Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždin pozvani MUP i DORH: procurili dokazi o namještanju natječaja u četiri kluba

Objavljeno:

- dana

NOVA AFERA

Je li u slučaju dodjele poslova za izradu projekata za obnovu nogometnih igrališta u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu bilo dogovora između Euro Consultinga, tvrtke u vlasništvu člana HNS-a, te zaposlenika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina i Grada Varaždina, a s ciljem izvlačenja novca iz gradskog proračuna? 

Euro Consulting je s četiri nogometna kluba – NK Varteks, NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvica Gojanec – ugovorio pripremu projekata za prijavu na EU fondove vrijednu 300.000 kuna s PDV-om. 

Ugovor o cesiji potpisali su 6. prosinca, a ubrzo nakon toga Zajednica športskih udruga Grada Varaždina uplatila im je polovicu ugovorenog novca.

Izigrava se nabava

Da je cijeli taj postupak vjerojatno namješten, u javnost je izašlo prošlog tjedna, i to nakon što je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić u srijedu na sjednici Gradskog vijeća pozvao policiju i DORH da sve istraže. Slučaj je usporedio s onim Tomislava Sauche, bivšeg šefa Ureda predsjednika Vlade, koji je završio u pritvoru zbog optužbi da je putem lažiranih putnih naloga utajio oko pola milijuna kuna.

“HNS-ovoj podružnici za četiri copy-paste projekta 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna”

– U Varaždinu niču primjeri korupcije i oštećenja proračuna, a primjer je izrada projekata za adaptaciju sportskih terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu. Problematično je što taj posao nije povjeren gradskim tvrtkama, Razvojnoj agenciji Sjever – DAN ili Tehnološkom parku, nego HNS-ovoj podružnici koja će za četiri copy-paste projekta dobiti 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna. Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, a iz nje je vidljivo kako se izigrava javna nabava. Pozivam MUP i DORH da reagiraju na cijeli slučaj – istaknuo je Bunić.

Nakon dva dana u javnost je “procurila” dokumentacija, prepiska putem e-mailova koja otkriva da natječaje zapravo i nisu pripremali klubovi, nego – Euro Consulting. Privatna tvrtka im je slala čak i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda, ali i ponude drugih dviju tvrtki koje su se s njima navodno natjecale za posao!

Sve je počelo u listopadu. Svega dva dana nakon što je Zajednica športskih udruga donijela odluku o sufinanciranju, iz Euro Consultinga u četiri kluba šalju popis tvrtki koje bi trebali pozvati da pošalju ponude (uz Euro Consulting, to su: Intellectus PM, Logička matrica, Zelena gradnja, Neimar i IPC-inženjering). Rok za dostavu ponuda bio je 17. listopada. Toga dana u 15.30 sati tajnica Euro Consultinga Martina Špirelja klubovima šalje gotove, napisane odluke o odabiru ponuditelja, a uz njih i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda!

Međutim, tu priča ne završava, nego poprima još gore razmjere. Gotovo mjesec dana kasnije, 10. studenoga, iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail u kojemu navode da stare ponude trebaju baciti, a u privitku im šalju novi Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda! U Zapisniku ostaje datum 17. listopada, ali se mijenjaju cijene – ponuda Euro Consultinga je sa 112.500 kuna spuštena na 75.000 kuna.

”Bez dogovora“

Je li sve bilo unaprijed dogovoreno i kako je moguće da su iz Euro Consultinga u klubove stigli čak i zapisnici? 
– Ništa nije bilo dogovarano od moje strane i strane Euro Consultinga. Operativno nisam sudjelovao u ovom postupku, a koliko imam informacija i koliko sam upoznat s cijelim projektom, moje djelatnike su iz klubova zamolili za pomoć i zato su im poslali prijedlog tvrtki koje bi mogli pozvati da pošalju ponude. Kada smo od strane klubova primili zahtjev za podnošenje ponuda, podnijeli smo ponudu, te nakon što su klubovi utvrdili da smo mi najjeftiniji, poslani su i predlošci zapisnika, jer dosad nisu provodili natječaje – rekao nam je Nikola Kučiš.

Zanimalo je nas zašto su nakon gotovo mjesec dana smanjili cijenu i potom novi zapisnik sa starim datumom proslijedili u klubove? 
– Od svojih djelatnika sam dobio informaciju da se na sastanku sa Zajednicom športskih udruga utvrdilo da jedna od četiri stavke ponude nije primjenjiva te da je potrebno uklanjanje te stavke, a upravo to je razlog zbog čega su se ponude mijenjale – kaže Kučiš, koji tvrdi da operativno nije provodio cijeli postupak te da do prošlog tjedna nije znao za nastalu korespondenciju.

NATJEČAJ ZAVRŠIO, PONUDA PREPRAVLJENA

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, koji je klubovima poslan iz Euro Consultinga, sastavljen je 17. listopada. Međutim, 10. studenoga iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail s uputom da stare ponude bace, a u privitku šalju novi Zapisnik. Datum ostaje 17. listopada, ali je ponuda Euro Consultinga sa 112.500 kuna, spuštena na 75.000 kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Za kaznena djela na štetu novinara u obavljanju radnih zadaća, do 5 godina zatvora!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak , 22. rujna u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je, zajedno s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvojem Zovkom te predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Majom Sever, potpisao Sporazum o suradnji te dva prateća protokola.

Riječ je o protokolu o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti te protokolu o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća.

Također, potpisivanju je iz Ministarstva kulture i medija prisustvovala ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija, Jasna Vaniček-Fila, ujedno i nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu medijskih djelatnika.  

Naime, radi se o implementaciji Preporuke Europske komisije od 16. rujna 2021. o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanja položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u Europskoj uniji.

Navedena Preporuka podsjeća da države članice Europske unije poštuju slobodu i pluralizam medija, uključujući slobodu mišljenja te primanja i širenja informacija i ideja bez uplitanja tijela javne vlasti,     da se prostor Europske unije smatra jednim od najsigurnijih prostora za novinare i druge medijske djelatnike, ali i da u izgradnji otpornijih demokracija u cijeloj Europskoj uniji značajnu ulogu imaju neovisni i pluralistički mediji.

Oni građanima omogućavaju donošenje informirane odluke i sudjeluju u borbi protiv dezinformacija,  ali se želi poduzeti još više u pogledu zaštite, sigurnosti i jačanja novinara i drugih medijskih djelatnika, a sve kako bi se osiguralo i očuvalo poticajno okruženje za novinare i druge medijske djelatnike.

Tom je prilikom ministar Božinović istaknuo kako se policija obvezuje kontinuirano planirati i poduzimati neophodne aktivnosti za siguran i neometan rad medijskih djelatnika:

– Ova prateća dva protokola pobliže definiraju, odnosno razrađuju – svaki zasebno – postupanje policijskih službenika i medijskih djelatnika na javnim okupljanjima za koja postoji interes javnosti, odnosno u drugom je slučaju pobliže definirano postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća, a s ciljem stvaranja pretpostavki za učinkovito provođenje kriminalističkih istraživanja kaznenih djela – ističe Božinović.

Prema dostupnim podacima, do 1. rujna 2023. godine policija je evidentirala pet događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost. Tijekom prošle 2022. godine, policija je evidentirala deset, a godinu prije, odnosno 2021. godine, evidentirala je 15 događaja u vezi s osobama koje obavljaju novinarsku djelatnost.

– Prilikom postupanja po saznanju za ovakve događaje kaznenog djela prijetnje, policijski službenici pristupaju profesionalno i s dužnom pažnjom, budući da se radi o kaznenom djelu protiv osobne slobode, a pogotovo ako se radi o težem obliku, odnosno ukoliko je djelo počinjeno na štetu službene ili odgovorne osobe ili prema novinaru u vezi s njegovim poslom, za što se može izreći kazna zatvora do 5 godina. Policija u takvim slučajevima reagira žurno te u suradnji s oštećenom osobom započinje kriminalističko istraživanje, policijske izvide, a sve s ciljem utvrđivanja identiteta počinitelja i svih okolnosti kaznenog djela – objasnio je ministar Božinović.

– Naša su očekivanja da ćemo Sporazumom doprinijeti razvoju međusobne suradnje, uvažavanju i razumijevanju te unaprjeđenju ugleda i profesionalnog integriteta policijske i novinarske struke, a s ciljem osiguranja i očuvanja poticajnog i sigurnog okruženja te otklanjanja opasnosti u obavljanju radnih zadaća. Naime, navedeni Sporazum, između ostaloga, potiče na međusobno poštivanje etičkih načela policijske i novinarske struke, ali i uvažavanje specifičnosti tih dvaju poslova – zaključio je ministar Božinović.

Nastavite čitati

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje