Povežite se s nama

Život i društvo

U školi u Svetom Iliji učenici pjevali “Bratec Martin” na kineskom i japanskom!

Objavljeno:

- dana

Učenici i nastavnici OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija još dugo će pamtiti susret s poznatom književnicom i dramaturginjom Željkom Horvat-Vukelja.

Iz svoje Ljubice Torbić, ljubičaste torbe s mnogo pretinaca, književnica je tijekom susreta izvlačila različite stvarčice o kojima je potom ispričala humoristične, zanimljive i poučne priče u koje je uključivala i učenike. Čast da sudjeluju u Željkinim pričokazima imali su učenici Kaja Milinković, Dona Plantak, Petra Kožul, Tena Horvat, Patrik Đurkas, Marija Žimbrek, Ida Horvatić, Sebastijan Farkaš, Slaven Jurišak i Magdalena Cmrečak.

Osim što je tijekom susreta književnica djeci govorila o važnosti čitanja, zasvirala je svoju usnu harmoniku te ih naučila pjevati pjesmu “Bratec Martin” na hrvatskom, francuskom, njemačkom, engleskom, kineskom i japanskom jeziku.

Na kraju susreta, učenici Ema Kefelja, Eugen Cikač i Matko Horčička zahvalili su književnici na druženju i poklonili joj u ime svih učenika i djelatnika škole primjerak školskog lista Ilek, vrećicu lavande iz školskog lavandika i maramu koju su oslikali članovi sekcije Slikanje na svili. Nadahnuti njezinim igrokazom Reumatični kišobran učenici su književnici poklonili i buket cvijeća opojnih mirisa iz vrta učiteljice Jasenke Minđek te prekrasan kišobran s nazivom škole koji je oslikala učiteljica Mirjana Vrček.

Književni susret organizirala je knjižničarka Tatjana Slunjski u suradnji s učiteljima i djelatnicima Školske knjige.

– U ovoj sam školi provela vrlo ugodne trenutke jednog vedrog, proljetnog dana. Oduševljena sam izgledom škole, ali nadasve djecom koja su na susretu bila zainteresirana, opuštena i suradljiva. Hvala učiteljicama i učitelju, hvala svima! – poručila je na kraju Željka Horvat-Vukelja.

Život i društvo

Provjerili smo kakvo će biti vrijeme tijekom uskrsnog vikenda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred sjeverom Hrvatske je hladniji tjedan nego onaj za nama.

Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a za Varaždin od ponedjeljka, 3. travnja, do petka, 7. travnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci. Navedenih dana najviša dnevna temperatura bit će 9 °C. Prema vikendu noćna pada ispod nule, pa se sa srijede na četvrtak očekuje i -3 °C.

Tijekom Velike subote uglavnom će padati kiša, na Uskrs će biti oblačno s malo kiše u večernji satima, a najkišovitiji bi trebao biti Uskrsni ponedjeljak. Ipak, tijekom uskrsnog vikenda trebalo bi biti koji stupanj više nego tijekom tjedna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Uskrs u varaždinskoj katedrali će se slavit sveta misa na engleskom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedjeljom Muke Gospodnje, Cvjetnicom, kršćani ulaze u Veliki ili Sveti tjedan, kada Crkva slavi središnja otajstva svoje vjere – Kristovo djelo otkupljenja u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu svete mise su u varaždinskoj katedrali po redovitom rasporedu, u 7.30, 9.00 i 18.00 sati, objavila je Varaždinska biskupija.

Na Veliki četvrtak 6. travnja, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će sa svojim biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.
U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Otajstva biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti.

Na Veliki petak, 7. travnja spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu 8. travnja dolazimo pokloniti se Kristovom tijelu u grobu, Crkva čitav dan razmatra muku i smrt našega Otkupitelja. Isusov grob moći ćete pohoditi tijekom čitavog dana od 7.30 sati.
Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljom rasporedu: u 7.30, 9.00, 11.00 i 18.00 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš.
Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9.00 sati.

Tijekom Velikog tjedna u varaždinskoj katedrali prilika za slavlje sakramenta pomirenja (ispovijedi).
Prilika za uskrsnu svetu ispovijed u varaždinskoj stolnici kroz Veliki tjedan je po sljedećem rasporedu:

od Cvjetnice do Velike srijede
7.30 – 12 sati i 16 – 19 sati

Veliki četvrtak
7.30 – 9 sati i 16 – 19 sati

Veliki petak i Velika subota
7.30 – 12 sati

Na Uskrs, 9. travnja, u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo slavit će se sveta misa na engleskom jeziku u 16 sati.
Prilika za svetu ispovijed na engleskom jeziku bit će u varaždinskoj katedrali na Veliku subotu, 8. travnja, u 11 sati.

– Pozivamo sve ljude iz dalekih zemalja koji rade i žive u Varaždinu i okolici da zajedno proslave Uskrs. Poznajete li u svojoj sredini vjernike iz Filipina, Indije ili drugih zemalja koji se žele ispovijedi i slaviti na Uskrs svetu misu na engleskom jeziku – istaknuli su u Varaždinskoj biskupiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje