Povežite se s nama

U fokusu

Varaždin slavi: doznajte sve o proslavi 26. obljetnice oslobođenja Varaždina i Dana branitelja

Objavljeno:

- dana

SVE JE SPREMNO

Varaždin slavi Dan branitelja Varaždinske županije i Dan oslobođenja grada Varaždina. 

Program obilježavanja započeo je u subotu biciklijadom od Vinice do Varaždin brega u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, dok je u nedjelju održan polumaraton u organizaciji TK Marathon 95. 

Misa za sve poginule branitelje danas u 18 sati

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije, izaslanstvo Varaždinske županije, u kojem će biti predsjednik Županijske skupštine mr. sc. Alen Runac te zamjenik župana Tomislav Paljak položit će vijenac i zapaliti svijeću kod Križa branitelja/Spomen obilježja na Gradskome groblju u Varaždinu, danas u 17 sati.

Uz Županijsko izaslanstvo vijenac će položiti i izaslanstvo Grada Varaždina te predstavnici braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenaca u Varaždinskoj katedrali biti će služena Sveta misa za sve poginule branitelje u 18 sati.

Središnja proslava održat će se u petak, 22. rujna. Najatraktivniji dio programa svakako je mimohod kojim će ove godine zapovijedati bojnik Tomislav Kranjčec, pripadnik 5. bojne 1. A brigade “Tigrovi”. Od 9.30 do 15 sati na Kapucinskom trgu bit će izloženo naoružanje i oprema Oružanih snaga Hrvatske vojske te policije.

Program proslave 22. rujna

 9:30 Okupljanje postrojbi na Kapucinskome trgu u Varaždinu

 9:55 Postrojbe kreću od Kapucinskog trga Ulicom Ankice Opolski do Trga slobode

10:00 Polaganje vijenaca kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode

10:15 Uzvanici kreću prema Trgu kralja Tomislava

10:20 Mimohod postrojbi kreće prema Trgu kralja Tomislava

10:30 Dolazak i postrojavanje

10:35 Početak svečanosti / himna / minuta šutnje / prigodni govori

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje