Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro kanalizacija za cijeli Novi Marof, vrijedna 120 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Novi Marof čeka veliki posao. Nakon cijelog niza odrađenih projekata i u samo prvom kvartalu povučenih 1,2 milijuna kuna, velike stvari tek predstoje. To su Aglomeracija – kanalizacija, vrijedna 130 milijuna kuna – i izgradnja istočne zaobilaznice za 100 milijuna.

Oba projekta su na čekanju godinama. Konkretnije, o zaobilaznici se govori tri i pol desetljeća, a o kanalizaciji se samo pričalo.
Kako god bilo, sad je sve gotovo i 16. svibnja će biti najavljen početak projektiranja Aglomeracije. – Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina – kaže gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. To je godina do koje će najveći dio Novog Marofa, 10 tisuća stanovnika  i gospodarskih subjekata, dobiti kanalizaciju.

– Tu su mjesni odbori Možđenec, Ključ, Orehovec, Oštrice, Presečno Donje, Presečno Gornje, Strmec, Remetinec, Krč, Madžarevo, Grana i Makoišće Gornje, Novi Marof. U pripremi je i program za ostalih 3.800 stanovnika – nabraja gradonačelnik. Da bi uspio doći do ove faze, Siniša Jenkač je morao, kako kaže, biti tvrdoglav i dosadan. Jer projekt za Marof su radili isti ljudi kao i za Varaždin, pa je zbog niza problema s varaždinskom Aglomeracijom sve ostalo stavljeno na čekanje. Gradonačelniku se nikako nije svidjelo takvo odugovlačenje, što je konstantnim mailovima i odlascima u Zagreb jasno pokazao. I isplatilo se – počinje gradnja Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem.

Temperament i posao

– Uporan sam čovjek. Kad meni netko veli “ne” ili “možda”, ja dođem stoti put, nazovem, pitam i molim – otvoren je Siniša Jenkač. Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše. U grad je uložen veliki novac, vrijednost završenih projekata, onih koji su u tijeku ili tek počinju, zbraja se u stotinama milijuna kuna. Za dvije godine se odradilo nemjerljivo više nego u šest godina do tada. Uz tvrdoglavoga gradonačelnika trebalo je imati i vlastiti novac. Siniša Jenkač je nepopularno srezao plaće gradskim službenicima i vijećničke naknade te ukinuo mjesta profesionalnih dogradonačelnika, na čemu je u prvoj godini Grad uštedio milijun kuna, a gradonačelnik proglašen najštedljivijim u Hrvatskoj.

“Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu.”

– Neki vele najškrtijim. Ali to je kompliment za gradsku vlast. Racionalno trošimo, ostvarujemo uštede. Tako smo dobili ono nužno potrebno: višak sredstava u proračunu, s kojim smo odmah krenuli u akciju. Morali smo Gradu omogućiti da predahne i da ima vlastita sredstva. Jer ako se odlučite za projekt, uglavnom ga morate sufinancirati određenim iznosom. Ako nemate novaca, ništa ne možete ni odraditi – govori gradonačelnik. Zbog takvog stava si je Novi Marof nakon puna tri i pol desetljeća mogao priuštiti razmišljati o gradnji istočne zaobilaznice. Nije se dugo mislilo, projekt je pokrenut. 

Dvostruka uloga

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja. Uloga je dvostruka. – Zaobilaznica neće samo prometno rasteretiti grad nego će i grad učiniti gradom – bez brze ceste i kamiona kroz samo središte – i omogućiti otvaranje onih poslovnih, industrijskih zona u dolini rijeke Bednje. One se kroz Prostorni plan vežu upravo za tu zaobilaznicu. To otvara Novi Marof novim investicijama i daljnjem razvoju – najavljuje gradonačelnik Jenkač. Ovo su projekti od kojih će korist imati cijelo novomarofsko područje. U Gradu se paralelno radi na nizu manjih projekata u naseljima – komunalni problemi se rješavaju u svih 30 mjesnih odbora. Svaki odbor, od Završja do Sudovca, od Gornjih Podruta do Orehovca… zavređuje pažnju. Često ističem da malo strpljenja nikad nije naodmet. Ne treba biti ljubomoran ako se u jednom selu riješi neki problem: to znači da ste definitivno i vi na redu. Stvarno smo dali gas i u kratkom periodu pokušavamo djelovati i lokalno i globalno.

KANALIZACIJA

Rok izvedbe kompletne Aglomeracije – kanalizacije s pročistačem – je 2023. godina. Priključit će se 10.000 stanovnika i gospodarskih subjekata

Zaobilaznica

Zaobilaznica, vrijedna oko 100 milijuna kuna, je u fazi projektiranja i nema odlaganja.

PREGOVORI

Marof je dokaz da gradonačelnikov temperament nije mana u pregovorima s birokracijom. Štoviše.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varteks je propao, ali neće “nestati“ – na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da je industrijska arhitektura, kao baština, ponos i prilika brojnih europskih gradova – nije nikakva novost. Stoga je razumljivo da prije svih, varaždinska kulturna javnost itekako brine o sudbini posebno vrijednog prostora za grad Varaždin, onog na adresi Zagrebačka ulica 94.

Riječ je, dakako, o sklopu povijesnih industrijskih građevina na području kompleksa tvornice „Varteks“ u Varaždinu. Jesu li neke od njih zaštićene, najlakše je otkriti pretraživanjem Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U njemu ne piše da Varteks odlazi u stečaj, niti da je propao, ali iz onog što je navedeno može se zaključiti da dio zgrada bivšeg tekstilnog diva ipak neće „nestati“.

– Tvornica za proizvodnju tkanina i konfekcije, smještena izvan povijesne jezgre grada, svojom je specifičnom arhitekturom u velikoj mjeri obilježila južni dio grada i najstariju pristupnu prometnicu – Zagrebačku ulicu uz koju je nastala formirajući istočno pročelje kompleksa (u dužini od preko 400 m). U spomenutom istočnom dijelu kompleksa smješteni su najstariji očuvani objekti koji datiraju na početak 20. stoljeća – piše u uvodu opisa Sklopa povijesnih industrijskih građevina od kojih su najvrijednije djelo Josipa Dubskyja (Duboski) i Valentina Morandinija.

Predmetni sklop povijesnih industrijskih građevina tvornice „Varteks“ čine jednokatna zgrada sjedišta uprave iz 1906. godine i do nje objekt vratareve kuće…

– U periodu između dva svjetska rata od 1918. do 1939. godine u nastavku su, u istoj liniji uz uličnu ogradu, podignute četverokatna zgrada nekadašnjeg skladišta 1920. godine, kompleks gradske električne centrale na mjestu buduće tkaonice Sulzer 3 na krajnjem sjeverozapadnom dijelu s očuvanim objektom Munjare 1928. godine, krojačnica 1934. godine, iza nje zgrada pripreme proizvodnje 1936. godine te tvornički dimnjak 1934. godine – navodi se u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Drugim riječima, na području industrijskog kompleksa je zaštićeno čak 7 objekata, ali tek će se vidjeti kakva će biti njihova buduća namjena.    

Nastavite čitati

U fokusu

HZZO upozorio: Ako primite ovaj mail, odmah ga izbrišite i ne otvarajte linkove

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u četvrtak 11. srpnja otkrio da je u tijeku tzv. ‘spoofing’ napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani, poručili su iz HZZO-a.

-Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke. U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućujemo građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u https://www.cert.hr/onama/kontakt/ – upozorili su.

U nastavku pogledajte kako izgleda lažni email.

.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje