Povežite se s nama

Kultura

Varaždinska udruga Ritam misli priuštila špancirerima večer poezije

Objavljeno:

- dana

Udruga za promicanje kulture Ritam misli Varaždin darovala je ‘’špancirerima’’, varaždinskim šetačima još jednu večer u kojoj je poezija pulsirala snagom riječi i zvucima glazbe.

Impuls poezija špancira je program kojeg već petu godinu organiziraju članovi udruge Ritam misli, te na svojstven način poeziju daruju ljubiteljima dubokih emocija.

Atrij Franjevačkog samostana privukao je brojne slučajne prolaznike uz već dobro znane ljubitelje poetske riječi. Uz cvijeće, svijeće, svjetlost, boje i glazbu svi prisutni su uhvatili poetski intermeco između svakodnevnih nesigurnosti koje nam je nametnuo život.

Riječi pjesnika izgovorene glasom glumaca, Varaždinke Tene Antonije Torjanac i Spličanina Roberta Kurbašu zaustavile su dah. Muk u publici jasno je pokazao ushit i radost što smo dio jedne priče. Priče koja traje petu godinu uzastopno, koja se usidrila u atrij Franjevačkog samostana i uvukla u stare zidine, prostrla između ruku Franje Asiškog i zaustavila tu, u tišini samostana.

Večer u kojoj su svi prisutni mogli pronaći trenutak za sjećanje.

– Taj trenutak je možda zaiskrio u riječima Gvardijana Gorana Malenice ili u riječima dramskih umjetnika Tene i Roberta, možda u zvuku saksofona Hajrudina Pašalića ili u tonu gitare Vlade Soldateka. A možda u nekoj riječi voditelja, Edite Kutnjak Zlatar, Ljubice Ribić ili Milana Novaka. No sigurni smo da su svi prisutni ponijeli sa sobom malu krijesnicu poetske noći. Cijelu večer fotoaparati su zabilježavali krijesnice i svatko od fotografa je na osebujan način zabilježio čaroliju. Tragove iskričave svjetlosti riječi i glazbe uhvatila je i  članica udruge, Iris – ističu organizatori.

Članovi udruge Ritam misli još jednom su darovali večer emocija svim špancirerima uz obećanje; ‘’Špancirat će IMPULS poezija i 2022.’’

Kultura

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

COFA – Contemporary Folklor Adventure ( suvremena folklorna avantura) novi je međunarodni folklorni festival unutar mreže CIOFF UNESCO festivala, koji će se održati  od 10. do 15. srpnja u gradu Varaždinu te Varaždinskoj županiji.

Program COFA-e u sastoji se od pet atraktivnih festivalskih  cjelina, a u jednoj od  najatraktivnijih pod nazivom  Dobri stari folklorni nastupi, posjetitelji će moći uživati u  pet folklornih skupina koje dolaze iz čitavog svijeta: Kolumbije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Švicarske i Ukrajine. Od domaćih folklornih grupa predstavit  će se i Varaždinski folklorni ansambl.

Službena ceremonija  otvorenja  festivala COFA započinje u nedjelju,  10. srpnja s početkom u 19:30 sati na Kapucinskom trgu u Varaždinu, uz atraktivne nastupe gostujućih folklornih grupa, no već u jutarnjim satima ( 10:00 sati)  festivalski program  započinje nastupom dječjih folklornih grupa na istoj pozornici.

Unutar festivalske cjeline pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, za predstavnike institucija te za širu i stručnu javnost održat će se   program pod nazivom Razgovori o budućnosti folklora, a riječ je o dvije panel-rasprave i dva masterclass predavanja u Multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.

Za najmlađe posjetitelje na rasporedu su četiri  kreativne radionice/čitaonice u sklopu festivalske cjeline pod nazivom Kreativni folklorni lab.

Za nešto stariju  djecu organizatori su pripremili kreativnu radionicu Od poslovice do zidnjaka, koja će rezultirati pop-up izložbom izrađenih dječjih radova pod naslovom Suvremeni zidnjaci u tradicijskom ruhu, dok ćemo s mlađom djecom čitati narodne priče iz zemalja  gostujućih folklornih grupa.

Međunarodni folklorni festival COFA, kao novi festivala unutar mreže CIOF UNESCO festivala, pokrenula je Petra Golubar, ujedno i direktorica festivala a u koncipiranju ovog festivala pomogla joj je udruga SVIMA.

Generalni pokrovitelj festivala je Varaždinska županija uz pokroviteljstvo grada Varaždina.

Nastavite čitati

Kultura

Ministarstvo kulture i medija još jednom prepoznalo vrijednost topličke kulturne baštine  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Da se Grad Varaždinske Toplice može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom jedinstvenom u Hrvatskoj dobro je poznato, a u svoje kulturne građevine koje čine ostavštinu prijašnjih generacija i nasljeđe za buduće naraštaje itekako ulaže.

Gradu je za to sada stigao i dodatan vjetar u leđa. Naime, Ministarstvo kulture i medija u sklopu programa zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2022. godinu Varaždinskim Toplicama je za sanaciju kamenog ogradnog zida Crkve sv. Duha dodijelilo 100.000 kuna.

Zahvalivši Ministarstvu što je još jednom prepoznalo vrijednost kulturne baštine koja se krije u Varaždinskim Toplicama, gradonačelnica Dragica Ratković poručila je kako je ovo značajna financijska pomoć Gradu.

– Svaka kulturna građevina komadić je u mozaiku naše vrijedne kulturne i povijesne baštine na koju smo ponosni i po kojoj smo prepoznati u ovom dijelu Hrvatske, ali i šire. Osim našeg arheološkog kompleksa koji je jedan od najvrednijih na sjeveru Hrvatske, možemo se pohvaliti i ostalom vrijednom arhitekturom koja Varaždinske Toplice čini poželjnim turističkim odredištem – rekla je gradonačelnica Ratković.

Kapela sv. Duha uz koju je i grob Antuna Kukuljevića Sakcinskog nalazi se na istočnoj strani Varaždinskim Toplicama. Ponovno je izgrađena 1774. godine na ostacima župne crkve koju su uništili Tartari 1242. godine, a nakon 1912. i 1984. godine, 2018. je ponovno pokrenuta njena obnova.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija ranije je Institutu za arheologiju i Arheološkom muzeju u Zagrebu odobrilo 400.000 kuna za arheološki park Aquae Iasae. To potvrđuje da Ministarstvo kulture i medija, kao što je i sama ministrica Nina Obuljen Koržinek najavila prošle godine u posjetu Varaždinskim Toplicama, ima velike planove za grad i daljnju prezentaciju bogatstva baštine koju krije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje