Povežite se s nama

Život i društvo

Učiteljica IV. OŠ Varaždin Gašparac u Luksemburgu osmislila projekt u kojem će učenici igrajući avatara – učiti

Objavljeno:

- dana

Učiteljica Engleskog jezika Dijana Gašparac od 19. do 21. listopada profesionalno se usavršavala u Luksemburgu gdje je sudjelovala u kontaktnom seminaru pod nazivom Digital Game Based Learning.

Sudjelovanje joj je omogućila Agencija za mobilnost i programe EU, odnosno eTwinning na čiji se natječaj javila u kolovozu te s maksimalnim brojem bodova bila odabrana za mobilnost. Na seminaru je sudjelovalo 65 dionika iz 18 europskih država, a radni jezik je bio engleski.

Dijana Gašparac, učiteljica Engleskog jezika iz IV. OŠ Varaždin

Tema kontaktnog seminara su bile video igre i njihova primjena u edukativne svrhe u nastavi. Svijet videoigara postao je nova kultura. To je svijet naših učenika, a  kako  bi učitelji motivirali učenike za učenje sadržaja trebaju poznavati njihove interese.

Učiteljica Gašparac na seminaru je zajedno s partnerima iz Portugala, Poljske, Slovenije, Hrvatske i Grčke osmislila novi eTwinning project pod nazivom “The League of Treasure”.

– Projekt ima bazu video igru s avatarom kao glavnim likom koji rješava brojne zadatke koji mu omogućavaju upoznavanje kulturnih, geografskih, kulinarskih obilježja Portugala, Poljske, Grčke, Slovenije i Hrvatske. Nakon svake uspješno osvojene razine igre  avatar dobiva dio šifre za otključavanje tajne stranice s blagom – navode u IV. OŠ Varaždin.

U projekt će biti uključeni učenici 7. i 8. razreda IV. OŠ Varaždin škole od listopada 2018.  do svibnja 2019. godine. Radom na projektu učenici će razvijati  jezične vještine Engleskog jezika, poboljšati će digitalne kompetencije izrađujući prezentacije, naučit će  koristiti nove web alate i aplikacije, a saznat će mnoštvo informacija o drugim europskim državama, razvijat će građanske kompetencije, razvijati vještine rada u timu, razvijati odgovornost za svoj rad, kreativnost, moći će samovrednovati svoje kompetencije te vidjeti kako vršnjaci u Europi uče i kakve kompetencije posjeduju.

 

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje