Povežite se s nama

Kultura

Umjetnine dobiva Grad s jednim uvjetom – primjeren smještaj

Objavljeno:

- dana

Autobiografija Vladimira Malogorskog

Kad umjetničko djelo jednom uđe preko praga kuće Vladimira Malogorskog, iz njega više ne izlazi. Varaždinski kolekcionar nikad nije prodao ili poklonio nešto iz fundusa svoje neprocjenjivo vrijedne kolekcije. Tako je danas vlasnik više od 1.200 slika te 700 potpisanih serigrafija i drugih umjetničkih predmeta. S tom je brojkom Vladimir Malogorski jedan od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj. Njegova zbirka najvećih imena naivnog slikarstva odavno je poznata, ali u svojoj kolekciji ima i zavidan broj djela impresionista i hrvatskih akademaca. 

Autobiografija 

U njegovoj vitrini su originalni servisi Ivana Rabuzina koje je kao jedan od samo nekoliko svjetskih umjetnika oslikao za Rosenthal. Tu je i zadnja započeta, nikada dovršena slika Ivana Generalića, neposredno pred slikarovu smrt. Ima pet kompletiranih cjelina naivaca, sedam Stančića, nekoliko svojih portreta koji su napravili neki od tih velikih umetnika a koji nikad nisu crtali portret. To nije ni jedan posto njegove kolekcije.
Vladimira Malogorskog s umjetnicima – osobito naivcima – nije vezao samo poslovni odnos. S velikim je majstorima dijelio i mnoge sate u privatnom životu. Svoje je doživljaje i misli proizašle iz tih čestih susreta napisao u autobiografiji Dječak s kolutom ili Moj život u umjetnosti koja će ovog tjedna biti predstavljena javnosti.
– Prijatelji su me nagovorili da izdam knjigu. Trebala je izaći povodom moga 70. rođendana, ali zbog raznih problema u pripremi izlazi tek sad, osam godina kasnije – govori Vladimir Malogorski i veli da su isti problemi rezulirali puno manjim brojem stranica od dogovorenog. Zato, najavljuje, planira tiskati prošireno izdanje, ali kako bi sve bilo zanimljivije – s drugom ekipom suradnika.
Autobiografija na svega 150-ak stranica opisuje dinamičan život Vladimira Malogorskog. Tako čitatelj saznaje da je slika Miljenka Stančića, koju je od sestre zaželio kao poklon za 23. rođendan, bila prva umjetnina u njegovoj kolekciji.

Umjetničko blago

Nakon početka nije bilo povratka. Vladimir Malogorski zaljubio se u kolekcionarstvo, slike je i dobivao i kupovao. – Puno slika sam dobio od samih slikara, s kojima sam imao prijateljski odnos, poslovni partneri su zamijetili moju strast pa su mi umjesto uobičajenih viskija i cigara darovali slike – prisjeća se Malogorski.

Vladimir Malogorski u kolekciji ima i zavidan broj akademaca i impresionista 

Vladimir Malogorski za sebe će reći da je dvostruka ličnost. Jer s jedne strane je uspješan gospodarstvenik hladne glave, a za dušu voli sa slikarima dijeliti njihov boemski život. Njegovi poslovni partneri će ga nazvati tvrdim i teškim i ne mogu ga zamisliti kao strastvenog čovjeka koji slobodno vrijeme provodi u slikarskim atelierima. Osobito nakon što posjete njegove asketske poslovne prostore. – Kad sam gore, u uredu, razmišljam glavom, kad siđem u prizemlje, gdje je pohranjen dio moje kolekcije, to je druga priča – govori Malogorski. U dvije prizemne prostorije u upravnoj zgradi MDV-a, pravo bogatstvo. Veći fundus originala nego u nekim muzejima. Sve to pod jakom mjerom sigurnosti. Druga čuvaona vrijednih umjetnina je njegova kuća. Zbog takvih uvjeta čuvanja neprocjenjivih slika već godinama se govori o potrebi njihova adekvatnog smještaja. Kolekciju je Vladimir Malogorski darovao Gradu Varaždinu. – Ali samo pod uvjetom da slike budu adekvatno zbrinute i izložene. A ne da završe u podrumu Muzeja. I to se mora dogoditi za mog života, inače ništa od donacije – navodi kolekcionar ono o čemu se naveliko govori u gradskim umjetničkim krugovima – da će biti neprocjenjiva šteta ako Grad ostane bez ove iznimne kolekcije.

Kud sa slikama?

Gradonačelnik Goran Habuš nedavno je spomenuo da bi se kolekcija, zajedno sa slikama Miljenka Stančića, koje su također podstanari, mogla smjestiti u Varteksovoj zgradi na Franjevačkom trgu, ako Grad kupi zgradu za potrebe Gradskog muzeja Varaždin. Grad kulture – smatra struka – nikako ne bi smio dopustiti da njegove umjetnine, zbog nedostatka prostora – i to dok nekoliko gradskih palača zjapi prazno – ostane bez umjetničkog blaga.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

U četvrtak navratite do Galerije HDLU-a u Varaždinu na otvorenje izložbe „Kunstzone 2022.“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predvečerje neposredno prije početka varaždinske turističke manifestacije Špancirfest, u četvrtak, 18. kolovoza, u Galeriju HDLU Varaždin otvara se već tradicionalna izložba pod nazivom „Kunstzone 2022.“.

Otvorenje izložbe u Kuli stražarnici Staroga grada predviđeno je u 19 sati.

Sudjeluju: Ljiljana Belavić Kliček, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Sandra Horvat, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Krčar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač, Rajko Novak, Veljko Posavec, Mateja Rusak i Sunčanica Tuk.

Bit će izloženo 45 slika i skulptura srednjeg i manjeg formata.

Ovo je deveta izložba u 2022. godini od ukupno 14 planiranih koju organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin u svojoj galeriji.

Broj posjetitelja koji su pogledali izložbe približava se onom broju od prije pandemije koronavirusa, pa je tako od početka godine do kraja srpnja izložbe pogledalo 2832 posjetitelja, domaćih i iz raznih krajeva svijeta. Izložba Kunstzone prilog je članova HDLU-a Varaždin turističkom događaju Špancirfestu od 2016. godine, prve u vlastitoj galeriji.

Izložba je otvorena do 4. rujna.

Nastavite čitati

Kultura

Centar tradicijske kulture Varaždin vratio se s festivala u Poljskoj i donio prestižnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Centra tradicijske kulture Varaždin vratili su se sa desetodnevnog gostovanja u Poljskoj, odnosno sa festivala Tʏᴅᴢɪᴇń Kᴜʟᴛᴜʀʏ Bᴇꜱᴋɪᴅᴢᴋɪᴇᴊ (Beskidski kulturni tjedan) koji je već 59 godina neizostavan dio kulturnih događanja cijele Poljske.

Najveći je to folklorni festival u samoj Poljskoj i srednjoj Europi, koji svake godine okuplja više desetaka gostujućih grupa iz cijelog svijeta. U 10 dana održali su čak 9 koncerata te nastupili u 6 gradova jugozapadne Poljske: Żywiec, Wisła, Istebna, Oświecim, Szczyrk te Maków Podhalański.

Gostovanje na festivalu članovi CTK Varaždin upotpunili su posjetom grada Krakowa i Bielsko-Białe, a posjetili su i memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te dodali folklornoj priči još jednu edukativnu notu. U sklopu festivala već tradicionalno se održava i međunarodno folklorno natjecanje.

Ove godine u gradu Żywiecu održali su se 31. Internacionalni folklorni susreti na kojima se u nekoliko kategorija natjecalo čak 14 folklornih grupa iz raznih zemalja – a članovi CTK Varaždin vratili su se kući punih ruku.

Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin na natjecanju se predstavio sa bogatim repertoarom te je za izvedbu koreografije dr.Ivana Ivančana “Žensko kolo iz Ražanca” osvojio prestižnu nagradu za najbolju izvedbu koreografije ženskog autohtonog plesa.

Grad Varaždin svojim je generalnim pokroviteljstvom omogućio putovanje Centra tradicijske kulture Varaždin na ovaj eminentan festival te je dobio još jedno značajno priznanje za njihovu dugogodišnju kvalitetu rada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje