Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro kanalizacija za cijeli Novi Marof, vrijedna 120 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Novi Marof čeka veliki posao. Nakon cijelog niza odrađenih projekata i u samo prvom kvartalu povučenih 1,2 milijuna kuna, velike stvari tek predstoje. To su Aglomeracija – kanalizacija, vrijedna 130 milijuna kuna – i izgradnja istočne zaobilaznice za 100 milijuna.

Oba projekta su na čekanju godinama. Konkretnije, o zaobilaznici se govori tri i pol desetljeća, a o kanalizaciji se samo pričalo.
Kako god bilo, sad je sve gotovo i 16. svibnja će biti najavljen početak projektiranja Aglomeracije. – Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina – kaže gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. To je godina do koje će najveći dio Novog Marofa, 10 tisuća stanovnika  i gospodarskih subjekata, dobiti kanalizaciju.

– Tu su mjesni odbori Možđenec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno Donje, Presečno Gornje, Strmec, Remetinec, Krč, Madžarevo, Grana i Makoišće Gornje, Novi Marof. U pripremi je i program za ostalih 3.800 stanovnika – nabraja gradonačelnik. Da bi uspio doći do ove faze, Siniša Jenkač je morao, kako kaže, biti tvrdoglav i dosadan. Jer projekt za Marof su radili isti ljudi kao i za Varaždin, pa je zbog niza problema s varaždinskom Aglomeracijom sve ostalo stavljeno na čekanje. Gradonačelniku se nikako nije svidjelo takvo odugovlačenje, što je konstantnim mailovima i odlascima u Zagreb jasno pokazao. I isplatilo se – počinje gradnja Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem.

Temperament i posao

– Uporan sam čovjek. Kad meni netko veli “ne” ili “možda”, ja dođem stoti put, nazovem, pitam i molim – otvoren je Siniša Jenkač. Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše. U grad je uložen veliki novac, vrijednost završenih projekata, onih koji su u tijeku ili tek počinju, zbraja se u stotinama milijuna kuna. Za dvije godine se odradilo nemjerljivo više nego u šest godina do tada. Uz tvrdoglavoga gradonačelnika trebalo je imati i vlastiti novac. Siniša Jenkač je nepopularno srezao plaće gradskim službenicima i vijećničke naknade te ukinuo mjesta profesionalnih dogradonačelnika, na čemu je u prvoj godini Grad uštedio milijun kuna, a gradonačelnik proglašen najštedljivijim u Hrvatskoj.

“Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu.”

– Neki vele najškrtijim. Ali to je kompliment za gradsku vlast. Racionalno trošimo, ostvarujemo uštede. Tako smo dobili ono nužno potrebno: višak sredstava u proračunu, s kojim smo odmah krenuli u akciju. Morali smo Gradu omogućiti da predahne i da ima vlastita sredstva. Jer ako se odlučite za projekt, uglavnom ga morate sufinancirati određenim iznosom. Ako nemate novaca, ništa ne možete ni odraditi – govori gradonačelnik. Zbog takvog stava si je Novi Marof nakon puna tri i pol desetljeća mogao priuštiti razmišljati o gradnji istočne zaobilaznice. Nije se dugo mislilo, projekt je pokrenut. 

Dvostruka uloga

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja. Uloga je dvostruka. – Zaobilaznica neće samo prometno rasteretiti grad nego će i grad učiniti gradom – bez brze ceste i kamiona kroz samo središte – i omogućiti otvaranje onih poslovnih, industrijskih zona u dolini rijeke Bednje. One se kroz Prostorni plan vežu upravo za tu zaobilaznicu. To otvara Novi Marof novim investicijama i daljnjem razvoju – najavljuje gradonačelnik Jenkač. Ovo su projekti od kojih će korist imati cijelo novomarofsko područje. U Gradu se paralelno radi na nizu manjih projekata u naseljima – komunalni problemi se rješavaju u svih 30 mjesnih odbora. Svaki odbor, od Završja do Sudovca, od Gornjih Podruta do Orehovca… zavređuje pažnju. Često ističem da malo strpljenja nikad nije naodmet. Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu. Stvarno smo dali gas i u kratkom periodu pokušavamo djelovati i lokalno i globalno.

KANALIZACIJA

Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina. Priključit će se 10.000 stanovnika i gospodarskih subjekata

Zaobilaznica

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja.

PREGOVORI

Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinka Marta Divjak nakon smrti djevojčice: Oduzeti roditeljska prava na vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinka je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj malene Nikoll iz Nove Gradiške. Ova dvoipolgodišnja djevojčica podlegnula je ozljedama u zagrebačkoj Klinici za dječje bolesti nakon što ju je premlatila vlastita majka.

Višednevni napori liječnika, nažalost, nisu bili uspješni. Ozljede glave bile su preteške. Preminula je na Uskrs. Malenu Nikoll roditelji su prije dvije godine ostavili u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. U studenome prošle godine zatražili su da je Centar vrati u obitelj, čemu je udovoljeno.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su malenu Nikoll roditelji mjesecima zlostavljali i zanemarivali, a Centar za socijalnu skrb za sve je to znao. Njezini roditelji su uhićeni, a ravnatelj Centra je smijenjen.

Slučaj je pokazao svu manjkavost sustava.

Reakcija

Zbog toga se na noge podignula javnost, ali i mnoge inicijative i udruge.

Varaždinka Marta Divjak iz inicijative „Moramo vam nešto reći“ sa svojom kolegicom Antonijom Skender sudjelovala je na sastanku s ministrom rada i socijalne politike Josipom Aladrovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Na sastanku s premijerom Plenkovićem i ministrom Aladrovićem dogovorili smo izmjenu Zakona o udomiteljstvu. Važno je pokrenuti izmjene tog zakona i sve nelogičnosti koje u praksi otežavaju udomljavanje relaksirati i osnažiti mogućnost udomiteljstva – ističe Marta Divjak.

Dodala je da je važno žurno pojednostaviti i maksimalno ubrzati postupke udomljavanja i posvajanja, a kao preduvjet za to provesti obuku djelatnika centara te nadležnih sudova.

– Za djecu koja su ranjiva oformiti stručne nadzorne timove koji će se sastojati od psihologa, medicinskog djelatnika i socijalnog radnika. U zakone i postupke vezane za djecu unijeti stroga vremenska ograničenja da djeca ne bi godinama odrastala u domovima ili, još gore, u nasilnim obiteljima. Neophodno je raslojiti rad centara za socijalnu skrb tako da se odvoje odjeli za slučajeve vezane za djecu te da djelatnici tih odjela budu maksimalno angažirani. Također, nužno je osnovati sustavan nadzor rada i svih oblika djelovanja socijalnih radnika i drugih stručnjaka te samih centara za socijalnu skrb – objasnila je Marta zahtjeve koje su iznijele premijeru Plenkoviću i ministru Aladroviću.

No, je li možda rješenje da biološki roditelji koji ga se odreknu nikad više ne mogu ponovno dobiti svoje dijete?

Pravovremena reakcija

– Oduzimanje roditeljskih prava na vrijeme onim biološkim roditeljima koji nisu roditelji, nego zlostavljači. Otac pokojne djevojčice imao je više od 20 prijava za nasilje, nakon prve je dijete trebalo oduzeti – objasnila je Varaždinka.

Inače, Marta je također posvojeno dijete. Njezini biološki roditelji odrekli su je se i posvojena je s tri i pol godine.

– Nije bilo natezanja s biološkim roditeljima i oduzimanjem roditeljskih prava. Naravno, i dalje je predugo da dijete čeka dvije godine u sustavu, a i sama činjenica da su moji roditelji čekali dijete tri i pol godine je poražavajuća. Potrebe djeteta na koje roditelji odgovaraju tijekom ranog razvoja čine osnovu za više razine emocionalnih, socijalnih i intelektualnih sposobnosti, te je stoga socioemocionalni razvoj u prvim godinama od presudnog značaja. U najranijoj dobi uspostavlja se snažan emocionalni odnos između djeteta i roditelja, koji je za ovu dob primaran i u kojem su ovi emocionalni odnosi ključni za djetetov psihički, ali i fizički razvoj. Uvijek volim napomenuti da sam ja imala sreće te da prilagodba nije dugo trajala – otkriva Marta, koja je pokrenula inicijativu „Moramo vam nešto reći“.

Važna platforma

– Inicijativu sam pokrenula jer sam željela platformu koja će educirati javnost o posvajanju i udomljavanju. Drugi razlog je bio da bivša djeca iz sustava mogu podijeliti osobna iskustva i tako pomoći drugima, ali i potaknuti promjene u sustavu brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kad sam ja odrastala, nisam znala nijednu osobu koja je posvojena i nisam se imala ni s kim usporediti i povezati, a što mi je zapravo bilo potrebno, tako da sam napravila i grupe na Facebooku za posvojene i udomljene kako bi mogli izmjenjivati iskustva i podijeliti emocije. Zbog te zajednice sam upoznala i Tonku (Antoniju Skender), koja mi je prvo bila suradnica, a danas mi je najbolja prijateljica. Želimo senzibilizirati javnost, ukloniti stigmu s djece koja nemaju uobičajene životne putove te urediti sustav kako bi bilo manje djece u domovima, a više u obiteljima – rekla nam je Divjak, koja vjeruje da će u Hrvatskoj doći do zaokreta u sustavu socijalne skrbi.

– Mislim da hoće, zapravo nadam se da hoće. Ako je njihov interes bio zbog medija i javnosti, to je na njihovu savjest jer oko 4200 djece nema odgovarajuću roditeljsku skrb i nema vremena čekati. No, Tonka i ja smo rekle ministru i premijeru da ne mislimo odustati – zaključila je Varaždinka.

Nastavite čitati