Povežite se s nama

Međimurje

Učenici I. OŠ Čakovec uz Valentinovo plesali

Objavljeno:

- dana

Razbibriga

Učenici viših razreda I. OŠ Čakovec i ove su godine prigodno obilježili Valentinovo.

U prvom dijelu programa održano je plesno natjecanje najboljih plesnih parova iz pojedinih razreda u standardnim i latinoameričkim plesovima. Učenici su plesne tehnike izvježbali na satovima tjelesne i zdravstvene kulture uz pomoć učitelja Marinka Horvata i Matije Horvata. Peti razredi pokazali su kako se pleše romantični engleski valcer, šesti razredi su usavršili bečki valcer, sedmi su se kretali u brzom i poletnom latino ritmu plesa cha cha cha, dok su osmi razredi zapalili podij u disco fox stilu. U svakoj kategoriji bilo je između 7 i 10 parova, pa je bilo poprilično teško odabrati najbolje, stoga je stručni žiri kod odluke tražio i mišljenje publike, koja je jačinom pljeska glasala za najbolje plesače. Uz slatku nagradu, prvaci u svakoj kategoriji osvojili su i kupanje u Toplicama Sv. Martin.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje