Povežite se s nama

Međimurje

Ude i prvi put dvije najbolje sportašice za 2016.

Objavljeno:

- dana

Najbolji od najboljih

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca u popularnoj dvorani Scheier u Čakovcu održano je proglašenje najboljih sportaša i ekipa u 2016. godini.

Najboljim sportašem proglašen je Filip Ude, GK Marijan Zadravec Macan. Filip je nastupio na Olimpijskim igrama, osvojio je 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske na konju s hvataljkama, 2. mjesto na Svjetskom kupu u Anadiji na konju s hvataljkama i 4. mjesto na Svjetskom kupu u Osijeku na konju s hvataljkama. Novost izbora je proglašenje dviju najboljih sportašica. To su tenisačica Ena Babić i rukometašica Paula Posavec. Ena je prošle godine osvojila 1. mjesto na dvoranskom seniorskom Prvenstvu Hrvatske te je došla do polufinala ITF turnira u Njemačkoj. Paula je nastupala za seniorsku rukometnu reprezentaciju na EP.

Za najbolju momčad proglašeni su seniori TK Franjo Punčec. Oni su osvojili 2. mjesto u 2. teniskoj ligi i plasirali se u 1. ligu. Za najbolju žensku ekpa proglašene su seniorke TK Franjo Punčec koje su osvojile 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske. Dok su u kategroriji najbolji par pobijedili Matija Vikert i Igor Kolarić iz Kuglačkog kluba Željezničar koji su prvaci Hrvatske, mlađi seniori u tandemu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Država pčelarima sufinancira kupnju šećera za prihranu pčela

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Objavljen je pravilnik o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitka medonosnog potencijala, koji se odnosi na raspodjelu financijskih sredstava u vrijednosti tri milijuna kuna za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Rok za predaju zahtjeva i računa za kupljeni šećer za prihranu pčela, izdanih u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine, traje do 15. listopada.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto. Provedbom ovog Programa izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Obrazac zahtjeva za potporu zbog gubitka medonosnog potencijala dostupan je na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Nastavite čitati

Međimurje

Tereza Kesovija i Zorica Kondža kao vrhunac Adventa u Gradu Rudara!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Rudara godine 2019. iz dana u dan punio je Centar za kulturu „Rudar“.

Nažalost, zbog pandemije koronavirusa, manifestacija se nije mogla održati godinu kasnije, a i Ljeto uz Muru održano je u izmijenjenom formatu. Ove godine Grad Mursko Središće ponovo će organizirati bogati program, a vrhunac će biti koncerti dvije legende hrvatske glazbene scene, Tereze Kesovije i Zorice Kondže.

Koncerti će se održati vikend prije Božića pa će tako u petak, 17. prosinca, nastupiti Zorica Kondža, a u subotu, 18. prosinca Tereza Kesovija. Kako je Centar za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću premalen za takav koncert, posebno uz pridržavanje eventualnih mjera i preporuka u to vrijeme, koncerti će se održati u sportskoj dvorani u Murskom Središću.

To će biti tek vrhunac Adventa, koji će osim ovih velikih koncerata biti ispunjen i različitim sadržajem za sve generacije. Koncerti duhovne glazbe, nastupi lokalnih glazbenika, predstave za djecu, aktualni filmski naslovi i slično. Kompletan program bit će dostupan uskoro.

U ovom trenutku ne možemo znati kakva će biti situacija s pandemijom koronavirusa i kakve će mjere i preporuke biti raspisane od strane HZJZ-a, ali moguće je da će na događaje moći samo posjetitelji s COVID-putovnicama. Grad Mursko Središće sve će postojeće mjere poštivati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje