Povežite se s nama

Kultura

U palači Sermage i Galeriji „Zlati ajngel“ izložba Lea Vukelića „Tamo preko“

Objavljeno:

- dana

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ nastavlja se izložbom Lea Vukelića naziva „Tamo preko“, koja se otvara u sklopu „Srijede u Muzeju“ 4. svibnja.

Otvorenje započinje u 19 sati u palači Sermage GMV-a, a nastavlja se u Galeriji „Zlati ajngel“.

O izložbi

U predgovoru kataloga povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar naveo je: „Naslov „Tamo preko“ sugerira onu drugu stranu, drugi pogled i drugi sadržaj. Svojom razdjelnicom upisuje nešto drugačije, neočekivano i pod tenzijom. U svakodnevnom jeziku fraza ‘tamo preko’ koristi se za potencijalnu ili stvarnu tranziciju preko granice, rijeke, zida, ulice ili neke međe, no svakako otvara prostor kretanju ili namjeri, očekivanom ili neočekivanom obratu, drugom sadržaju i stvaranju međuprostora kao što je hodnik ili neki koridor (ničija zemlja). A „Ničija zemlja“ odiše neizvjesnošću. Različite kulture, narodi, politička uvjerenja, epidemijske mjere ili vjerske netrpeljivosti odvojene su fizičkim, ili samo zamišljenim granicama, ali i međuprostorom Ničije zemlje.“

O autoru

Leo Vukelić (r. 1972., Zagreb) studira elektrotehniku, pa slikarstvo na ALU Zagreb (1996. – 2000.), a zatim kiparstvo/slobodne umjetnosti na Kunstakademie Düsseldorf (2000. – 2004.).

Profesionalni život mu je odredio rad u kazalištu – kreativni, organizacijski, pedagoški i aktivacijski. Kao voditelj Dječjega kazališta Dubrava osmislio je međunarodnu manifestaciju Noć kazališta, koje je i jedan od pokretača.

Izlagao je na 30-ak samostalnih i 60-ak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj je rad višestruko nagrađivan. U Varaždinu izlaže radove u medijima 3D printanih skulptura, fotografije, videoradova i prostornih instalacija.

Izložba je postavljena za razgled do 22. svibnja ove godine.

Kultura

U srijedu na Kazališnom trgu koncert izraelske grupe marokanskih korijena Sfatayim

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 6. srpnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta na Kazališnom trgu u Varaždinu koncert će održati grupa Sfatayim.

– Grupa Sfatayim aktivna je već dugo vremena i zadovoljstvo nam je što ih možemo ugostiti u Hrvatskoj, u Varaždinu. Ovaj projekt, u suorganizaciji veleposlanstva Države Izrael i veleposlanstva Kraljevine Maroko ima veliki značaj za sve nas, a posebno kad u obzir uzmemo povijesne odnose između tih dvaju država i njihovu nesalomljivu sponu – zajednicu marokanskih Židova – poručuju organizatori.

Članovi Sfatayima su Izraelci s korijenima iz Maroka, a njihov identitet vidljiv je i u imenu grupe – Sfatayim, naime, ima dvostruko značenje na hebrejskom te može značiti i ‘usta’ i ‘jezik’, što je i prikladno ime za grupu koja svojim ustima i svojim jedinstvenim marokanskim jezikom priča jedinstvenu glazbenu priču, u kojoj kombinira izraelske i marokanske utjecaje te čuva i dijeli svoju specifičnu kulturu, što je zaista senzacionalan pothvat.

Koncert organizira Koncertni ured u Varaždinu, ulaz se ne naplaćuje, a u slučaju kiše ili nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncert se otkazuje.

Nastavite čitati

Kultura

Od ponedjeljka, 4. srpnja, ljetno radno vrijeme varaždinske Gradske knjižnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Arhiva RT

Gradska knjižnica i čitaonica „Metel Ožegović“ Varaždin od danas, 4. srpnja, prelazi na ljetno radno vrijeme. Ljetno radno vrijeme Knjižnice trajat će do 3. rujna.

Svi Odjeli Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin rade prema sljedećem ljetnom radnom vremenu:

Ponedjeljak – utorak: 14 – 20 sati

Srijeda, četvrtak, petak: 7:30 – 14 sati

Subota: 7:30 – 12 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje