Povežite se s nama

Život i društvo

Ultrazvučni pregled kukova novorođenčadi dostupan i u Općoj bolnici Varaždin

Objavljeno:

- dana

Unatoč tome što Varaždinska županija i dalje bilježi velik broj novooboljelih od koronavirusa, te što se broj hospitaliziranih zbog pogoršane kliničke slike uzrokovane koronavirusom kreće oko 200, a određeni postotak njih završi i na respiratoru, u Općoj bolnici Varaždin, zahvaljujući velikom zalaganju svih djelatnika i prilagodbom načina rada zadržan je kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite građanima Varaždinske županije.

Međutim, posebno raduje činjenica da i u ovo teško i zahtjevno vrijeme iz Opće bolnice Varaždin pristižu dobre vijesti koje se prvenstveno odnose na roditelje novorođenčadi. Naime, krajem studenog s radom je započela Ambulanta za ortopedsku dijagnostiku u sklopu Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin.

– Kao pročelnika Službe za kirurške bolesti Opće bolnice Varaždin veseli me, što nakon podužeg vremena, u Općoj bolnici Varaždin ponovno svojim najmlađim korisnicima možemo pružati uslugu preventivnih ultrazvučnih pregleda kukova koja je od iznimne važnosti radi pravodobnog otkrivanja prirođenih i razvojnih deformacija, te shodno tome njihovog uspješnog preveniranja i liječenja. Ambulanta je otvorena na inicijativu kolega s Odjela ortopedije i traumatologije Sandi Drenovac, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, i Ivanu Budeliću, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, koji su uz podršku bolnice završili edukaciju za ultrazvučnu dijagnostiku kukova dječje dobi na Klinici za ortopediju Šalata i Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj, kao i kolega Tina Šinjorija, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, i Marija Brljaka, dr. med. spec. ortopedije i traumatologije, koji će se po završetku edukacije pridružiti timu. Roditelji tako za ovu uslugu neće više trebati odlaziti u privatne poliklinike ili bolnice u Čakovec i Koprivnicu – istaknuo je pročelnik Službe za kirurške bolesti, a ujedno i zamjenik ravnatelja Opće bolnice Varaždin Marko Hlebar, dr. med. spec. opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, uže specijalizacije traumatologije.

Koliko je otvaranjem ovakve ambulante napravljen veliki korak u rješavanju problema ultrazvučnih pregleda kukova djece u varaždinskoj bolnici objašnjava Sanda Drenovac, dr.med.spec.ortopedije i traumatologije.

– Razvojni poremećaj zgloba kuka je prirođeni deformitet u području lokomotornog sustava. UZV dječjeg kuka je metoda izbora u dijagnostici razvojnog poremećaja kuka čiji je cilj objektivno i neškodljivo za dijete otkriti u što ranijoj dobi (dojenačka, novorođenačka) razvojni poremećaj zgloba kuka. Takvim načinom otkrivanja deformacija omogućeno je rano započinjanje s liječenjem što je od izuzetne važnosti kada se govori o liječenju razvojnog poremećaja zgloba kuka. Što se ranije krene s liječenjem bolji su rezultati. Međutim, ako se kasno otkrije ili se uopće ne otkrije razvojni poremećaj zgloba kuka, posljedice za dijete mogu biti trajne kao što je šepanje ili kraća noga – kazala je Drenovac.

Termini za preventivni ultrazvučni pregled kukova otvoreni su srijedom poslijepodne kako bi se maksimalno izašlo u susret i roditeljima koji rade.

– Procedura je takva da novoročenčad već po rođenju na Odjelu za neonatologije dobije svoj termin, a u dogovoru s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i oni mogu naručiti dijete. Ukoliko je pak potrebna kontrola, pedijatar ga može ponovno naručiti i za taj dodatan pregled. Za sada koristimo prostorije radiologije na čemu zahvaljujemo kolegama radiolozima, a iako je aparatura s kojom radimo zadovoljavajuća, očekujemo kako ćemo iduće godine osigurati dovoljno sredstava za kupnju novog UZV koji bi koristili samo u tu namjenu i to u vlastitim, novim prostorima prilagođenima djeci – objasnio je Ivan Budelić, dr.med.spec.ortopedije i traumatologije.

Život i društvo

NK „Udarnik 32“ dobio najsuvremeniji sustav navodnjavanja travnjaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Teren Nogometnog kluba „Udarnik 32“ iz Gornjeg Kućana opremljen je najsuvremenijim sustavom navodnjavanja, odnosno zalijevanja travnjaka.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, posjetio je u petak, 24. lipnja, klub iz tog varaždinskog prigradskog naselja gdje se sastao s Blaženkom Beli, članicom Gradskog vijeća Grada Varaždina te predstavnicima mjesnog odbora i kluba.

Uvjerio se u kvalitetu nedavno izvedenih radova na kompjuterski upravljanom sustavu za zalijevanje travnjaka koji će još više potkrijepiti ambicije kluba da se natječe u višem rangu natjecanja. Klub se sada natječe u 3. ŽNL – skupina Varaždin.

Vrijednost izvedenih radova je 90.000 kuna, pola od tih sredstava osigurano je putem natječaja Županjskog nogometnog saveza, a polovinu je osigurao Grad Varaždin. Prilikom boravka u Gornjem Kućanu zamjenik gradonačelnika Marković razgovarao je s domaćinima o planovima uređenja i razvoja sportsko rekreacijskog centra, koji je omiljeno sastajalište žitelja tog dijela grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Uređuju se vodotoci na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Odlična suradnja Grada Lepoglave i Hrvatskih voda i u ovoj je godini rezultirala uređenjem novih dionica vodotoka na gradskom području.

Uz brojne vodotoke uređene prethodnih godina, ove su godine uređeni vodotoci na području Viletinca, Kameničkog Podgorja, Dunaja i Sestranca.

Zahvate na uređenju vodotoka na području Grada Lepoglave Hrvatske vode nastavit će izvoditi i u narednom razdoblju pa će tako u ovoj godini, prema planu, biti uređeni i vodotoci potoka u centru Kamenice, na području Poduzetničke zone te Šumeca odnosno na području Patačićeve i Zagorske ulice.

– Unatrag nekoliko godina, zahvaljujući angažmanu Hrvatskih voda s kojima imamo odličnu suradnju, kontinuirano se uređuju brojni vodotoci na području Grada Lepoglave. Rezultat toga itekako je vidljiv. Naime, na područjima na kojima su uređeni vodotoci više nema većih izljevanja vode iz korita za vrijeme obilnih kiša odnosno ne događaju nam se poplave kakve su nam prethodnih godina stvarale probleme ugrožavajući sigurnost i imovinu građana. poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje