Povežite se s nama

Međimurje

Uspješni i vrijedni, pa dobili “Vrančića”

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Mladi informatičari Strahoninca (MIS) dobitnici su državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2015. godinu za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana u Hrvatskoj, osobito mladih.

Udruga je osnovana 2004. godine s ciljem informatičkog obrazovanja djece i mladih, a ciljeve ostvaruje organiziranjem, razvijanjem i provođenjem programa u području informatike i računarstva, poglavito programa usmjerenih na razvoj analitičko-logičkog razmišljanja, poticanjem djece na učenje programiranja te organizacijom sudjelovanja na informatičkim natjecanjima. Samo u 2015. godini programe MIS-a pohađalo je više od 100 polaznika.

U Međimurskoj županiji provodi se projekt “Želim biti programer”

Članovi MIS-a dosad su postigli vrhunske rezultate na raznim informatičkim natjecanjima, što ih svrstava među najuspješnije informatičke udruge u Hrvatskoj. Udruga je razvila i uspješan model suradnje s Hrvatskim savezom informatičara, Zajednicom tehničke kulture Međimurske županije, osnovnim i srednjim školama, Tehničko-inovacijskim centrom Međimurje te Fakultetom organizacije i informatike iz Varaždina. Inače, sektor informatike i programiranja jedan je od onih koji u posljednjih pet godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78 % i čije su plaće znatno iznad hrvatskog prosjeka. Kako je potražnja za tom strukom daleko veća od ponude, u Međimurskoj županiji prepoznata je važnost ulaganja u to područje, pa se provodi i projekt “Želim biti programer”, koji je sufinanciran od strane Međimurske županije.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje