Povežite se s nama

Novosti

Umjesto da uvede red u JUGS, Habuš će radije zaustaviti POS!?

Objavljeno:

- dana

NAŠA POSLA

Više od 50 obitelji u prve stanove u novom varaždinskom POS naselju u Ulici Vilka Novaka trebalo se useliti još u siječnju ove godine. To se nije dogodilo, iako su kupci uredno podmirili financijske obveze prema investitoru Javnoj ustanovi Gradski stanovi. Novi rok za useljenje, koji je utvrđen uoči lokalnih izbora, bio je 30. rujna. Ni tada, kao što smo pisali, nije došlo do primopredaje ključeva stanova za prvi objekt A1. Zašto, odnosno što će varaždinski gradonačelnik poduzeti da završi agonija kroz koju prolaze kupci, pitanje je koje je postavljeno i na varaždinskom Gradskom vijeću, a odgovor koji se tamo čuo daleko je od istine.

– Projekt novog varaždinskog POS naselja često se spominje u javnosti jer Javna ustanova Gradski stanovi (JUGS) nije obavila posao u rokovima – ustvrdio je vijećnik HRAST-a Željko Cecelja tijekom aktualnog sata.

– Kada će konačno gradonačelnik utjecati na JUGS? Jer ono što se radi je skandal – ustvrdio je Cecelja te tražio da se vijećnike izvijesti o cjelokupnoj povijesti POS-a.
S odgovorom gradonačelnika Gorana Habuša da je “problem naslijeđen od bivše vlasti te da su rokove dali izvođači koji su zapali u probleme”, vijećnik nije bio zadovoljan.
– Impresioniran sam demagogijom gradonačelnika. Ne može se ispričavati da je za sve to kriva bivša vlast. Isto tako ne mogu vjerovati da se ušlo u izgradnju, a da se nije imalo dovoljno novaca. Izgleda da su sredstva APN-a koja su trebala otići za POS u Vilka Novaka otišla u Hrašćicu – rekao je Cecelja.

POS-a se dotaknuo i nezavisni vijećnik Zlatan Avar kojeg je zanimalo kako Grad Varaždin misli riješiti udar na proračun od oko deset milijuna kuna ukoliko se ostvare najave nezadovoljnih kupaca o raskidu kupoprodajnih ugovora zbog stalnog pomicanja rokova.

– Dajemo sve od sebe da se to izvrši. Nakon toga ćemo stati s POS-om – odgovorio mu je Habuš.

Da se plaćalo, ne bi kasnili

Premda ima i slabih točaka, uključivanje države u stanogradnju kroz program Poticane stanogradnje zacijelo spada među bolje domaće projekte. Da je tako najbolje, svjedoče stanari koji su već došli do POS stanova u Varaždinu i drugim gradovima, kao i aktualno pokretanje POS programa u Zagrebu i Splitu, gradovima gdje POS-a do ove godine uopće nije bilo.

Sada, kada s POS-om kreću i one sredine koje su mu se najviše odupirale, Varaždin kao pionir s takvom vrstom gradnje razmišlja o zaustavljanju!?
To, naravno, ne bi bilo sporno da na tržištu nema zanimanja za stanove. Međutim, tome nije tako, o čemu najbolje govore najave drugih investitora o početku gradnje novih stambenih objekata.

Razlog zbog čega se razmišlja o zaustavljanju POS-a u Varaždinu zapravo je nesposobnost JUGS-a da kvalitetno vodi, točnije financijski prati projekte, a tu prije svega treba tražiti i uzrok stalnog pomicanja rokova dovršetka objekata u POS naselju u Ulici Vilka Novaka, a ne u izvođačima.

Da je tako, dovoljno je prisjetiti se apela za plaćanje ugovorenih radova koje je u proljeće ove godine odašiljao glavni izvođač radova Zagorje-Tehnobeton iz kojeg su se priopćenjem oglasili i prošlog tjedna, vjerojatno ponukani onim što se čulo na sjednici Gradskog vijeća.

U priopćenju se ukazuje na to da su Zagorje-Tehnobeton (ZTB) i Coning 1. kolovoza ove godine sklopili s JUGS-om kao investitorom Aneks 3. Ugovora o građenju kojim su se obvezali cjelokupne radove na izgradnji zgrade A1 POS naselja u Vilka Novaka završiti i pripremiti objekt za tehnički pregled do 30. rujna.

– Tim aneksom je ugovorne su se strane usuglasile da će svaki izvođač radova (ZTB i Coning) zasebno odgovarati za svoje radove prema specifikaciji radova, tj. raspodjeli posla između njih. Uza sve napore koje je uložio ZTB, kvalitetno se i pravovremeno organiziravši, nismo uspjeli odraditi završne radove lakiranja parketa i završne soboslikarske radove te dio završnog sloja fasade na ulazu u zgradu jer su ti radovi ovisili o dovršetku radova koji nisu bili u našoj obvezi i nadležnosti – naglašava se u priopćenju.

Aneks ovisi o Gradu

Prvi kupci POS stanova u Ulici V. Novaka mogli bi se useliti u stanove u zgradi A1 do kraja listopada, a drugi u zgradu B1 tek iduće godine, iako su to trebali do 30. studenog.

– Zagorje-Tehnobeton ima izuzetno razumijevanje za kupce te smo prema vlastitim mogućnostima maksimalno ubrzali svoje radove kako bi objekt A1 bio spreman za tehnički pregled 24. listopada, ukoliko nadležne osobe u Gradu Varaždinu pravovremeno dostave potrebnu dokumentaciju. Kontroliramo svoje izvedene radove i odmah otklanjamo eventualne sitne nedostatke kako bi se kupci stanova odmah po dobivanju Uporabne dozvole mogli useliti u svoje stanove. Zagorje-Tehnobeton izveo je i sve radove na objektu B1 koje je bilo moguće neovisno izvesti od radova koji nisu u našoj obvezi. Također je investitoru dostavljen prijedlog Aneksa ugovora po istom sistemu kao za objekt A1 kako bi se radovi na objektu B1 izvodili ubrzano, i kako bi kupci stanova u objekt B1 mogli useliti u proljeće 2014. godine. Hoće li Aneks biti potpisan i usuglašen sa svim ugovornim stranama ne ovisi o nama – poručuje se u priopćenju.

Kupci odlaze k Marlex Investu

Ne vjerujemo da će tehnički pregled zgrade A1 biti do kraja listopada jer ne samo da neki radovi još nisu dovršeni, nego su naručeni skuplji bojleri, pa se otvorilo pitanje zašto je do toga došlo i tko će ih platiti, naglašavaju u Udruzi stanara POS-a (USPOS). Zbog stalnog pomicanja rokova, kao i najave koja se čula na Gradskom vijeću, u USPOS-u vjeruju da objekti B1 i A2 neće biti završeni ni sljedeće godine, pa dio kupaca samo čeka 1. prosinca, odnosno 1. siječnja iduće godine kako bi mogli raskinuti ugovore s JUGS-om te pokrenuti tužbe za obeštećenje zbog kašnjenja dovršetka stanova. S obzirom na to, USPOS ponovno apelira na varaždinskoga gradonačelnika da odgovori na zahtjev za sastankom koji su predali nadležnoj gradskoj službi. – Od tada je prošlo više od mjeseca dana pa se otvara pitanje gradonačelnikove vjerodostojnosti i odgovornosti za ono što se događa i što će se dogoditi. Naime, bivša vlast ne može mu biti izgovor za sve, tim više što su predugovori za POS stanove u V. Novaka potpisivani u siječnju prošle godine kada je g. Habuš već dobrano bio gradonačelnik i morao je pohvatati konce poslovanja gradskih tvrtki. Ili jednostavno nije dorastao tom zadatku pa sada “pere” ruke od loših odluka koje su donesene od trenutka kada je stupio na gradonačelnikovo mjesto? Može li trenutni ravnatelj JUGS-a i dalje obnašati tu tužnost kada gubi kupce i njihovo povjerenje? Nije li red da gradonačelnik konačno nešto poduzme – pitaju u USPOS-u. Zbog toga što gradska vlast ništa ne poduzima u vezi netransparentnog i nezakonitog trošenja sredstava za POS u Vilka Novaka, USPOS najavljuje kaznenu prijavu protiv odgovorne pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi. Članovi USPOS-a proteklog tjedna susreli su se s predstavnikom Marlex Investa. – Konačno smo sjeli za stol s osobom s kojom je moguće pronaći zajedničko rješenje i s kojim smo pronašli zajednički “jezik” i koja očito zna kako raditi posao. Kupac je UVIJEK u pravu, što očito kod JUGS-a nije tako – naglašavaju. Kupcima POS stanova koji prijeđu kod Marlex Investa nude se stanovi A energetskog razreda po cijeni POS stana manjeg razreda, a sve dok ne dobiju ključeve, ne moraju ništa plaćati. Štoviše, mjesečno će dobivati 250 eura od dana potpisivanja predugovora, pa sve do primopredaje ključeva, a tek onda imaju rok od 45 dana da riješe papirologiju i financije. Uza sve to, svaki kupac dobiva bankovnu garanciju investitora, dok odvjetnik tvrtke Marlex Invest preuzima spor svih kupaca koji prijeđu u zgrade Marlexa, i to bez troškova za kupce!

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje