U petak, 7. lipnja, u organizaciji Županijske bolnice Čakovec i Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, održani su 5. Dani bolničke prehrane.

Riječ je o stručno-znanstvenom skupu za nutricioniste/dijetetičare, liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike uključene u skrb o edukaciji i prehrani bolesnika. Predavanja i radionice održani su u Scheierovoj zgradi i Županijskoj bolnici Čakovec, a ovogodišnja tema bila je šećerna bolest.

Dani bolničke prehrane tradicionalno se održavaju od 2011. godine, s ciljem primjene znanstvenih i stručnih saznanja u području dijetetike. Prvi Dani bolničke prehrane održavali su se u Slavonskom Brodu, drugi i treći bili su u Zagrebu, dok su četvrti održani u Rijeci.

– Na Danima bolničke prehrane želi se istaknuti važnost prehrane u bolnicama i pokazati da znanstvena zajednica medicinskom nutritivnom terapijom, znanstveno je dokazano, bolesnicima može pomoći u bržem oporavku, skraćivanju vremena ležanja u bolnicama, a isto tako, pacijentima možemo pomoći sa svojim određenim savjetima i konzultacijama u sprečavanju komplikacija ili prevenciji bolesti – rekla je mag. spec. Eva Pavić, dipl. ing. preh. teh., predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te voditeljica prehrane i dijetetike u KBC-u Zagreb.

Tema: dijabetes

Na predavanjima je sudjelovalo 15 stručnih predavača, a program je tematski bio podijeljen na tri dijela. Prvi dio obuhvatio je liječenje, o kojem su govorili eminentni hrvatski liječnici koji se bave šećernom bolešću. U drugome dijelu govorilo se o prehrani, a treći dio su činile radionice u kojima su praktično prikazane najnovije smjernice svih relevantnih društava koja se bave šećernom bolesti. To je uvod, rekla je predsjednica HDND-a, u ono što će biti napravljeno do sljedećih Dana bolničke prehrane, a to su hrvatske smjernice za prehranu bolesnika sa šećernom bolesti; gestacijskim dijabetesom, dijabetesom tipa 1, dijabetesom kod odraslih i predijabetesom. Mag. spec. Eva Pavić osvrnula se i na porast broja oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj.

– Šećerna bolest je u neizmjernom porastu. Razlozi su starenje populacije, ali i činjenica da je Hrvatska u vrlo negativnom skoru porasta pretilosti kod odraslih, a pogotovo kod djece, budući da je šećerna bolest usko vezana uz pretilost i promjenu načina života. Zaista želimo potaknuti sve u zajednici da razmišljaju i promišljaju o toj bolesti jer se ona u 80 posto slučajeva može spriječiti pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću – istaknula je.

Učinkovitost skupova

Predsjednica HDND-a napomenula je i da su svi dosadašnji Dani bolničke prehrane donijeli određene konsenzuse:

– U suradnji s Ministarstvom zdravstva 2011. godine napravili smo vodič dobrih higijenskih praksi koji je potom uveden u sve bolnice. 2014. godine osnovano je Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, dok je 2015. godine donesen standard za prehranu bolesnika jedinstvenu u cijeloj Hrvatskoj. Još 2016., odnosno 2017. godine, smo putem HZZO-a dobili DTP postupak o naplati nutricionističkih i dijetetičkih usluga, a prošle smo godine ušli u kategoriju zdravstvenih radnika.

Komentari

Komentara