Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinac Zoran Vinceković je obućar i novi “stanar” Trga tradicijskih obrta

Objavljeno:

- dana

Varaždinski Trg tradicijskih obrta dobio je novog korisnika. Klobučaru, kovaču, pčelaru, keramičarki i suvenirnici pridružio se – obućar.

Varaždin je od srednjeg vijeka bio poznat kao obrtnički grad u kojem su djelovali brojni cehovi, između ostalog, razvijeni su bili kožarski i postolarski zanat. Tradiciju nastavlja Varaždinac Zoran Vinceković koji se bavi proizvodnjom i popravkom obuće te proizvodnjom različitih predmeta od kože poput torbi, novčanika i narukvica.

Uselio je u prodajno-prezentacijsku kućicu u samom središtu grada, nasuprot Uršulinske crkve, u kojoj izlaže i prodaje svoje proizvode koje gotovo u potpunosti izrađuje ručno od prirodne kože, ali i prezentira postupak izrade cipela te tako turistima i svima zainteresiranima pokazuje koliko je stručnosti i preciznosti potrebno prilikom ručne izrade cipela.

Novi korisnik Trga tradicijskih obrta nudi i uslugu sitnih popravaka na cipelama kako bi im poboljšao funkcionalnost i estetski dojam.

Modernizacija je donijela promjene u načinu proizvodnje obuće, no zahvaljujući vrijednim pojedincima poput Zorana Vincekovića, tradicija živi i dalje.

Već više od dva desetljeća Trg tradicijskih obrta nezaobilazna je turistička atrakcija Varaždina. Njegovi korisnici prezentiraju pomalo zaboravljene vještine i čuvaju bogatu i dugu tradiciju varaždinskog obrtništva te promoviraju autohtone proizvode. Ovdje možete kupiti razne proizvode od meda, iskovati novčić za sreću, nabaviti različite uporabne predmete od keramike ili suvenire za uspomenu, obnoviti garderobu novim šeširom ili kapom, a od sada ponovno i cipelama, ali i torbama, novčanicima i narukvicama od kože.

Trg tradicijskih obrta otvoren je od travnja do listopada, a dopuste li vremenski uvjeti te po potrebi i u ostalim mjesecima. Radno vrijeme je od utorka do nedjelje, od 10 do 18 sati, a najatraktivnije će na Trgu biti subotama od sredine svibnja kad su u planu gostujući programi i radionice tradicijske kulture (licitarstva, čipkarstva, izrade tradicionalnog nakita).

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje