Povežite se s nama

Međimurje

U Udruzi umirovljenika Dekanovec otvorili vlastitu knjižnicu, posudbe ‘na povjerenje’

Objavljeno:

- dana

Članstvo Udruge umirovljenika Dekanovec izrazito je aktivno. Predvođeni entuzijastičnim umirovljenim učiteljem Josipom Globarom, iako postoje tek dvije i pol godine, inicijatori su raznih akcija kojima žele uljepšati i poboljšati svoje maleno mjesto, ali i okolicu.

Tako su nedavno službeno otvorili i biblioteku, odnosno knjižnicu Udruge. Još smo lani pisali kako su dobili donaciju od gotovo dviju tona knjiga, raznih naslova na više europskih jezika.

– Najprije smo mislili knjige razdijeliti mještanima, no onda nam je na pamet pala bolja ideja: kako je 2021. godina proglašena Godinom čitanja, u prostorima Udruge osnovali smo neformalnu knjižnicu pa će tako svatko moći posuditi i koristiti ono što želi.

Predsjednik Udruge umirovljenika Dekanovec, Josip Globar

Korištenje je besplatno, nema članarine, a svatko će posuđene knjige vraćati po svojoj savjesti. Za donirane police zahvaljujem tvrtki Sobočan interijeri – kaže Globar, inače nekadašnji ravnatelj Osnovne škole Podturen, koji je mirovinu dočekao na poziciji učitelja u Područnoj školi Novakovec.

Dobra volja

Zanimljivo je da dekanovska Udruga prima članstvo iz svih dobnih skupina – ne trebate biti umirovljenik kako biste se zajedno družili.

– Važno je samo da član ili članica sa sobom donesu dobru volju! – objašnjavaju iz Udruge. Njihov je logo ljiljan, simbol besmrtnosti i svetog Antuna, koji je zaštitnikom Župe Dekanovec. U prostorijama koje su dobili na raspolaganje imaju sve potrebno za viseću kuglanu, stolni tenis, kartaške igre ili pikado, što su im omiljeni hobiji.

Među knjigama koje su im donirane bilo je mnogobrojnih zanimljivih naslova. Jedan koji nam je “uhvatio” oko jest “Das harte Geschlecht”, odnosno “Jači spol” nacista Willa Vespera, koji je jedan od najzaslužnijih za provođenje cenzure u Trećemu Reichu. Najstariji naslov koji su pak dobili potječe čak iz 1909. godine – to je “Katolička školska Bilbija” Jakoba Eckera na njemačkome jeziku. Otisnuta je u Minhenu.

Dobre ideje

Ne sumnjamo da će svatko među ponuđenim naslovima pronaći nešto za sebe. Od knjiga koje su dobili donacijom, Udruga je tristotinjak poklonila srpskoj zajednici sa sjedištem u Varaždinu, stotinjak je otišlo za etno zbirku u Donjem Vidovcu, 70-ak štovateljima lika i djela Josipa Broza Tita, isto toliko u Knjižnicu i čitaonicu “Nikola Zrinski” u Čakovcu, 40-ak mađarskoj zajednici u Zagrebu, a još 20-ak u Osnovnu školu Podturen.

Globar za kraj dodaje da imaju puno dobrih ideja za još bolju kvalitetu života svih mještana Dekanovca, ali i okolnih naselja.

Međimurje

Otvoren novi cestovni most u Maloj Subotici prema Belici za veću sigurnost pješaka i biciklista

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Blizanke Lucija i Julija Kovačić rezanjem vrpce simbolično su označile otvorenje novog cestovnog mosta u Maloj Subotici prema Belici vrijednog dva milijuna kuna. Novi most u velikoj će mjeri povećati sigurnost svih sudionika u prometu, a posebno pješaka i biciklista. S obzirom na dimenzije mosta koji je 22 metara dugačak te ima kolnik širok šest metara i obostrane staze širine dva metra, u velikoj će se mjeri poboljšati i prometna protočnost.

Nakon što je prije manje od mjesec dana u Svetom Martinu na Muri otvoren novi kružni tok u centru naselja, ovo je drugi veliki projekt u cestovnoj infrastrukturi kojeg je uspješno realizirala Županijska uprava za ceste Međimurske županije.

– Sam projekt tehnički je bio iznimno zahtjevan jer je bilo potrebno izmjestiti postojeći vodovod, plinske i telekomunikacijske instalacije te srušiti stari most koji istovremeno nije propuštao promet u oba pravca. U realizaciju su se uključile i Međimurske vode, Međimurje plin, Hrvatske vode, dok je izgradnju novog mosta odradila tvrtka Geotehnika – objasnila je ravnateljica ŽUC-a Međimurske županije Đurđica Hamer.

Uz ŽUC novac za novi cestovni most osigurala je i Općina Mala Subotica čiji je načelnik Valentino Škvorc izrazio zadovoljstvo što je projekt uspješno završen na korist stanovnika Međimurske županije koji koriste ovaj prometni pravac.

– Svi putevi vode u Belicu – nadovezao se načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi s obzirom da novoizgrađeni most spaja dvije općine i predstavlja „žilu kucavicu“ između Male Subotice i Belice.

– Županijska uprava za ceste nastavlja s rekonstrukcijom, izgradnjom i obnovom naših prometnica, a nakon kružnog toka u Svetom Martinu na Muri i ovog mosta u Maloj Subotici, pri završetku je biciklistička staza koja povezuje Mursko Središće i Peklenicu čije je vrijednost 1,6 milijuna kuna. Također, u tijeku je i izgradnja biciklističke staze vrijedne 1,1 milijuna kuna na dionici Gornji Kraljevec – Remis – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Obilježen Dan Grada Preloga, prečasnom Antunu Hoblaju titula počasnoga građanina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio VIPRO

Nizom događanja obilježen je Dan Grada Preloga. U utorak, 6. prosinca, u prijepodnevnim satima obiđena su neka od gradilišta na području Preloga: Ulica Ivana Meštrovića, područje Aglomeracije Donja Dubrava, Marina Prelog, a otvorena je i integrirana sunčana elektrana na zgradi Dječjeg vrtića „Fijolica“.

U Župnoj crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici. Upaljene su svijeće i položeni vijenci ispred središnjeg križa na groblju u Prelogu te kod Spomen ploče znamenitim Hrvatima priločke župe. Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu otkriven je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U popodnevnim satima održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Preloga koju je  prigodnim riječima otvorio Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća. Među brojnim uzvanicima bili su izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, zamjenik međimurskog župana Josip Grivec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, savjetnik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO-a Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora Miljenko Šimpraga, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić te brojni drugi gradonačelnici i načelnici. Sve njih u govoru je pozdravio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

– Dobro došli u Prelog, grad koji ove godine obilježava 758 godina od svog prvog spominjanja, kao i 25 godina da je Sabor dodijelio Prelogu status grada. Svih tih godina Prelog je bio i ostao sjedište ovog kraja, donjeg dijela Međimurja. Ne silom, bahatošću i arogancijom već poniznošću, prijateljstvom i otvorenošću prema svima koji dolaze u naš grad. Razvoj grada u posljednjih 25 godina je zaista ubrzan. O tome govore brojke, veličina našeg proračuna, broj zaposlenih u Prelogu… Kraj godine je prilika da nabrojimo one najvažnije stvari, ali i meni prilika da zahvalim svima koji mi pomažu u vođenju Grada Preloga i služenju svim njegovim stanovnicima. Jer upravo to je i moja želja. Služiti, biti na usluzi, pomoći svakom građaninu. Ne uspijevam uvijek u tome, ali moja vrata i vrata gradske Uprave u svakom su trenutku otvorena za svakog našeg stanovnika i njegove probleme – poručio je gradonačelnik Kolarek.

Tom su prigodom dodijeljena i javna priznanja za 2022. godinu. Počasnim građaninom Grada Preloga proglašen je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe sv. Jakoba ap. st. iz Preloga. Grb Grada Preloga primili su: Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“, Gradsko komunalno poduzeće Pre-kom iz Preloga i Franjo Ružman iz Preloga.

Ove su godine plaketama Grada Preloga nagrađeni: Mješoviti pjevački zbor „Prijatelji sv. Roka“ iz Draškovca, veterani sastav Nogometnog kluba Naprijed iz Cirkovljana, Mario Blažeka iz Čehovca , Miljenko Krušelj iz Preloga i Marijan Malek iz Čehovca. Nagrade su laureatima predali predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan.

U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mlade glazbenice Paola Novak i Martina Sabljak te Pjevački zbor Grada Preloga, a program je vodio Željko Sokač. Također, u programu su sudjelovali i članovi Zrinske garde Čakovec te Kulturne udruge „Seljačka sloga“ Prelog. Sve aktivnosti i događanja u gradu tijekom 2022. godine prikazane su u „Priločkom dnevniku“ kojeg je pripremio Studio Vipro.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje