u sustavu natjecanja

– Obustava amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i programa

– Obveza za sve prodavaonice i trgovine da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i pridržavanja ograničenog dopuštenog broja kupaca

– Obveza za sve ugostiteljske objekte da na ulazu jasno istaknu obavijest o najvećem mogućem broju gostiju koji istovremeno mogu biti u ugostiteljskom objektu sukladno preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i pridržavanja ograničenja dopuštenog broja gostiju

– Organizatori svih javnih događanja i okupljanja koja su dopuštena i vlasnici ugostiteljskih objekata obvezni su provoditi pojačani nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera

– Zabranjuju se posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te druge osobe koje koriste socijalnu uslugu smještaja (djeca s teškoćama u razvoju, odrasle osobe s invaliditetom)

– Zabranjuju se izlasci korisnika izvan objekta pružatelja usluga smještaja starijih i nemoćnih osoba te drugih osoba koje koriste socijalnu uslugu smještaja (djeca s teškoćama u razvoju, odrasle osobe s invaliditetom), osim ako je izlazak dopušten uz pratnju ovlaštene osobe pružatelja usluge smještaja

– Preporuka da se privatna okupljanja ne održavaju, a ako se održavaju da se ograniče na članove najviše dva različita kućanstva uz održavanje fizičke distance i svih higijenskih mjera (novom odlukom Stožera RH određeno je najviše 10 osoba)

– Preporuka da se sjednice skupština i vijeća održavaju, kad god je to moguće, putem videokonferencija ili drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu

– Preporuka jedinicama lokalne samouprave s područja Međimurske županije da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje društvenih domova u svojem u svojem vlasništvu za sve vrste okupljanja

– Preporuka poslodavcima da organiziraju rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika i održavanje minimalnog fizičkog razmaka od najmanje 2 metra

– Preporuka poslodavcima da obvezno provjetravaju prostorije u kojima se radnici zadržavaju

– Preporuka da se ne organiziraju turistička putovanja i drugi izleti autobusa u kojima dolazi do kontakta većeg broja osoba te da se izbjegava organizacija kulturno-umjetničkih programa (izložbe, predavanja i sl.) na kojima se očekuje dolazak većeg broja osoba

– Preporuka jedinicama lokalne samouprave da ne iznajmljuju ili na drugi način ustupaju na korištenje sportske objekte u njihovom vlasništvu, izuzev za sportske ekipe koje se nalaze u sustavu natjecanja.

Ukoliko nešto nije određeno odlukama za Međimursku županiju, primjenjuju se odredbe iz nove odluke Stožera civilne zaštite RH.

Međimurje

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ na otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Danko Strahinić

U Čakovcu će se i ove godine od 25. lipnja do 10. srpnja održavati popularna manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Glavni programi održavat će se na otvorenom u atriju Staroga grada Zrinskih, a u slučaju lošeg vremena izvedbe će se seliti u zatvorene prostore, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ili na Malu scenu „Vinko Lisjak“.

Svi programu su besplatni, ali zbog ograničenog broj ljudi koji im smiju prisustvovati obavezno je podizanje besplatnih ulaznica u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca. Dodatni popratni programi održavat će se u Fox Baru i Klubu Prostor.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih bit će u petak, 25. lipnja, u 21 sat koncertom Andreje, Rundeka & Ekipe „Ftičeki“. U koncertnom dijelu programa još će nastupiti Lidija Bajuk i Lea Šprajc (1. srpnja), Dobre vibracije (3. srpnja), J. R. August (8. srpnja) te brojni drugi bendovi, solisti i DJ-evi. Bit će održano i nekoliko kazališnih predstava, a čakovečkoj publici će se predstaviti Glumačka družina Histrion s predstavom „Tajkuni“ (27. lipnja), Kazališna grupa Lectirum s predstavom „Dekorater“ (2. srpnja), Teatar Gavran s predstavom „Savršeni partner“ (4. srpnja), dok će članovi Gradskog kazališta Zorin dom izvesti predstavu „A.jmo P.robat ČEHOV.a“ (9. srpnja).

Preostali dio programa ispunit će filmske večeri, slušaone, izložbe kao i kviz na otvorenom pod nazivom „Čakovec – Grad znanja“ autora i voditelja Roberta Srneca, koji je na rasporedu u četvrtak, 1. srpnja, također u atriju Staroga grada Zrinski.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: osnovnoškolcima na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki osnovnoškolci će i ove ljetne praznike moći provesti aktivno, baveći se sportom. Naime, 18. godinu zaredom Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca domaćini su ljetnog sportskog kampa pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“. Ovih ljetnih praznika učenicima su na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik gradske Zajednice sportskih udruga Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

– Cijela je priča započela s nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta. O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje kampove sufinancira s 80 posto sredstava, a ove godine to iznosi gotovo 105.000 kuna. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo činjenica da se djeca imaju priliku okušati u gotovo svim sportovima koji postoje u gradu, daje dodatnu vrijednost čitavom projektu. S time se složio i predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec.

– Upravo su kampovi u naš klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom – istaknuo je Nemec.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca još od 2005. godine i kroz njih su prošle brojne generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena sudjelovanja na kampovima je 100 kuna za djecu s područja Grada, a 150 kuna za ostale zainteresirane sudionike, bez obzira na broj kampova na koje će djeca dolaziti. Prijavnice za sudjelovanje mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Prvi kampovi započinju već u ponedjeljak, 21. lipnja, i to iz plivanja, kickboxinga i odbojke. Sljedeći tjedan od 28. lipnja do 2. srpnja je pak rezerviran za streličarstvo, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!