FOTOGV

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je potpisan sporazuma za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin.

Potpisali su ga u ime naručitelja, Željko Bunić, direktor Varkoma, te u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik i GIS Aqua Austria, direktor podružnice WTE za Hrvatsku Danijel Barišić.

Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio je projekta Aglomeracija Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i 10 okolnih općina.

Varaždinski gradonačelnik je istaknuo kako je ovo jedan od najvažnijih projekata Grada Varaždina i Varkoma te kako današnjim potpisivanjem ugovora Aglomeracija Varaždinske toplice, Varkom postaje tvrtka koja, uz HEP i Hrvatske vode, ima najviše europskog novca.

Gradonačelnik tvrdi da s pročistačem više neće biti neugodnih mirisa jer će industrija također morati prilagoditi svoje sustave, a cijeli rekreacijsko – turističko – sportski kompleks od Arene Varaždin do Motičnjaka postat će zelena zona zaštite prirode, otvoreni vodotok.

– U Dravu će nakon pročišćavanja ići skoro pa pitka voda, što je izuzetno važno zbog izvora pitke vode Bartolovec. Građanima grada Varaždina možemo zajamčiti potpunu zaštitu okoliša što se tiče odvodnje, pročišćavanja, otvorenih vodotoka i rijeke – obećao je Čehok.

Direktor Varkoma dodao je kako je potpisivanje ugovora za pročišćavanje otpadnih voda za Aglomeraciju Varaždin i Varaždinske toplice od izrazite važnosti za ova dva grada, za vodotokove, rijeku Dravu, rijeku Bednju, podzemne vodotokove, ali i za cijelu zaštitu okoliša.

– Ti ugovori su kruna u kompletiranju procesa javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata. Sada slijedi izvedba. Ukupna vrijednost ovog projekta je 855 milijuna kuna od čega za uređaj za pročišćavanje voda 203 milijuna kuna s PDV-om. Projekt se treba završiti do listopada 2021. godine, kada će uređaj ući u testnu fazu koja traje dvanaest mjeseci za vrijeme kojih uređaj mora pokazati da je sve na njemu funkcionalno, odnosno da je voda koja se na kraju ispušta u rijeku Dravu gotovo pitka, s trećim stupnjem pročišćavanja, koji uz organsku tvar čisti i fosfor i dušik. Ovo je sjajan projekt za Varkom koji ne ulaže ništa svog novca. Investicija se sa 71 posto financira iz Kohezijskog fonda Europske unije, 24 posto daju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i oko 5,7 posto jedinice lokalne samouprave – zaključio je Bunić.

Komentari

Komentara

loading...