Povežite se s nama

Međimurje

U Scheierovoj zgradi i ŽB Čakovec održani 5. Dani bolničke prehrane na temu šećerne bolesti

Objavljeno:

- dana

U petak, 7. lipnja, u organizaciji Županijske bolnice Čakovec i Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, održani su 5. Dani bolničke prehrane.

Riječ je o stručno-znanstvenom skupu za nutricioniste/dijetetičare, liječnike, medicinske sestre i ostale zdravstvene djelatnike uključene u skrb o edukaciji i prehrani bolesnika. Predavanja i radionice održani su u Scheierovoj zgradi i Županijskoj bolnici Čakovec, a ovogodišnja tema bila je šećerna bolest.

Dani bolničke prehrane tradicionalno se održavaju od 2011. godine, s ciljem primjene znanstvenih i stručnih saznanja u području dijetetike. Prvi Dani bolničke prehrane održavali su se u Slavonskom Brodu, drugi i treći bili su u Zagrebu, dok su četvrti održani u Rijeci.

– Na Danima bolničke prehrane želi se istaknuti važnost prehrane u bolnicama i pokazati da znanstvena zajednica medicinskom nutritivnom terapijom, znanstveno je dokazano, bolesnicima može pomoći u bržem oporavku, skraćivanju vremena ležanja u bolnicama, a isto tako, pacijentima možemo pomoći sa svojim određenim savjetima i konzultacijama u sprečavanju komplikacija ili prevenciji bolesti – rekla je mag. spec. Eva Pavić, dipl. ing. preh. teh., predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te voditeljica prehrane i dijetetike u KBC-u Zagreb.

Tema: dijabetes

Na predavanjima je sudjelovalo 15 stručnih predavača, a program je tematski bio podijeljen na tri dijela. Prvi dio obuhvatio je liječenje, o kojem su govorili eminentni hrvatski liječnici koji se bave šećernom bolešću. U drugome dijelu govorilo se o prehrani, a treći dio su činile radionice u kojima su praktično prikazane najnovije smjernice svih relevantnih društava koja se bave šećernom bolesti. To je uvod, rekla je predsjednica HDND-a, u ono što će biti napravljeno do sljedećih Dana bolničke prehrane, a to su hrvatske smjernice za prehranu bolesnika sa šećernom bolesti; gestacijskim dijabetesom, dijabetesom tipa 1, dijabetesom kod odraslih i predijabetesom. Mag. spec. Eva Pavić osvrnula se i na porast broja oboljelih od šećerne bolesti u Hrvatskoj.

– Šećerna bolest je u neizmjernom porastu. Razlozi su starenje populacije, ali i činjenica da je Hrvatska u vrlo negativnom skoru porasta pretilosti kod odraslih, a pogotovo kod djece, budući da je šećerna bolest usko vezana uz pretilost i promjenu načina života. Zaista želimo potaknuti sve u zajednici da razmišljaju i promišljaju o toj bolesti jer se ona u 80 posto slučajeva može spriječiti pravilnom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću – istaknula je.

Učinkovitost skupova

Predsjednica HDND-a napomenula je i da su svi dosadašnji Dani bolničke prehrane donijeli određene konsenzuse:

– U suradnji s Ministarstvom zdravstva 2011. godine napravili smo vodič dobrih higijenskih praksi koji je potom uveden u sve bolnice. 2014. godine osnovano je Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, dok je 2015. godine donesen standard za prehranu bolesnika jedinstvenu u cijeloj Hrvatskoj. Još 2016., odnosno 2017. godine, smo putem HZZO-a dobili DTP postupak o naplati nutricionističkih i dijetetičkih usluga, a prošle smo godine ušli u kategoriju zdravstvenih radnika.

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!