Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždin pozvani MUP i DORH: procurili dokazi o namještanju natječaja u četiri kluba

Objavljeno:

- dana

NOVA AFERA

Je li u slučaju dodjele poslova za izradu projekata za obnovu nogometnih igrališta u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu bilo dogovora između Euro Consultinga, tvrtke u vlasništvu člana HNS-a, te zaposlenika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina i Grada Varaždina, a s ciljem izvlačenja novca iz gradskog proračuna? 

Euro Consulting je s četiri nogometna kluba – NK Varteks, NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvica Gojanec – ugovorio pripremu projekata za prijavu na EU fondove vrijednu 300.000 kuna s PDV-om. 

Ugovor o cesiji potpisali su 6. prosinca, a ubrzo nakon toga Zajednica športskih udruga Grada Varaždina uplatila im je polovicu ugovorenog novca.

Izigrava se nabava

Da je cijeli taj postupak vjerojatno namješten, u javnost je izašlo prošlog tjedna, i to nakon što je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić u srijedu na sjednici Gradskog vijeća pozvao policiju i DORH da sve istraže. Slučaj je usporedio s onim Tomislava Sauche, bivšeg šefa Ureda predsjednika Vlade, koji je završio u pritvoru zbog optužbi da je putem lažiranih putnih naloga utajio oko pola milijuna kuna.

“HNS-ovoj podružnici za četiri copy-paste projekta 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna”

– U Varaždinu niču primjeri korupcije i oštećenja proračuna, a primjer je izrada projekata za adaptaciju sportskih terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu. Problematično je što taj posao nije povjeren gradskim tvrtkama, Razvojnoj agenciji Sjever – DAN ili Tehnološkom parku, nego HNS-ovoj podružnici koja će za četiri copy-paste projekta dobiti 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna. Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, a iz nje je vidljivo kako se izigrava javna nabava. Pozivam MUP i DORH da reagiraju na cijeli slučaj – istaknuo je Bunić.

Nakon dva dana u javnost je “procurila” dokumentacija, prepiska putem e-mailova koja otkriva da natječaje zapravo i nisu pripremali klubovi, nego – Euro Consulting. Privatna tvrtka im je slala čak i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda, ali i ponude drugih dviju tvrtki koje su se s njima navodno natjecale za posao!

Sve je počelo u listopadu. Svega dva dana nakon što je Zajednica športskih udruga donijela odluku o sufinanciranju, iz Euro Consultinga u četiri kluba šalju popis tvrtki koje bi trebali pozvati da pošalju ponude (uz Euro Consulting, to su: Intellectus PM, Logička matrica, Zelena gradnja, Neimar i IPC-inženjering). Rok za dostavu ponuda bio je 17. listopada. Toga dana u 15.30 sati tajnica Euro Consultinga Martina Špirelja klubovima šalje gotove, napisane odluke o odabiru ponuditelja, a uz njih i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda!

Međutim, tu priča ne završava, nego poprima još gore razmjere. Gotovo mjesec dana kasnije, 10. studenoga, iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail u kojemu navode da stare ponude trebaju baciti, a u privitku im šalju novi Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda! U Zapisniku ostaje datum 17. listopada, ali se mijenjaju cijene – ponuda Euro Consultinga je sa 112.500 kuna spuštena na 75.000 kuna.

”Bez dogovora“

Je li sve bilo unaprijed dogovoreno i kako je moguće da su iz Euro Consultinga u klubove stigli čak i zapisnici? 
– Ništa nije bilo dogovarano od moje strane i strane Euro Consultinga. Operativno nisam sudjelovao u ovom postupku, a koliko imam informacija i koliko sam upoznat s cijelim projektom, moje djelatnike su iz klubova zamolili za pomoć i zato su im poslali prijedlog tvrtki koje bi mogli pozvati da pošalju ponude. Kada smo od strane klubova primili zahtjev za podnošenje ponuda, podnijeli smo ponudu, te nakon što su klubovi utvrdili da smo mi najjeftiniji, poslani su i predlošci zapisnika, jer dosad nisu provodili natječaje – rekao nam je Nikola Kučiš.

Zanimalo je nas zašto su nakon gotovo mjesec dana smanjili cijenu i potom novi zapisnik sa starim datumom proslijedili u klubove? 
– Od svojih djelatnika sam dobio informaciju da se na sastanku sa Zajednicom športskih udruga utvrdilo da jedna od četiri stavke ponude nije primjenjiva te da je potrebno uklanjanje te stavke, a upravo to je razlog zbog čega su se ponude mijenjale – kaže Kučiš, koji tvrdi da operativno nije provodio cijeli postupak te da do prošlog tjedna nije znao za nastalu korespondenciju.

NATJEČAJ ZAVRŠIO, PONUDA PREPRAVLJENA

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, koji je klubovima poslan iz Euro Consultinga, sastavljen je 17. listopada. Međutim, 10. studenoga iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail s uputom da stare ponude bace, a u privitku šalju novi Zapisnik. Datum ostaje 17. listopada, ali je ponuda Euro Consultinga sa 112.500 kuna, spuštena na 75.000 kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Pregovori završili: 30 milijuna kuna uštede na zakupu Arene Varaždin do isteka JPP-a 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici održan je sastanak gradonačelnika Neven Bosilja i njegovog zamjenika Miroslava Markovića s Christianom Schrödlom, članom uprave Max Bögl – Tehnobeton d.o.o.

Tema sastanka bila je realizacija aneksa Ugovora o Javno-privatnom partnerstvu (JPP) tj. smanjenje zakupnine za Gradsku sportsku dvoranu Arenu Varaždin.

-Uz smanjenje zakupnine koje je stupilo na snagu s računom za srpanj 2022. razgovaralo se i o modelu ulaganja u dva preostala prazna prostora u Areni Varaždin kako bi se i oni priveli svrsi te o aktualnoj energetskoj krizi i mogućnostima zajedničkog ulaganja u izgradnju solarne elektrane na krovu Arene kao i o mogućnosti izgradnje toplovoda od energane koja se nalazi u blizini. S obzirom na pravnu kompleksnost JPP-a te mogućnosti će provjeriti pravne službe svih partnera u JPP-u  – javljaju iz Grada Varaždina.

Gradonačelnik Bosilj istaknuo je dobru suradnju između Grada i Upravitelja Arene Varaždin te  da, za razliku od nekih drugih dvorana izgrađenih po JPP modelu, Arena Varaždin posluje pozitivno zahvaljujući dobrom upravljanju njemačkog partnera Max Bögl – Tehnobeton d.o.o. i njihovog upravitelja Nevena Buljana.

Christian Schrödl je također izrazio zadovoljstvo suradnjom i ocijenio da je došlo do značajnog poboljšanja u komunikaciji s gradskom upravom te da se radi na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

-S druge strane, važno je naglasiti da je ova gradska uprava je napravila ono što su propustile prethodne gradske uprave – mirno je riješila jednostrani prekid plaćanja najma  i u isto vrijeme pokrenula i dovršila pregovore o smanjenju najamnine uslijed ukidanja određenih standarda kvalitete dogovorenih početnim ugovorom iz 2007. Time je mjesečno uštedjela gradskom i državnom proračunu 246.656,24 kn što u slijedećih 10 godina do kraja Ugovora znači uštedu od minimalno 29.598.748,80 kn milijuna kuna – ističu u Gradu.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Zvjezdana Pofuk iz Ivanca u 24 godine otkako ima vozačku nije napravila ni jedan prometni prekršaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tijekom noći sa subote na nedjelju, 24./25. rujna, policijski službenici Policijske uprave varaždinske proveli su u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave međimurske, operativnu akciju „Alkohol“.

Za vrijeme provođenja akcije ukupno je alkotestirano 85 vozača kojom prilikom su utvrđena 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, i 17 ostalih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Za vrijeme provođenja akcije u vožnji pod utjecajem alkohola svi vozači zatečeni  su prilikom upravljanja osobnim automobilom.

Najviša koncentracija alkohola utvrđena je kod vozača osobnog automobila starosti 25 godina, a iznosi 2,23 promila, a on zatečen u subotu, 25. rujna u 00.45 sati u mjestu Sudovčina. Tijekom akcije u vožnji pod utjecajem alkohola zatečene su i tri ženske osobe.

– Svi zatečeni vozači u vožnji pod utjecajem alkohola su isključeni iz prometa, dok  su 3 vozača osobnog automobila radi postojanja opravdane bojazni daljnjeg činjenja prekršaja privedeni u Policijske postaje i smješteni u posebnu prostoriju za zadržavanje, dok uhićenih vozača nije bilo – ističu

Također, tijekom provođenja akcije, jedna uzorna vozačica Zvjezdana Pofuk u gradu Ivancu darivana je od PU varaždinske prigodnim poklon paketom pribavljenim iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa.

Kod navedene vozačice prilikom nadzora nije utvrđena prisutnost alkohola u organizmu, te u 24 godine otkad posjeduje vozačku dozvolu nije evidentirana kao počiniteljica prometnih prekršaja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje