Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro kanalizacija za cijeli Novi Marof, vrijedna 120 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Novi Marof čeka veliki posao. Nakon cijelog niza odrađenih projekata i u samo prvom kvartalu povučenih 1,2 milijuna kuna, velike stvari tek predstoje. To su Aglomeracija – kanalizacija, vrijedna 130 milijuna kuna – i izgradnja istočne zaobilaznice za 100 milijuna.

Oba projekta su na čekanju godinama. Konkretnije, o zaobilaznici se govori tri i pol desetljeća, a o kanalizaciji se samo pričalo.
Kako god bilo, sad je sve gotovo i 16. svibnja će biti najavljen početak projektiranja Aglomeracije. – Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina – kaže gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. To je godina do koje će najveći dio Novog Marofa, 10 tisuća stanovnika  i gospodarskih subjekata, dobiti kanalizaciju.

– Tu su mjesni odbori Možđenec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno Donje, Presečno Gornje, Strmec, Remetinec, Krč, Madžarevo, Grana i Makoišće Gornje, Novi Marof. U pripremi je i program za ostalih 3.800 stanovnika – nabraja gradonačelnik. Da bi uspio doći do ove faze, Siniša Jenkač je morao, kako kaže, biti tvrdoglav i dosadan. Jer projekt za Marof su radili isti ljudi kao i za Varaždin, pa je zbog niza problema s varaždinskom Aglomeracijom sve ostalo stavljeno na čekanje. Gradonačelniku se nikako nije svidjelo takvo odugovlačenje, što je konstantnim mailovima i odlascima u Zagreb jasno pokazao. I isplatilo se – počinje gradnja Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem.

Temperament i posao

– Uporan sam čovjek. Kad meni netko veli “ne” ili “možda”, ja dođem stoti put, nazovem, pitam i molim – otvoren je Siniša Jenkač. Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše. U grad je uložen veliki novac, vrijednost završenih projekata, onih koji su u tijeku ili tek počinju, zbraja se u stotinama milijuna kuna. Za dvije godine se odradilo nemjerljivo više nego u šest godina do tada. Uz tvrdoglavoga gradonačelnika trebalo je imati i vlastiti novac. Siniša Jenkač je nepopularno srezao plaće gradskim službenicima i vijećničke naknade te ukinuo mjesta profesionalnih dogradonačelnika, na čemu je u prvoj godini Grad uštedio milijun kuna, a gradonačelnik proglašen najštedljivijim u Hrvatskoj.

“Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu.”

– Neki vele najškrtijim. Ali to je kompliment za gradsku vlast. Racionalno trošimo, ostvarujemo uštede. Tako smo dobili ono nužno potrebno: višak sredstava u proračunu, s kojim smo odmah krenuli u akciju. Morali smo Gradu omogućiti da predahne i da ima vlastita sredstva. Jer ako se odlučite za projekt, uglavnom ga morate sufinancirati određenim iznosom. Ako nemate novaca, ništa ne možete ni odraditi – govori gradonačelnik. Zbog takvog stava si je Novi Marof nakon puna tri i pol desetljeća mogao priuštiti razmišljati o gradnji istočne zaobilaznice. Nije se dugo mislilo, projekt je pokrenut. 

Dvostruka uloga

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja. Uloga je dvostruka. – Zaobilaznica neće samo prometno rasteretiti grad nego će i grad učiniti gradom – bez brze ceste i kamiona kroz samo središte – i omogućiti otvaranje onih poslovnih, industrijskih zona u dolini rijeke Bednje. One se kroz Prostorni plan vežu upravo za tu zaobilaznicu. To otvara Novi Marof novim investicijama i daljnjem razvoju – najavljuje gradonačelnik Jenkač. Ovo su projekti od kojih će korist imati cijelo novomarofsko područje. U Gradu se paralelno radi na nizu manjih projekata u naseljima – komunalni problemi se rješavaju u svih 30 mjesnih odbora. Svaki odbor, od Završja do Sudovca, od Gornjih Podruta do Orehovca… zavređuje pažnju. Često ističem da malo strpljenja nikad nije naodmet. Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu. Stvarno smo dali gas i u kratkom periodu pokušavamo djelovati i lokalno i globalno.

KANALIZACIJA

Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina. Priključit će se 10.000 stanovnika i gospodarskih subjekata

Zaobilaznica

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja.

PREGOVORI

Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!