Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždinske Toplice: građani naučili više o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama početkom tjedna održana je edukativna radionica u sklopu projekta „Znanje je moć III“, kojeg provodi Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

– Riječ je o projektu kojim se nudi besplatna savjetodavna-pravna edukacija usmjerena sprječavanju zlouporabe ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Ujedno, kroz radionice nastojimo sudionike upoznati s njihovim pravima iz Zakona o socijalnoj skrbi – rekla je na početku voditeljica projekta Josipa Mijulkov.

Edukativnu radionicu vodila je pravnica i predsjednica Društva, Miljenka Radović koja je pojasnila što se na radionici konkretno naučilo.

– I na ovoj smo radionici, drugoj u nizu koju smo proveli u sklopu projekta, okupljenim sudionicima dali korisne savjete i informacije o načinima sklapanja, ali i raskidanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Također, objasnili smo im i najvažnije razlike između ova dva ugovora, s obzirom da većina ljudi nije upoznata s njima prilikom sklapanja – istaknula je Radović.

U radionicu su se aktivno uključili i sami posjetitelji, postavljanjem pitanja i iznošenjem vlastitih iskustava.

Cijeli projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a radionica je održana u suradnji s Gradom Varaždinske Toplice, u prostoru kina Ljubelj.

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i radnici Parkova uz gradonačelnika Bosilja i zamjenika Markovića sadili lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu, ispred zgrade 3. osnovne škole u utorak, 21. ožujka povodom Međunarodnog dana šuma posađen je novi drvored od lipa.

Uz djelatnike Parkova i učenike 3. osnovne škole, drvored su pomogli posaditi gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Posadivši nekoliko stabala gradonačelnik se obratio djeci i novinarima.

– Posađene lipe štititi će naše školarce od buke, a kad porastu i kad se razlistaju bit će vrlo lijep ukras, novo zelenilo u našem gradu. Za lipu smo se odlučili jer je simbol Hrvatske, kao što je primjerice javor simbol Kanade. Mi u gradu Varaždinu u ovom trenutku radimo kompletnu snimku komunalnih instalacija pod zemljom kako bi izbjegli sadnju drveća na instalacijama vodovoda, struje i plinovoda. Kada dobijemo katastar vodova, planiramo sadnju preko stotinu komada drveća u našem gradu. Vrlo je bitno da imamo što više zelenila i što više drveća. Ove njegovane  lipe stare su već deset godina. Koliko je potrebno vremena da one porastu, a čovjeku je potrebna minuta da ih uništi pilom. Zato čuvajmo našu okolinu i sadimo drveće – poručio je gradonačelnik učenicima i novinarima.

Gradonačelnik je na kraju najavio planove ozelenjivanja velike površine od kraja Kurelčeve ulice i početka sajmišta preko Matoševog trga pa sve do mosta prema Kinološkom društvu. Na tom dijelu grada planira se zelena transferzala, šetnica s drvoredima i uređenim parkovima. Spomenuo je i šetalište sv. Ane. Uz ta dva plana, najavio je sadnju drveća po ulicama svugdje gdje je to moguće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje