Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždin pozvani MUP i DORH: procurili dokazi o namještanju natječaja u četiri kluba

Objavljeno:

- dana

NOVA AFERA

Je li u slučaju dodjele poslova za izradu projekata za obnovu nogometnih igrališta u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu bilo dogovora između Euro Consultinga, tvrtke u vlasništvu člana HNS-a, te zaposlenika Zajednice športskih udruga Grada Varaždina i Grada Varaždina, a s ciljem izvlačenja novca iz gradskog proračuna? 

Euro Consulting je s četiri nogometna kluba – NK Varteks, NK Zelengaj, NK Udarnik 32 i NK Plitvica Gojanec – ugovorio pripremu projekata za prijavu na EU fondove vrijednu 300.000 kuna s PDV-om. 

Ugovor o cesiji potpisali su 6. prosinca, a ubrzo nakon toga Zajednica športskih udruga Grada Varaždina uplatila im je polovicu ugovorenog novca.

Izigrava se nabava

Da je cijeli taj postupak vjerojatno namješten, u javnost je izašlo prošlog tjedna, i to nakon što je HSLS-ov vijećnik Željko Bunić u srijedu na sjednici Gradskog vijeća pozvao policiju i DORH da sve istraže. Slučaj je usporedio s onim Tomislava Sauche, bivšeg šefa Ureda predsjednika Vlade, koji je završio u pritvoru zbog optužbi da je putem lažiranih putnih naloga utajio oko pola milijuna kuna.

“HNS-ovoj podružnici za četiri copy-paste projekta 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna”

– U Varaždinu niču primjeri korupcije i oštećenja proračuna, a primjer je izrada projekata za adaptaciju sportskih terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kučanu. Problematično je što taj posao nije povjeren gradskim tvrtkama, Razvojnoj agenciji Sjever – DAN ili Tehnološkom parku, nego HNS-ovoj podružnici koja će za četiri copy-paste projekta dobiti 300.000 kuna, a stvarna vrijednost je 40.000 kuna. Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, a iz nje je vidljivo kako se izigrava javna nabava. Pozivam MUP i DORH da reagiraju na cijeli slučaj – istaknuo je Bunić.

Nakon dva dana u javnost je “procurila” dokumentacija, prepiska putem e-mailova koja otkriva da natječaje zapravo i nisu pripremali klubovi, nego – Euro Consulting. Privatna tvrtka im je slala čak i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda, ali i ponude drugih dviju tvrtki koje su se s njima navodno natjecale za posao!

Sve je počelo u listopadu. Svega dva dana nakon što je Zajednica športskih udruga donijela odluku o sufinanciranju, iz Euro Consultinga u četiri kluba šalju popis tvrtki koje bi trebali pozvati da pošalju ponude (uz Euro Consulting, to su: Intellectus PM, Logička matrica, Zelena gradnja, Neimar i IPC-inženjering). Rok za dostavu ponuda bio je 17. listopada. Toga dana u 15.30 sati tajnica Euro Consultinga Martina Špirelja klubovima šalje gotove, napisane odluke o odabiru ponuditelja, a uz njih i zapisnike o pregledu i ocjeni ponuda!

Međutim, tu priča ne završava, nego poprima još gore razmjere. Gotovo mjesec dana kasnije, 10. studenoga, iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail u kojemu navode da stare ponude trebaju baciti, a u privitku im šalju novi Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda! U Zapisniku ostaje datum 17. listopada, ali se mijenjaju cijene – ponuda Euro Consultinga je sa 112.500 kuna spuštena na 75.000 kuna.

”Bez dogovora“

Je li sve bilo unaprijed dogovoreno i kako je moguće da su iz Euro Consultinga u klubove stigli čak i zapisnici? 
– Ništa nije bilo dogovarano od moje strane i strane Euro Consultinga. Operativno nisam sudjelovao u ovom postupku, a koliko imam informacija i koliko sam upoznat s cijelim projektom, moje djelatnike su iz klubova zamolili za pomoć i zato su im poslali prijedlog tvrtki koje bi mogli pozvati da pošalju ponude. Kada smo od strane klubova primili zahtjev za podnošenje ponuda, podnijeli smo ponudu, te nakon što su klubovi utvrdili da smo mi najjeftiniji, poslani su i predlošci zapisnika, jer dosad nisu provodili natječaje – rekao nam je Nikola Kučiš.

Zanimalo je nas zašto su nakon gotovo mjesec dana smanjili cijenu i potom novi zapisnik sa starim datumom proslijedili u klubove? 
– Od svojih djelatnika sam dobio informaciju da se na sastanku sa Zajednicom športskih udruga utvrdilo da jedna od četiri stavke ponude nije primjenjiva te da je potrebno uklanjanje te stavke, a upravo to je razlog zbog čega su se ponude mijenjale – kaže Kučiš, koji tvrdi da operativno nije provodio cijeli postupak te da do prošlog tjedna nije znao za nastalu korespondenciju.

NATJEČAJ ZAVRŠIO, PONUDA PREPRAVLJENA

Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda, koji je klubovima poslan iz Euro Consultinga, sastavljen je 17. listopada. Međutim, 10. studenoga iz Euro Consultinga šalju klubovima novi e-mail s uputom da stare ponude bace, a u privitku šalju novi Zapisnik. Datum ostaje 17. listopada, ali je ponuda Euro Consultinga sa 112.500 kuna, spuštena na 75.000 kuna.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati