Povežite se s nama

Život i društvo

V. Toplice: počela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama nedavno je započela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog 21,5 milijuna kuna, plus PDV, koji se provodi u sklopu projekta “Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždinske Toplice”.

Riječ je o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) II. stupnja pročišćavanja, kapaciteta 6.500 ES, kojim će se pročistiti sve prikupljene otpadne vode sustava odvodnje i prikupljene septičke otpadne vode s Aglomeracije Varaždinske Toplice. Višak mulja proizvedenog na UPOV će se zgušnjavati bez potrošnje kemikalija te voziti na daljnju obradu na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin, što će dodatno doprinijeti optimalnoj iskorištenosti kompletne infrastrukture na širem prostoru u operativnoj fazi.

O ovom velikom projektu za Varaždinske Toplicama govorila je na gradilištu 25. veljače gradonačelnica Dragica Ratković.

– Za vrijeme mojeg mandata na područje Varaždinskih Toplica stiglo je više od 350 milijuna kuna sredstava za investicije. Jedna od njih je i ova omogućena sredstvima Europske unije i uz svesrdnu pomoć Vlade i resornih ministarstava. Bilo je i onih koji su bili skeptični, a svi oni ljudi koji su u privredi znaju da to nije jednostavno, pogotovo kad su u pitanju europski novci gdje mora biti 100 % sve točno i ispravno. Sustav sanitarne odvodnje je pri kraju, druga faza je pročistač čija je izvedba u punom jeku. Da ne bi stali samo na tome, u odličnoj suradnji s Hrvatskim vodama pripremamo sljedeći projekt, a to je Aglomeracija Leskovec – Slanje. Kad to napravimo, krenut ćemo na drugu stranu našega grada, a poslije svega imat ćemo zdrav i uređen okoliš, čistu Bednju – rekla je gradonačelnica naglasivši kako je to preduvjet za daljnji razvoj zdravstvenog turizma.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić kazao je kako su radovi krenuli početkom godine, a trebali bi biti završeni do kraja godine.

– Prije godinu i pol potpisan je ugovor za ovaj uređaj, kao najvažniji objekt unutar Aglomeracije Varaždinske Toplice. To bi na kraju trebao biti jedan od najvažnijih projekata za zaštitu okoliša na području grada Varaždinskih Toplica – naglasio je Bunić i zaželio izvođaču radova dobar napredak, a stanovnicima Varaždinskih Toplica strpljenje za vrijeme izvođenja radova.

Uime izvođača radova obratio se predsjednik Uprave slovenske tvrtke Esotech d.d. Marko Škoberne. On je zahvalio Varkomu na ovom projektu i što su tvrtki omogući afirmaciju na hrvatskom tržištu.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak dodao je kako svaka investicija veseli, posebice kada je vezana uz zaštitu okoliša, odnosno za zaštitu tla i voda. Napomenuo je da je to posebno bitno za Varaždinske Toplice koje razvijaju svoj turizam.

Aglomeracija Varaždinske Toplice, vrijedna 70.557.709,70 kuna, prva je koja će biti završena na našem području. Dio financiranja iz Europske unije je 71,24 %, a nacionalni dio 28,54 %.

Život i društvo

Predstavnici američkih turističkih agencija razgledali Varaždin i upoznali gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Grad Varaždin je jedna od najljepših turističkih destinacija Hrvatske, potpuno siguran za turiste! – zaželio je dobrodošlicu predstavnicima američkih turističkih agencija gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.

Njih četrdesetak boravi na studijskom putovanju u Hrvatskoj, a u petak su razgledali grad Varaždin i upoznali se s njegovom turističkom ponudom.

Uz zvuke iz muzičke kamperice i gradskog notara Krunoslava Čolu, dobrodošlicu im je poželjela i Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice Grada Varaždina i organizatorica njihovog jednodnevnog boravka u Varaždinu.

Varaždin se priprema da ponovo bude jedna od destinacija za boravka američkih turista u Europi, odnosno u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Summer wine i Starinski žmaki kao brand Općine Breznički Hum na 7. Gospodarskom sajmu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kapucinskom trgu u središtu Varaždina u petak, 18. lipnja, u podne otvoren je 7. Gospodarski Sajam, na kojem se do nedjelje, 20. lipnja, predstavljaju brojni obrti, OPG-ovi, udruge, domaće radinosti, vinari i ugostitelji s područja sjeverozapadne Hrvatske.

>>FOTO 7. Gospodarski sajam Varaždin oživio Kapucinski trg

Među brojnim izlagačima je i općina Breznički Hum, čiji su štand nakon otvaranja Sajma obišli novoizabrani varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar te nekolicina gradonačelnika i načelnika općina s područja regije.

Načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić najavio je da će bogata ponuda udruga i OPG-ova ove općine dobiti i glazbenu potporu uz nastup orkestra Limene glazbe Sveti Martin.

Predsjednica Udruge za kulturu i književnost Humščak Ružica Kišur Črlenec tom je prilikom gostima predstavila izlagače iz Brezničkog Huma Udrugu Humščak, komunalnu tvrtku Humko, OPG Futač, cvjećarnicu Dada i Vinariju Šafran.

Gostima je potom suvlasnik Vinarije Šafran Josip Tržec upriličio degustaciju vina i osvježavajućeg ljetnog voćnog koktela Summer wine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!