Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro kanalizacija za cijeli Novi Marof, vrijedna 120 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Novi Marof čeka veliki posao. Nakon cijelog niza odrađenih projekata i u samo prvom kvartalu povučenih 1,2 milijuna kuna, velike stvari tek predstoje. To su Aglomeracija – kanalizacija, vrijedna 130 milijuna kuna – i izgradnja istočne zaobilaznice za 100 milijuna.

Oba projekta su na čekanju godinama. Konkretnije, o zaobilaznici se govori tri i pol desetljeća, a o kanalizaciji se samo pričalo.
Kako god bilo, sad je sve gotovo i 16. svibnja će biti najavljen početak projektiranja Aglomeracije. – Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina – kaže gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. To je godina do koje će najveći dio Novog Marofa, 10 tisuća stanovnika  i gospodarskih subjekata, dobiti kanalizaciju.

– Tu su mjesni odbori Možđenec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno Donje, Presečno Gornje, Strmec, Remetinec, Krč, Madžarevo, Grana i Makoišće Gornje, Novi Marof. U pripremi je i program za ostalih 3.800 stanovnika – nabraja gradonačelnik. Da bi uspio doći do ove faze, Siniša Jenkač je morao, kako kaže, biti tvrdoglav i dosadan. Jer projekt za Marof su radili isti ljudi kao i za Varaždin, pa je zbog niza problema s varaždinskom Aglomeracijom sve ostalo stavljeno na čekanje. Gradonačelniku se nikako nije svidjelo takvo odugovlačenje, što je konstantnim mailovima i odlascima u Zagreb jasno pokazao. I isplatilo se – počinje gradnja Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem.

Temperament i posao

– Uporan sam čovjek. Kad meni netko veli “ne” ili “možda”, ja dođem stoti put, nazovem, pitam i molim – otvoren je Siniša Jenkač. Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše. U grad je uložen veliki novac, vrijednost završenih projekata, onih koji su u tijeku ili tek počinju, zbraja se u stotinama milijuna kuna. Za dvije godine se odradilo nemjerljivo više nego u šest godina do tada. Uz tvrdoglavoga gradonačelnika trebalo je imati i vlastiti novac. Siniša Jenkač je nepopularno srezao plaće gradskim službenicima i vijećničke naknade te ukinuo mjesta profesionalnih dogradonačelnika, na čemu je u prvoj godini Grad uštedio milijun kuna, a gradonačelnik proglašen najštedljivijim u Hrvatskoj.

“Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu.”

– Neki vele najškrtijim. Ali to je kompliment za gradsku vlast. Racionalno trošimo, ostvarujemo uštede. Tako smo dobili ono nužno potrebno: višak sredstava u proračunu, s kojim smo odmah krenuli u akciju. Morali smo Gradu omogućiti da predahne i da ima vlastita sredstva. Jer ako se odlučite za projekt, uglavnom ga morate sufinancirati određenim iznosom. Ako nemate novaca, ništa ne možete ni odraditi – govori gradonačelnik. Zbog takvog stava si je Novi Marof nakon puna tri i pol desetljeća mogao priuštiti razmišljati o gradnji istočne zaobilaznice. Nije se dugo mislilo, projekt je pokrenut. 

Dvostruka uloga

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja. Uloga je dvostruka. – Zaobilaznica neće samo prometno rasteretiti grad nego će i grad učiniti gradom – bez brze ceste i kamiona kroz samo središte – i omogućiti otvaranje onih poslovnih, industrijskih zona u dolini rijeke Bednje. One se kroz Prostorni plan vežu upravo za tu zaobilaznicu. To otvara Novi Marof novim investicijama i daljnjem razvoju – najavljuje gradonačelnik Jenkač. Ovo su projekti od kojih će korist imati cijelo novomarofsko područje. U Gradu se paralelno radi na nizu manjih projekata u naseljima – komunalni problemi se rješavaju u svih 30 mjesnih odbora. Svaki odbor, od Završja do Sudovca, od Gornjih Podruta do Orehovca… zavređuje pažnju. Često ističem da malo strpljenja nikad nije naodmet. Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu. Stvarno smo dali gas i u kratkom periodu pokušavamo djelovati i lokalno i globalno.

KANALIZACIJA

Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina. Priključit će se 10.000 stanovnika i gospodarskih subjekata

Zaobilaznica

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja.

PREGOVORI

Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše.

Izvor:
Foto:

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje