Povežite se s nama

Život i društvo

U Općini Petrijanec obnovljeni poljski putovi novom metodom hladne reciklaže

Objavljeno:

- dana

Na području Općine Petrijanec obnovljene su nerazvrstane cesta, odnosno poljski putovi, i to metodom hladne reciklaže “in situ”.

Radove je u četvrtak, 19. svibnja, obišao općinski načelnik Željko Posavec s predstavnikom izvođača radova PZC-a Varaždin Mariom Vdovićem.

Kako je objasnio načelnik Posavec radi se o obnovi nerazvrstanih cesta koje spadaju u kategoriju poljskih puteva.
– Riječ je o prečnim poljskim putevima koji vode na most preko kanala, koji su najprometniji za naše poljoprivrednike – rekao je načelnik te dodao kako vrijednost radova iznosi 623.914,19 kuna, a radove prema natječaju i Zakonu o javnoj nabavi provodi tvrtka PZC i to metodom hladne reciklaže.

– Radi se o tome da iskop tampona koji smo imali dosad na poljskom putu se reciklira bez zagrijavanja i dodaje se cementno vapno tako da imamo gore tvrdu podlogu koja je statički spremna i za mogućnost asfaltiranje u roku od dvije do tri godine. Jako je bitno da na poljskim putovima, pogotovo ovim koji su izrazito prometni, imamo tvrdu podlogu iz jednostavnog razloga, jer se na velikim traktorima događaju okretni momenti te nam nastaju rupe prilikom izlaska iz parcela – pojasnio je načelnik Posavec rekavši da su ti putevi sada i odignuti nešto iznad parcela tako da će voda otjecati na pripremljenu bankinu. Pozvao sumještane da pripaze prilikom obrade poljoprivrednih parcela da ne oštete put.

Dodao je isto tako da će Općina ovaj projekt prijaviti na Javni natječaj kapitalnih pomoći za projekte općina i gradova kojeg je raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.
– Vjerujem da ćemo dobiti određenu subvenciju, odnosno sufinanciranje, s obzirom na to da su radovi skoro pa završili, a isto tako radi se o vrlo kvalitetnom postupku reciklaže i obnove poljskih putova – kazao je načelnik najavivši kako će s projektom nastaviti i sljedećih godina prema prioritetu.

– Rješavat ćemo tri do četiri poljska puta svake godine i na taj način obnoviti cestovnu infrastrukturu koja je prijeko potrebna našim poljoprivrednicima – poručio je načelnik Posavec.

Nešto više o samoj tehnici izvođenja radova rekao je Mario Vdović, član Uprave PZC.
– Riječ je o tehnologiji hladne reciklaže “in situ” koja je u Europi već dugo vremena prepoznata i primjenjivana. Međutim, Općina Petrijanec je prva općina na području Varaždinske županije koja je prepoznala prednosti te tehnologije. U prvom redu, specijalnim strojem, takozvanim reciklerom, uzima se postojeći materijal i dodaje mu se nešto što fali na temelju ispitane konstrukcije, dodaje se cement, eventualno šljunak, to se sve samelje i natrag se ugrađuje u postojeće ceste – objasnio je Vdović osvrnuvši se i na prednosti te tehnologije.

– Kvaliteta izvedenih radova puno je bolja, otpada nema, a vijek trajanja same konstrukcije je duži i uz jednu optimalnu i prihvatljiviju cijenu od tradicionalnog načina izvođenja navedenih radova. Zasad je to samo prepoznala Općina Petrijanec na području Varaždinske županije. Mi već par godina pokušavamo reklamirati tu vrstu izvođenja radova, ali zasada je u Općini Petrijanec prvi puta – zaključio je Vdović.

Život i društvo

DVD Kneginec i varaždinska JVP sudjeluju u osebujnoj izložbi: “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osebujna izložba “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu” bit će otvorena u petak, 8. srpnja, s početkom u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola tesla u Zagrebu.

U stručnoj vatrogasnoj terminologiji, „vatreni zid“ označava strukturu koja ograničava područje širenja požara i smanjuje štetu na građevinama uslijed požara. U kontekstu izložbe, „vatreni zid“ simbolički predstavlja teško propusne strukture koje su ženama priječile ili im otežavale ulazak u svijet vatrogastva.

Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“ – preko ulaska većeg broja žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Muzeja hrvatskog vatrogastva, na izložbi će biti predstavljene i osobne priče i predmeti (odore, oprema, nagrade) suvremenih hrvatskih vatrogaskinja.

Izložba je realizirana u partnerstvu Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva, uz suradnju s hrvatskim vatrogaskinjama i brojnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima…

Iz impresuma izložbe može se iščitati da su njezinu realizaciju između ostalih pomogli DVD Gornji Kneginec, JVP Grada Varaždina i Hrvatski vatrogasni muzej iz Trenkove ulice.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U Radešiću blagoslovljena kapela Alojzija Stepinca i nevine djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO - Brzi mediji

Subotnje je poslijepodne u naselju Radešić, povrh Brezničkog Huma, okupilo nekoliko stotina žitelja ovoga kraja i župljana s područja regije, kako bi prisustvovali blagoslovu novoizgrađene kapele blaženoga Alojzija Stepinca i nevine djece.

Riječ je o sakralnom objektu usred vinograda obitelji Šafran, čiji je utemeljitelj -poduzetnik Stjepan Šafran poslije svete mise izrazio zadovoljstvo da je na zalazu karijere doživio trenutak o kojem je maštao još od mladosti.

– Kapelica se nalazi na čestici i zemljištu u koje su unatrag nekoliko stoljeća pa sve do poslije drugoga Svjetskog rata 1945. godine ukapana nekrštena novorođena djeca. Stoga smo se sada barem simbolično pokojnima odužili posvetivši to područje. Poslije drugoga rata to je zemljište bilo zapušteno a uklonjene su sve oznake i znakovlje groblja te je sve bilo zaraslo u grmlje. Sadnjom vinograda tijekom 2006. godine. Rođena je ideja da se zapušteno groblje očist,i te da na ovome mjestu podignemo kapelicu u čast nevine dječice i na slavu njihovog zaštitnika blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovome od pripreme i izgradnje pa sve do ovoga blagoslovljenog trenutka – rekao je u emotivnom govoru Stjepan Šafran.

Svetu je misu povodom blagoslova kapele blaženog Alojzija Stepinca i nevine djece predvodio biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak.

U misnome je slavlju uz lokalno svećenstvo sudjelovao i varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Pored stotina vjernika i žitelja brezničkohumskoga kraja, svetoj su misi i posvećenju kapele uz obitelji Šafran i Tržec prisustvovali varaždinski župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, načelnici Visokog, Breznice i Huma Dragutin Mateković, Stjepan Krobot i Zoran Hegedić, brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života regije, vatrogasci društava s područja regije uz članove orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Kakva je bila atmosfera pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje