Povežite se s nama

Kultura

Umjetnine dobiva Grad s jednim uvjetom – primjeren smještaj

Objavljeno:

- dana

Autobiografija Vladimira Malogorskog

Kad umjetničko djelo jednom uđe preko praga kuće Vladimira Malogorskog, iz njega više ne izlazi. Varaždinski kolekcionar nikad nije prodao ili poklonio nešto iz fundusa svoje neprocjenjivo vrijedne kolekcije. Tako je danas vlasnik više od 1.200 slika te 700 potpisanih serigrafija i drugih umjetničkih predmeta. S tom je brojkom Vladimir Malogorski jedan od najvećih kolekcionara u Hrvatskoj. Njegova zbirka najvećih imena naivnog slikarstva odavno je poznata, ali u svojoj kolekciji ima i zavidan broj djela impresionista i hrvatskih akademaca. 

Autobiografija 

U njegovoj vitrini su originalni servisi Ivana Rabuzina koje je kao jedan od samo nekoliko svjetskih umjetnika oslikao za Rosenthal. Tu je i zadnja započeta, nikada dovršena slika Ivana Generalića, neposredno pred slikarovu smrt. Ima pet kompletiranih cjelina naivaca, sedam Stančića, nekoliko svojih portreta koji su napravili neki od tih velikih umetnika a koji nikad nisu crtali portret. To nije ni jedan posto njegove kolekcije.
Vladimira Malogorskog s umjetnicima – osobito naivcima – nije vezao samo poslovni odnos. S velikim je majstorima dijelio i mnoge sate u privatnom životu. Svoje je doživljaje i misli proizašle iz tih čestih susreta napisao u autobiografiji Dječak s kolutom ili Moj život u umjetnosti koja će ovog tjedna biti predstavljena javnosti.
– Prijatelji su me nagovorili da izdam knjigu. Trebala je izaći povodom moga 70. rođendana, ali zbog raznih problema u pripremi izlazi tek sad, osam godina kasnije – govori Vladimir Malogorski i veli da su isti problemi rezulirali puno manjim brojem stranica od dogovorenog. Zato, najavljuje, planira tiskati prošireno izdanje, ali kako bi sve bilo zanimljivije – s drugom ekipom suradnika.
Autobiografija na svega 150-ak stranica opisuje dinamičan život Vladimira Malogorskog. Tako čitatelj saznaje da je slika Miljenka Stančića, koju je od sestre zaželio kao poklon za 23. rođendan, bila prva umjetnina u njegovoj kolekciji.

Umjetničko blago

Nakon početka nije bilo povratka. Vladimir Malogorski zaljubio se u kolekcionarstvo, slike je i dobivao i kupovao. – Puno slika sam dobio od samih slikara, s kojima sam imao prijateljski odnos, poslovni partneri su zamijetili moju strast pa su mi umjesto uobičajenih viskija i cigara darovali slike – prisjeća se Malogorski.

Vladimir Malogorski u kolekciji ima i zavidan broj akademaca i impresionista 

Vladimir Malogorski za sebe će reći da je dvostruka ličnost. Jer s jedne strane je uspješan gospodarstvenik hladne glave, a za dušu voli sa slikarima dijeliti njihov boemski život. Njegovi poslovni partneri će ga nazvati tvrdim i teškim i ne mogu ga zamisliti kao strastvenog čovjeka koji slobodno vrijeme provodi u slikarskim atelierima. Osobito nakon što posjete njegove asketske poslovne prostore. – Kad sam gore, u uredu, razmišljam glavom, kad siđem u prizemlje, gdje je pohranjen dio moje kolekcije, to je druga priča – govori Malogorski. U dvije prizemne prostorije u upravnoj zgradi MDV-a, pravo bogatstvo. Veći fundus originala nego u nekim muzejima. Sve to pod jakom mjerom sigurnosti. Druga čuvaona vrijednih umjetnina je njegova kuća. Zbog takvih uvjeta čuvanja neprocjenjivih slika već godinama se govori o potrebi njihova adekvatnog smještaja. Kolekciju je Vladimir Malogorski darovao Gradu Varaždinu. – Ali samo pod uvjetom da slike budu adekvatno zbrinute i izložene. A ne da završe u podrumu Muzeja. I to se mora dogoditi za mog života, inače ništa od donacije – navodi kolekcionar ono o čemu se naveliko govori u gradskim umjetničkim krugovima – da će biti neprocjenjiva šteta ako Grad ostane bez ove iznimne kolekcije.

Kud sa slikama?

Gradonačelnik Goran Habuš nedavno je spomenuo da bi se kolekcija, zajedno sa slikama Miljenka Stančića, koje su također podstanari, mogla smjestiti u Varteksovoj zgradi na Franjevačkom trgu, ako Grad kupi zgradu za potrebe Gradskog muzeja Varaždin. Grad kulture – smatra struka – nikako ne bi smio dopustiti da njegove umjetnine, zbog nedostatka prostora – i to dok nekoliko gradskih palača zjapi prazno – ostane bez umjetničkog blaga.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

FOTO Najavljene 53. Varaždinske barokne večeri: očekuje nas bogat glazbeni program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Od 23. rujna pa sve do 4. listopada u Varaždinu, ali i desetak drugih gradova i općina u nekoliko hrvatskih županija održavat će se koncerti 53. Varaždinskih baroknih večeri, čiji je program u utorak, 19. rujna, predstavljen u atriju Starog grada u Varaždinu.

Program su predstavili ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri maestro Davor Bobić, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj te Thomas Casura, prvi tajnik i zamjenik šefa misije u Švicarskom veleposlanstvu.  

Sjajna švicarska škola

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić rekao je da svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe.

– Švicarska je na tom području perjanica zbog toga što ima jednu sjajnu školu za to, a to je Schola Cantorum Basiliensis i to je jedna od najboljih obrazovnih institucija koja se bavi proučavanjem i izvođenjem rane glazbe. Mogu reći da je uz Kraljevsku akademiju u Londonu sigurno broj jedan na tom području. Jedan od velikih uspjeha je što će upravo biti prisutna na našem festivalu i to je jedan veliki korak unaprijed. Kad govorimo o švicarskim ansamblima, velika je čast da je ovdje orkestar iz Basela, pod vodstvom jednog velikog dirigenta Andree Marcona, a s njim već pregovaramo četrnaest godina i on će ove godine otvoriti festival s Vivaldijem i Lukom Sorkočevićem – rekao je Bobić i dodao:

– Nastupit će i ostali ansambli iz Švicarske, oni su predvodnici te sjajne švicarske škole za interpretaciju rane glazbe i to će biti jedan veliki doseg naših Baroknih večeri koje imaju beskompromisnu kvalitetu u izvođenju koncerata i samoj organizaciji. Puno će biti hrvatskih izvođača na festivalu koji se nose s izazovom današnjeg vremena, a to je velika stvar biti uz bok ovakvim velikim imenima. Imamo i nekoliko obljetnica, a to su 15. obljetnica postojanja našeg ansambla Camerata Garestin i 100 godina smrti našeg poznatog slavista Vatroslava Jagića, a tu je i 75. godina Zbora „Ivan Goran Kovačić” koji je neumorno vodio pokojni maestro Kranjčević – zaključio je Bobić.

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik je naznačio da ove godine imamo ukupno sedamnaest koncertnih programa u Varaždinu i osam izvan grada te se time nastavlja tradicija održavanja koncerata u pet hrvatskih županija koje povezuje dravski sliv.

Nacionalni značaj Varaždinskih baroknih večeri

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je istaknuo da je Grad Varaždin ponosan na činjenicu da je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja u Hrvatskoj.

– U našoj državi postoji samo šest ovakvih festivala i Varaždinske barokne večeri su jedan od njih. Bolje rečeno Barokne večeri su jedan od kamena temeljaca kulture u Hrvatskoj. Stoga su i doživjele svoj 53. rođendan. Siguran sam da će festival i ove godine kao i svih ovih godina pronijeti dobar glas Varaždina diljem Europe te pozivam sve zaljubljenike u vrhunsku baroknu glazbu da nas posjete – rekao je gradonačelnik.

Zamjenica župana Silvija Zagorec je čestitala organizatorima na pripremljenom programu koji će zasigurno privući veliki broj poklonika barokne glazbe.

– Varaždinska županija dugi je niz godina pokrovitelj VBV-a.Čast nam je što ćemo i mi ove godine već tradicionalno biti dionikom programa jer jedan od koncerata će se 30. rujna održati u atriju naše Županijske palače.Barokne večeri imaju dugotrajnu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora. Mnogi vrsni umjetnici su davali svoj izniman doprinos kako bi se Barokne večeri mogle održavati ovaj dugi niz godina, a minimum koji mi moramo odraditi jest da to podržavamo te da baštinimo tu tradiciju i prenosimo ju na mlađe generacije jer one zaista obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost u cjelini.Nadam se da će u predstojećih petnaest dana svi ljubitelji baroka s velikim zadovoljstvom doći i podržati ovaj festival i da njegova tradicija nije upitna minimalno za sljedećih stotinu godina – poručila je zamjenica župana.

Tradicija Švicarske

Thomas Casura, prvi tajnik i zamjenik šefa misije u Švicarskom veleposlanstvu istaknuo je da će se na ovogodišnjim Baroknim večerima predstaviti osam baroknih formacija iz različitih dijelova Švicarske.

Dodao je da će se za cijelo vrijeme održavanja Varaždinskih baroknih večeri Švicarska predstaviti Varaždincima i njihovima gostima sa svojim tradicionalnim oznakama, promo materijalima, ali i delicijama kao što su poznati švicarski sir, vina, čokoladna torta, različite vrste kava, a to će svima biti zanimljivo i ugodno.

Predstavljanju programa prisustvovali su i direktori TZ Varaždinske županije Goran Mališ i direktorica TZ grada Varaždina Jelena Toth, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu mr. sc. Davor Matačić te članovi Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri.

Nastavite čitati

Kultura

„Podrum ponedjeljkom“ u Centru P4 uz izložbu Dominika Višnjića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred nama je još jedna u nizu izložbi što ih u sklopu svog programa „Podrum ponedjeljkom“ organizira Filmsko kreativni studio Vanima.

U podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 svoje će radove izložiti Dominik Višnjić. Pod nazivom „Metakognicija faldanja“ ovaj će mladi univerzalni umjetnik predstaviti desetak radova manjih formata, pet radova velikih dimenzija, nekoliko grafičkih knjiga na postamentima i umjetničku instalaciju (koja zapravo predstavlja svojevrsni spoj tkanine i grafike) u nastajanju.

Ova zanimljiva izložba što će biti otvorena u ponedjeljak, 18. rujna u 19 sati u podrumskom prostoru Centra P4 u Preradovićevoj ulici, svakako je jedan od vrhunaca četvrte sezone Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“.

Četvrtu sezonu Vaniminog programa „Podrum ponedjeljkom“ i dalje kao pokrovitelji prate grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
U privitku vam šaljemo detaljnije informacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje